sâmbătă, 20 august 2016

CULTURĂ - FOSTUL CINEMA „DACIA” - AZI - Centrul cultural „DACIA” - după 3 zile !

Dacă vrei să cunoști adevărul despre... e bine să nu mergi doar la „tăiatul panglicii”, sau al „moțului”. Vezi fix ce ți se arată și atât. Pentru o informare corectă du-te după eveniment. Vei vedea adevărul.
Așa este. Am fost la DACIA astăzi, sâmbăta, special într-o zi de lucru. Mi se pare important de văzut cum se /sau nu se/ integrează acest obiectiv în perimetrul cultural al orizontului de așteptare al bistrițeanului și nu numai.Nu am și nici nu voi avea idei preconcepute. Nu am fost acolo pe picior de război și nici pus pe dat cu bidineaua. Simplu. Am fost.

Prima constatare: deși nu e dat „în folosință”centrul, adică deschis - pentru cinema mai trebuie încă niscaiva aprobări de la domnii de la cinematografie din capitală! Am înțeles discutând cu doamna de la PR că în cel mai scurt timp se va obține! -  nu este nici „muzeu”! Lumea intră cu mare interes. Vrea să vadă filme, spectacole, vrea, foarte interesant, „să discute cu artiștii”. Să-i cunoască. „Să le strângă mâna!” În paranteză fie spus, la Cluj-Napoca, în foaierul cinematografului F.P., dimineața, la o cafea, poți avea plăcuta surpriză să stai de vorbă chiar cu Florin Piersic sau Dorel Vișan. În normalitate, interpretul, creatorul de pe scenă, trăiește în mijlocul oamenilor. Iubirea lor se susține prin modestie și contact direct! Cred că prietenul nostru, artistul Fănel Cigu, poate să realizeze pe lângă o micro-stagiune de spectacole folclorice cu „Dor Românesc”, în superba sală „Valeria Peter Predescu”, 330 locuri!,  cu soliștii săi și soliști invitați din țară, și cu ansambluri  de dansuri populare de prestigiu, multe alte „întâmplări artistice” - concursuri & festivaluri, lansări de tineri soliști, de CD-uri, cu mare audiență la public. Amplasamentul centrului e foarte bun! Aproape tot orașul trece, cel puțin o dată pe săptămână, pe acolo. Cu foarte puțină publicitate, cu calitate și constanță, implicând și televiziunile locale  se pot face chestiuni rentabile și totodată de certă ținută artistică.
Sala de cinema „Adrian Pintea” 3 D, 170 locuri, e bine realizată. Nu e cu nimic inferioară cinematografelor de la Mureș sau Cluj. Fotoliile, vă pot confirma, sunt chiar mai bune! și audiția este mai „normală”./Am văzut, provizoriu, un trailer de la Harry Potter - asta e voie să se proiecteze, ca peliculă, până la omologare. Să sperăm că vom vedea și filme f. bune, după cum așteaptă și întreabă lumea, după data de 1 septembrie. Așa să fie!/.
Mă aflu în acest super Hall. Marmură pe jos. Bar de incintă. Alveolă de primire și distribuire bilete & info.Dacă închid  ochii și-mi aduc aminte ce ruină era aici până în urmă cu câțiva ani(!), cinstit vorbind, progresul nu are aici niciun termen de comparație. „Jos pălăria”!  Pentru toți cei ce s-au implicat și au realizat acest obiectiv cultural, NECESAR urbei noastre. Felicitări! Și de aici, a doua constatare:
Toate manifestările culturale ce vor avea loc, trebuie să se facă cu taxă. Biletele nu trebuie să fie ieftine, ci accesibile. Tarifele vor opera selecția obligatorie a celor ce intră. Numai așa vom avea certitudinea că se va și  p ă s t r a și  î n g r i j i tot ceea ce s-a realizat la acest cochet așezământ cultural. BRAVOS DOMNILOR!
Mircea Seleușan-Bătrânu
*********************** 
P.S.

Textul și pozele vă stau la dispoziție, free. Îmi cunoașteți pretenția: ghilimele și menționarea sursei. Merci.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu