vineri, 24 aprilie 2020

MARTOR ACTIV 15 - 18


Nu mai aștept să se adune atât de multe texte pe Facebook-ul meu. Acolo se stivuiesc ca și sacii cu ciment în depozit, se așterne praful și, ușor, ușor se uită...
Le redau mai jos cu toate imaginile alocate atunci când le-am scris. Repet, pe lângă fapte mă interesează să pot transmite și s t a r e a... Merci!



MARTOR ACTIV 15
20 aprilie 2020
Solitudine ( impusă)
Soare, pomi înfloriți, lumină. De-a dreptul miraculos, cu adevărat ca de Prima Zi de Paști!
Am dat fuga cu mașina până la Suseni să-i duc și la Rodica câte ceva cu „parfum” de Paște.
La plecare, am verificat cu multă atenție toate documentele. Să nu mă oprească poliția și să-mi ceară ceva ce nu aș fi putut prezenta. Nu-mi place să creez sau să gestionez probleme suplimentare. Aveam chiar și adeverința de la dl. director Bruj Gavril, să pot demonstra că soția mea este „pensionara” sanatoriului de acolo - ca justificare clară de ce fac deplasarea.
M-am strofocat degeaba. Mașina de poliție, una singură, era la vreo 15 metri de intersecția cu drumul Năsăudului, pe axa dinspre Bârgău. Și bieții ofițeri erau sătui de obligația de a se afla acolo și traficul era mai mult o glumă. Până la Susenii Bârgăului m-a urmat o singură mașină. Din sens contrar m-am intersectat cu un Tir și un Volkswagen. Nu tu căruțe, biciclete, motorete, ca de obicei.
Nici în oraș nu era mai grozav.
Nimeni pe stradă, nici măcar în sensul giratoriu de la Han. Știți cât este de aglomerat acolo...Ce să vă mai zic că miercuri când am fost tot la Suseni, cu niște acte, am avut parte de un filtru de toată groaza! De la acest sens giratoriu și până la benzinăria MOL am făcut 2 ore și 38 de minute!!! După ceas. Nu-i așa că nu vă vine să credeți? Îmi pare rău, acesta a fost purul adevăr. Am aflat ulterior că s-a întâmplat pe motive de „sănătate” și „carantină”, probabil încălcată de cineva dintre cei reveniți de Paști acasă în țară...
Acum, m-am dus și m-am și întors în mai puțin de un ceas.
Pustiu, nimeni peste tot.
Azi de dimineață, din balcon, sau pe fereastra de la living, ce dă pe strada  Împăratul Traian, aceeași scenă a depopulării urbei noastre dragi. Eram ca în filmul acela de coșmar al lui Will Smith când rămâne singur pe străzile New York-ului.
În curte am rămas cu porumbeii. Vorbesc de dragul lor și încerc să le fac educație.
E tot ce mi-a rămas. Încă trebuie să-i mulțumesc bunului Dumnezeu că, exact în duminica dinainte de începerea interdicțiilor, am adus-o pe Dana, fiica mea cea mai mică, de la Cluj, acasă. Ce inspirație grozavă mi-a dat El! Serviciul ei îi permite să lucreze pe internet, practic de oriunde, deci inclusiv din Bistrița. Așa că nu sunt singur! Ce bucurie!
Și cu toate acestea mă apasă, o simt obositor de des, mă înfurie  s o l i t u d i n e a - impusă și acceptată „pentru binele nostru, al tuturora”.
Pe voi nu vă enervează?
Pardon, e o întrebare strict retorică. Am pus-o din reflex-defect profesional. Ce frumoasă e Bistrița noastră - mă gândeam ieri revenind acasă. Ce folos? Distanța asta „socială” ne-a încuiat în case.
Unde e toată lumea? După perdele, îmi răspunde, șugubăț, un gând.
Te doare tare și bănuiesc că din ce în ce mai tare, dacă restricția trece și de 15 mai, te „omoară” tocmai lipsa „socializării”, pe toate planurile.
Ei se iubesc. Își vorbesc zilnic la telefon, pe Whats-App, sau Skype. Se gândesc unul la altul până îi apucă sughițul și le vine să urle de dor!
Abstinența rămâne suverană că...NU ai ce-i face.
Nu-i așa că-ți vine să înjuri și să dai cu coronavirusul de pământ, mama lui de dobitoc și măgar și criminal  o r d i n a r !/ vezi și foto/

Mircea I. Bătrânu







*** 
22 aprilie 2020
Signor dottore X a detto,
Aș fi putut să mă opresc la latinescul „dixit”, în sens de - „hotărât”, „decis”, dar nu ar mai avut niciun haz.
„Domnul doctor X a spus/a zis...” mă duce mai aproape de Molière. Mă simt mai bine. Vreau să vă bine dispun și pe voi.
Tot mai des constat că variantele de „reacțiune” s-au restrâns doar la două: or înnebunești „cu nervii”, plângi, urli a neputință - totul în fapt, decizându-se deasupra, mult peste capetele noastre de mormoloci anonimi - or te apuci și râzi ca-n filmele din capitolul „Comici vestiți ai ecranului”.
Așa că decât să plângem, mai bine să râdem.
Din „puțul gândirii” sale, „signor dottore” a ouat următoarea trăsnaie:
Toți bătrânii de la 65 de ani în sus, la „zuhaus” cu ei!
Extrași ca măselele  stricate din sânul familiilor lor și debarcați în spații „carantinate”, spre „binele lor( sic!) și al celor apropiați, rude de sânge”. (Extraordinar cât de mult  b i n e  ne doresc unii de o vreme încoace!). Aceștia urmând să stea acolo „în recluziune”, „până ce va trece vârful epidemiei”, cu tot cu... „ariergarda sa”.
Automat mă gândesc la dragonul lui Merlin și la galeriile din peștera unde se cazase fiara. Mă și imaginez, alături de cei din generația mea, sau cei mai bătrâni ca noi, înghesuiți unii într-alții, cu sufletul la gură de spaimă, așteptând pe un culoar lateral, să ne prăjească pe toți, direct la flacăra ce o scoate pe nări dihania! Firește, luați-o, vă rog, ca pe o figură de stil.
De multă vreme am constatat însă că drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intenții, nu-i așa? Sau că „gura păcătosului adevăr grăiește”, ori : „eu sunt mic nu știu nimic, tata în pod belește oaia! - din vremea ceaușismului, când în afară de găini era o mare problemă să sacrifici vreun animal din ogradă (porcul...ce să mai zic de vițel, mânzat? - aoleu mămica mea! Era pușcărie curată!).
Noi, ăștia de peste 65 de ani am devenit o „masă de manevră” - zău așa!
Noi nu avem voie numai de la orele 11:00, la 13:00! O chestie stupidă pe care nu ai cum să o respecți 100%, indiferent că mergi la cumpărături, sau la poștă, că peste tot e lume. Trebuie să stai la coadă. Nu te lasă bunul simț să intri în față, deși fata, vânzătoarea, oficianta mai spune din timp în timp, când își mai aduce aminte: „lăsați-i pe bătrâni să vină în față! -că-i ora lor! De parcă am fi la radio, la transmiterea zilnică a „basmului de seară”...
Nu știu pe cine naiba deranjăm atât de tare! Să fim oare atât de mulți că am devenit o povară națională care ar trebui eliminată? Oare?!
Stăm cumva ca un ghimpe în talpa cuiva?!
Mă ierte Dumnezeu, dar pensia nu e un cadou făcut de stat! Am muncit ca prostu' peste 4 decenii că să pot ieși „la liber” - zice-se - să mă bucur de o bătrânețe liniștită și o odihnă binemeritată” - am citat  din memorie, din multele documente de „partid”, de la stânga la dreapta, mi-e egal!
M-am bucurat că ieri l-am auzit și pe președinte, apoi pe premier că nu se va întâmpla  niciodată așa ceva, că „signor dottore” a vorbit cu de la sine putere etc.
Jenant domnule! Rușine de-a dreptul!
„Signor dottore” mai bine te-ai ocupa mata cu găsirea antidotului, a vaccinului, să-l punem odată pentru totdeauna pe domnul virus cu „coroană” cu botul pe labe!
Mi s-ar părea o chestiune mult mai justă, necesară și chiar educativă, asta fiindcă am aflat că te numești și „professore”, sau nu o fi chiar așa, în realitate(?), titlul reprezentând și în acest caz, doar o „panglică la butoniera universitară” încă la modă, că deh! Poate dă bine la CV.
Cu părere de rău, dar fără regret, al vostru,

Mircea I. Bătrânu




23 aprilie 2020
R e s p e c t u l
Nu e o căruță cu oale de lut sparte anonim, din greșeală.
Este greșeala ta domnule!
Spui senin „s c u z e”(sau „mă scuzați” - gândind în sine, „dă-l în mă-sa de pămpălău”, bătrân și prost!) te întorci, insensibil și treci mai departe. Domnia ta ai o funcție p u b l i c ă,  de răspundere. Nu vorbești prostii. Nu ai voie, mă înțelegi?...Ah, ți-a scăpat „porumbelul din gură”, îmi pare rău. În secunda doi ți-ai depus demisia și ai plecat. Uite, pot da și un exemplu: Ioan Rus de la Cluj. Cine-i domn, domn rămâne! (Nu-i o aserțiune cu conotații neapărat politice. Este un adevăr și atât).
Ieri am scris „tableta” sub imperiul nervilor. O prietenă mi-a atras atenția că revolta mea era post-factum și deci ineficientă. Între timp guvernanții luaseră atitudinea ce se impunea și se renunțase la „trăsnaie”. De fapt era doar „teama de popor”, „frica”, foarte prost mascată, că vor pierde în această vară-toamnă  v o t u r i locale și parlamentare.
Ei bine, nu-s mulțumit! Cer să se facă dreptate până la capăt și, cel în cauză să fie demis, dacă nu a avut bunul simț să-și prezinte demisia.
Nu persoana, ci lecția contează! Neam de neamul lor să nu mai îndrăznească să se comporte ca altădată vătafii pe moșie. Să taie, să spânzure și să ia decizii după cum îi taie capul, de parcă biata țărișoară e numai a lor...că „și așa nu pățesc nimic”, „lasă că trece, lumea e proastă și uită!”
„Lumea noastră” prea a fost răbdătoare în ultimii 30 de ani și iacătă unde am ajuns!
În principal s-a distrus  r e s p e c t u l !
De ce? Pentru că și scroafa a vrut să încerce să se urce în copac, să devină privighetoare! O vreme nu a putut că lumea, încă de bun simț, a luat-o la apostrofări și  la șuturi: „Dă-te jos nenorocito! Nu vezi că tu ești o amărâtă de guițată! Nu ai cum să fii privighetoare, oricâte diplome și titluri ți-ai atribui!” Eh, din păcate acei oameni au murit. Am mai rămas noi, bătrânii și o samă de copii pe care i-am educat bine și altoiul s-a prins...Lepra însă lovește puternic la rădăcina statutului moral, dă cu  e u r o, cu filodorme și cu un trai artificial de huzur...Așa ne-am pomenit cu „scroafa în copac”,  cu  r e s p e c t u l  călcat în picioare și cu dezastrul de acum.
Ce-i de făcut?
Simplu. Dincolo de nenorocitul de covit-19 se vor întâmpla  a l e g e r i, de la locale și până la generale. Toți „g u i ț a ț i i”  trebuie dați jos din copac! Din tot spectrul politic!
Trebuie să ajungem cu adevărat la un   p a r l a m e n t   performant, alcătuit din oameni onești și capabili profesional și moral, în stare să schimbe  c o n s t i t u ț i a și să restaureze adevăratul RESPECT!
Cu tot respectul, al vostru înspre septuagenar,
Mircea I. Bătrânu 



*** 

24 aprilie 2020
Starea de bine
Leit-motivul zilei, săptămânii, acestui sfârșit de lună aprilie este „nimic nu va mai fi ca înainte”. Urmează un oftat din rărunchi de parcă am pierdut toată averea la ruleta rusească, ba mai mult: viața!
Fals! Nimic mai fals!
Firul Ariadnei hărăzit nouă numai de EL, bunul nostru DUMNEZEU - eu așa am să continui să-l chem până la ultima răsuflare, ceea ce nu înseamnă că-i sfidez sau neg pe cei care îi spun ALLAH, BUDDHA ș.a.m.d. - acest fir, ziceam, niciun consiliu ocult, internațional, sau al Terrei - cum își badijonează singuri orgoliul nemăsurat, dat de pușcociul enorm de galbeni pe care  s-au cățărat - nu are forța să-l rupă!
Știu că mulți se joacă de-a demiurgul, imaginându-și că-L pot suplini.
Se înșală! Se joacă de-a „ucenicul vrăjitor” și vor păți exact ca el. Diavolul i-a învățat multe șmecherii, preschimbându-i pe nesimțite în sclavii săi. I-a îmbătat cu apă chioară, i-a făcut să confunde „șmecheria” cu „inteligența” și „kilogramul de aur” cu „puterea”. Firește că vor pierde tot!
Dumnezeu îi va ajuta să descopere, la final de partidă, „principiul bumerangului”. Au vrut să ne „rărească” aplicând teoria malthusiană, pretextând că suntem „prea mulți”, că bătrâna și draga noastră mamă Terra „nu ne mai încape!” - bine că-i poate încăpea pe ei! - dar au început deja să simtă cum le fuge pământul de sub picioare. Atât de bine, de diabolic, au fasonat covidul-19 că „tulpinile nu mai pot fi stăpânite”, că „formele din Europa sunt diferite de cele din Asia și America” - oricâte miliarde ar avea și ar pune la bătaie... antidotul lor e fix-pix și vor muri și ei! Ha-ha-ha!
De unde știu?
Simplu. Uitați-vă la starea de agitație din sfera putinistă și trumpiană, bașca mulți din răhățeii de miliardari de pripas. S-au gândit, se pare, să-și facă o „stație spațială” numai a lor, unde să se retragă în caz de...un fel de „ insulă a fericirii”. Dumnezeu a avut însă grijă ca megalomana lor construcție să întâlnească, „accidental”, pe bulevardul acela foarte aglomerat de „sus” niște sateliți de spionaj, evident „clandestini” și, în urma coliziunii să se aleagă praful de ea!
În Italia, am văzut recent că și în Spania sunt oameni  s i m p l i, ca noi, care s-au vindecat de nenorocitul de coronavirus și au dobândit  i m u n i t a t e a! Care a fost reacția lor? Să doneze sânge ca să se ajungă în fine, cât mai repede, la un vaccin viabil pentru toată lumea...Ce frumos mi-a răsunat în urechi afirmația apăsată a „imunului” din Milano...„per tutti”!/„pentru toți”, să ajungă vaccinul! Dragul de Dimash Kudaibergen, marele muzician cazac, a lansat, defel întâmplător ultima sa piesă: „We are one”, ( mă duce cu gândul la muschetarii lui Dumas - „unul pentru toți și toți pentru unul!”) pe care vă rog să o ascultați la final, accesând linkul de mai jos.
Da, nimic nu va mai fi ca înainte. Cu excepția miilor de morți ††† pentru care - veți vedea! - cât de târziu, niște șmecheri de teapă hitleristă  vor da socoteală! Nu regret, nu regretăm nimic! De un milion de ori e de preferat  m o n d i a l i z a r e a  pe baze meritocratice, altruiste, unei globalizări dictată de un conclav de miliardari nenorociți care, dacă nu ar fi bunul Dumnezeu, ar distruge Terra!
Starea de bine, noua stare de bine, a copiilor și nepoților noștri pleacă de la Dumnezeu și de la principiile lui simple pe care toți le-am primit și le știm. CREDINȚĂ, PACE, SĂNĂTATE,  I U B I R E și  BINELE COLECTIV - toate clădite cu bun simț, prin MUNCĂ CINSTITĂ în folosul nostru, al tuturor!
Noua stare de bine - nu-i o utopie, ci o necesitate!
Numai astfel vom putea vorbi de un viitor palpabil al noii omeniri. Fără gheșeft, fără profit, fără exploatarea și înșelarea aproapelui, fără huzur care te prostește și fără pretenții exagerate plecând de la premisa puterii, dictată de  a v e r e. De ce? Simplu: va dispărea! Vor dispărea și noțiunile de „sărac” și „bogat”, de „bani”...Toate aceste racile ale trecutului, generate din invidie și ură, le vor studia la istorie strănepoții noștri și se vor minuna de cât de proști am putut fi, atâtea secole la rând! Ei vor fi mulțumiți,  100%  f e r i c i ț i cu adevărat. Ce-i va uni? Principiile divine de mai sus și RESPECTUL RECIPROC.
Azi sper că din 15 mai încolo vom reuși să vedem „luminița de la capătul tunelului”.
Doamne ajută!
Al vostru, același bun prieten,
Mircea I. Bătrânu
P.S.
Iată linkul promis:


*** 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu