luni, 10 august 2020

DISTANȚA - TABLETA DE DUMINICĂ – din 9 august 2020

 DISTANȚA

Cât de banal pare cuvântul acesta. Nu e. Nu e nici pe departe așa. Vreau să-l vedem astăzi din două unghiuri de perspectivă.
1. Suntem oameni supuși păcatului și greșelii. Din starea de smerenie putem sări drept în haina mândriei absurde și aparent superioară celorlalți. „Cine-i ca noi?; Câți ca noi?!” O spunem în gând, apoi când ajungem ca oala cu lapte, gata de a da în foc, strigăm, plini de emfază să ne audă toți, dacă se poate tot mapamondul. Ne așezăm posteriorul pe perne moi și ne expunem fizicul în Armani. Călătorim numai cu Jaguar, BMW, Rolls Royce, sau Mercedes. Urcăm, tot urcăm pe scara socială...Între EL și noi se cască o prăpastie. D i s t a n ț a impusă de orgoliul nostru nemăsurat e tot mai mare. DUMNEZEU nu te bate cu bățul, nici nu-ți face ție anume, rău. În galopul tău prostesc spre înălțimi, greșești și odată calci în gol...Cazi, tot cazi până dai cu pocnet de pământ. Cu cât ai ajuns mai sus cu atât căderea e mai lungă și izbitura mai dureroasă... Și Dumnezeu e acolo. E gata din nou să te ajute și te va ajuta dacă d i s t a n ț a dispare complet și tu vei spune smerit și cu glas pios „Doamne iartă-mă! Iartă-mă Doamne că am greșit! Nu mai fac!”
2. Scârbavnicul de „guvid-19” a dat apă la moară unor emuli ai lui Scaraoțchi. Ei știu că forța noastră, a omenirii, provine din u n i r e sub oblăduirea TA, bunule DOAMNE. Nu-și pot face jocurile mârșave numai dacă sfarmă această unitate întru credința universală și adevărată. Dumnezeu, Allah, Buddha TU ești același pentru noi toți! De aceea au răspândit confuzia: „distanța socială”, când de fapt e vorba numai de o distanțare „fizică”! La bunica, la țară, ca de altfel la fiecare dintre voi, oamenii se salutau zilnic cu „Ziua bună vecine!”, de la 2-3 metri, uneori chiar din deal în deal, când apucau a se vedea. O făceau cu bucurie și încredere fiindcă prezența celuilalt le dădea confortul de a nu mai fi singuri. Întotdeauna la final, se despărțeau spunând simplu: „Doamne ajută!”
Ce frumos ar fi să readucem în actualitate acest obicei milenar. Toți am avea numai de câștigat, chiar respectând acum, în timp de pandemie, distanța f i z i c ă...Doamne ajută!
Mircea I. Bătrânu



Tu, Denisa Toroschi, Ioana Roman şi alţi 51
18 comentarii
3 distribuiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu