sâmbătă, 18 aprilie 2020

Din vremea criminalului de virus cu „coroană” - MARTOR ACTIV - „SECVENȚE LA CALD”

V-am promis și iată, mă țin de cuvânt.
Vă redau mai jos textele publicate pe Facebook ca să le puteți vedea pe toate și cronologic, ca să puteți „lua temperatura”, „la cald”, a ideilor ce mă/ne animau la data respectivă. Peste tot am indicat-o cu bună știință, pentru o interpretare cât mai corectă a emoțiilor și stării sufletești a momentului...
Mai jos aveți în ordine secvențele de la 1 la 14.
Sănătate și inspirație să fie și promit că vom continua această „saga”.



MARTOR ACTIV 1
16 martie 2020
Începând de azi vreau să fac tot ce-mi stă în putință să mă fac cât mai util.
„Masca pe figură” este deocamdată o...figură de stil.
Cele două farmacii din imediata mea vecinătate NU AU „Măscuțe”. Nici la spital nu are chiar toată lumea...
Am găsit și Măscuțe și Mănuși chirurgicale + soluție specială pentru curățarea suprafețelor mobilierului „de toată ziua”+ spirt medicinal...Ce să mai spun? Tot domnule, tot ce-ți trebuie acum cu nenorocita asta de criză a Coronavirusului...
UNDE?
Păi nu la farmacii,NU!
Am găsit la Shop-ul de pe B-dul Independenței, de lângă Prosper, aproape de BT sau, invers, de Biserica de la Big!
Grăbiți-vă!
Nu e vreo escrocherie! Nu sunt prețuri de dumping!
Toate vă vor fi utile! Credeți-mă!
Doamne ajută!
Să auzim de bine!
Al vostru prieten,

Mircea I. Bătrânu


***
MARTOR ACTIV 2
20 martie 2020
2 zile nu am ieșit din casă. Azi nu am avut ce să fac. A trebuit să alerg până la sanatoriu, la Rodica mea, pe Bârgău, să aduc la analize niște probe. Genunchiul mă supără și el, dar nu am de ales. Cine să rezolve problemele dacă nu eu?
Ce m-a frapat?
SERIOZITATEA!
La sanatoriu este instituită Carantina, dinaintea problemei Coronavirusului. E normal. Toți pacienții sunt dincolo de bariera sexagenară. Orice răceală. gripă le poate fi fatală! Poarta mare era închisă. Pe grilaj, interdicție mare, la vedere, cu accesul strict interzis! Nici musca nu ar putea intra, vorba vine.
În Bistrița, regulile de „fier” anunțate de guvern sunt peste tot respectate.
La farmacia „Iliria”, farmacia noastră din cartier, având dublu acces s-au format 2 cozi. RESPECT față de cel din față și din spate - 2-3 m distanța, fără glumă! De aceea coada șerpuindă ajunge uneori la 20-25 m. Spațiul fiind foarte mic, nu se mai acceptă intrarea în farmacie. Se servește doar la geam. Aceeași ordine și la „Legume fructe”, la Alimentara și la Pâine. Înăuntru sunt admiși maxim 5-6 clienți. Coada se întinde disciplinată pe 15-20 m. Se stă aproape în tăcere. Nu prea ai cu cine vorbi la 2,5-3 m.
SERIOZITATE! Nimeni nu vociferează. Nimeni nu se enervează. Se respectă regulile stabilite. Pe foarte mulți i-am văzut purtând măști de protecție și mănuși. Așteptând să-mi vină rândul, mă gândeam care ar fi factorul de risc maxim...Cred că banii! Gândiți-vă doar prin câte mâini trec! Cred și eu că e foarte important să purtăm mănuși când vrem să plătim, sau să luăm restul...M-am reîntors în găoacea mea de apartament oarecum mai liniștit.
România nu-i Italia!
Nu-s motive de alertă fiindcă lumea face ceea ce trebuie și astfel se reduc posibilitățile de multiplicare ale acestui nenorocit de virus cu „coroană”.
DOAMNE AJUTĂ!
Să auzim numai de bine!

Mircea I. Bătrânu 


***
MARTOR ACTIV 3
23 martie 2020
Totul e până la urmă o alegere - punând strict individual problema - opțiunea de „cap” sau „pajură”, ca-n jocul nostru din copilăria mea de altădată...Ori „hoții”, ori „vardiștii”. Timp frumos. Căldură ce te trimite cu gândul la început de vară... Sexa, septua și octo...genarii din București nu au mai rezistat...Au dat buzna în parcuri și au făcut exact la fel ca „indisciplinații” din Lombardia, din Roma.„Cine-i dom le nenorocitul ăla de Orban, de Vela să ne interzică nouă să ieșim?! Unii au dat-o și politic. Au amenințat cu psd versus pnl...ei și ce? Te crucești când vezi atâta manifestare, cum să-i zic?, p u e r i l ă (foarte frumos spus)./Dacă căutați poza pe portalurile mai mari de știri, o găsiți cu siguranță. Îi rog chiar pe prietenii mei care o au să o atașeze, spre aducere aminte/.
E clar că bătrâneii mei au optat pentru „pajură”, că de „cap” nici nu mai poate fi vorba...De ce Dumnezeu forțează nota?! De ce-și joacă la ruleta rusească viața?!
Prin absurd, dacă au hotărât să-și încheie socotelile cu lumea aceasta, treaba lor.
Nu au voie să PUNĂ ÎN PERICOL VIAȚA COPIILOR, NEPOȚILOR și TINERILOR! E AȘA GREU DE ÎNȚELES?”
De ieri e ORDIN! Sper ca măcar acum derapajul să înceteze! Sper!
Cu tot dragul,
Mircea I. Bătrânu 


*** 
MARTOR ACTIV 4
24 martie 2020
Tableta „Aspirina”antiplictis, de fapt anticoronavirus...
Efect Telegrafic!
1.Bravo Președinție, Guvern, Medici, Cadre Medicale, Cadre MAI, MApN - nu dau nume! - pentru ultimele măsuri luate!
2. BRAVO Doctorului Musta de la Timișoara, profesorului francez dr. DIDIER RAOULT, specialist în boli infecţioase tropicale emergente! Nu vorbe! Bravo tuturor cercetărilor, români, francezi, nemți etc. aflați pe calea cea bună către ANTIDOT , pardon VACCIN!!!
Doctorul francez este convins că Clorochina, un antimalarian folosit de zeci de ani sub numele de Nivaquine, poate învinge coronavirusul! Dr.Raoult se bazează pe propriile studii.( Vedeți acum că filmul, filmulețul echipei din Franța atât de hulit și atacat este adevărat!).
Iată ce constatări despre situația din hexagon desprinde Dr, Raoult:
„Toate acestea nu sunt noi”
„Am produs mai multe date despre bolile infecţioase decât oricine din lume. Sunt medic, văd oameni bolnavi. Am 75 de pacienţi spitalizaţi, 600 de consultări pe zi. Deci părerile unora despre ceilalţi, dacă ai şti cat de mult îmi pasă... În echipa mea, suntem oameni pragmatici, nu păsări pe platouri televizate”, a mai spus renumitul specialist în boli infecţioase.
Raoult spune că a făcut acest studiu încă de acum 13 ani în care a demonstrat că clorochina distruge toţi viruşii din familia coronavirinelor. Mai mult, ulterior şi alţi oameni de ştiinţă ar fi demonstrat acelaşi lucru.
„Problema din această ţară este că oamenii care vorbesc sunt de o ignoranţă enormă. Am făcut un studiu ştiinţific despre clorochină şi viruşi în urmă cu 13 ani, studiu care a fost publicat. De atunci, alte patru studii realizate de alţi autori au arătat că coronavirusul este sensibil la clorochină. Toate acestea nu sunt noi. Este sufocant faptul că cercul factorilor de decizie nu este nici măcar informat despre starea ştiinţei. Ştiam despre eficacitatea potenţială a clorochinelor pe modelele de cultură virală. Ştiam că este un antivirus eficient. În experimentele noastre am decis să adăugăm un tratament cu azitromicină (un antibiotic împotriva pneumoniei bacteriene, nota editorului) pentru a evita infecţiile secundare bacteriene. Rezultatele au fost spectaculoase la pacienţii cu Covid-19 când s-a adăugat azitromicină la hidroxiclorochină”, a adăugat savantul francez.
Acesta este convins că noul studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Franţa va dovedi faptul că are dreptate. Mai puţin toxic ca paracetamolul şi fără reacţii adverse Didier Raoult susţine că medicamentul este mai puţin toxic decât paracetamolul şi nu are efecte adverse.
În acelaşi timp, specialişti din întreaga lume l-ar fi contactat deja, susţine Raoult, spre a-i cere detalii despre cum funcţionează leacul său. Doar francezii, spune el, sunt încă circumspecţi şi refuză să vadă realitatea.
„Văd mai presus de toate că există medici care îmi scriu zilnic din toată lumea pentru a afla cum tratăm bolile cu hidroxiclorochina. Am primit apeluri de la Spitalul General din Massachusetts şi Clinica Mayo din Londra. Cei doi cei mai mari specialişti din lume, una dintre bolile infecţioase, cealaltă a tratamentelor cu antibiotice, m-au contactat pentru a-mi cere detalii despre modul de înfiinţare a acestui tratament. Şi chiar Donald Trump a făcut un tweet despre rezultatele testelor noastre. Doar în această ţară nu este clar cine sunt eu! Pentru că nu locuim în centrul Parisului asta nu înseamnă că nu facem ştiinţă. Această ţară a devenit Versailles în secolul al XVIII-lea”, mai spune omul de ştiinţă.
„Eu si echipa mea credem că am găsit un remediu. Şi din punct de vedere al eticii medicale cred că nu am dreptul ca medic să nu folosesc singurul tratament care până acum s-a dovedit de succes. Sunt convins că la final toată lumea va folosi acest tratament. Este doar o chestiune de timp înainte ca oamenii să fie de acord să îşi înghită vorbele şi să spună: asta e ceea ce trebuia facut.” Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Infecţii Mediteraneene. /Extrase din articolul publicat în „Le Parisien” și redat la noi în „Comisarul”/.
La noi dr. Musta a avut parte de un plagiat din partea doctorilor chinezi...Dar cercetarea există și fiecare zi consacrată noilor descoperiri ne apropie - cum să spun mai bine? - de un deznodământ fericit!
DOAMNE AJUTĂ!
Mircea I. Bătrânu 


*** 
MARTOR ACTIV 5
25 martie 2020
/Invitația la rugăciune e de atunci./
Vă rog, ducând mai departe rugămintea Papei Francisc și de fapt a oricărui creștin, indiferent de apartenență:
Astăzi la orele 12:00/13:00, oriunde v-ați afla ziceți un TATĂL NOSTRU pentru toți cei aflați bolnavi, în ghearele coronavirusului și nu numai...
SIGUR E BINE.
DOAMNE AJUTĂ!
Vă rog, ducând mai departe rugămintea Papei Francisc și de fapt a oricărui creștin, indiferent de apartenență:
Astăzi la orele 12:00/13:00, oriunde v-ați afla ziceți un TATĂL NOSTRU pentru toți cei aflați bolnavi, în ghearele coronavirusului și nu numai...
SIGUR E BINE.
DOAMNE AJUTĂ! 


***
Vă mulțumesc tuturor celor care știu că v-ați rugat! Dă, Dă Doamne să fie bine! Nu sunt fanatic, nici absurd, dar tot mai tare cred că avem mare nevoie de puterea și ajutorul LUI! Vremile acestea mă duc cu gândul la cele din timpul lui Duca Vodă...Întunericul nu poate fi alungat decât cu LUMINA credinței în CREATOR, indiferent cum vrem neapărat să-l numim...
Eu îi voi spune până mor DUMNEZEU.
Prietenii mei, ai noștri îi spun ALLAH, BUDDHA.
Știu sigur că este UNUL și ACELAȘI pentru toți.
DOAMNE AJUTĂ-NE!
Mircea I. Bătrânu 

*** 
MARTOR ACTIV 6
27 martie 2020
Vreau să vă vorbesc azi despre două verbe: A PUTEA și A/SE/RUGA. Primul e mai complex deoarece implică și pe „a fi” „a vrea”, „a avea...putere”, „a ști” și „a hotărî”. Propoziție simplă, întotdeauna adevărată:
„Eu pot, Tu poți, El, Ea poate, Noi putem, Voi puteți, Ei Ele pot AC-ȚIO-NA”.
Enunțul este adevărat? Este întotdeauna adevărat?!
Singur, NU! Lenea, comoditatea și neimplicarea își fac de cap. E soață cu: „Dacă tot sunt un păcătos, de ce mai trebuie să mă curăț, să mă spăl că mâine iar în lături mă întorc, nu?”
Păi NU! Nu bunul Dumnezeu e vinovat că ne scăldăm în troaca porcilor. El ne-a făcut oameni și ne-a dat chiar și liberul arbitru...
Haide să ne ridicăm din mizerie, să ne spălăm de piticii de pe creier și să acționăm!
Cum?
Păi tot ce contravine carantinei, bunului simț și respectului reciproc trebuie sancționat. Trebuie să luăm atitudine! Trebuie să-i întrebăm, pentru început pe guvernanții noștri, de la Președinte & Premier la vale ce au făcut cu munca de cercetare pentru descoperirea remediului împotriva acestui nenorocit de virus. Cum îl susțin pe dr. Musta și pe toți cei implicați în această muncă de Sisif de la Timișoara, București etc.?!
Sper că măcar acum e clar că nu tratarea cu „rivanol” a „bubei” e suficientă! Noi am alergat până în prezent după anihilarea efectului, dar nu am făcut nimic, sau aproape nimic pentru extirparea CAUZEI !!! Vorbesc firește de VACCIN!!!
Am conjugat mai sus verbul A PUTEA și am acceptat cu TOȚII că PUTEM ACȚIONA!
Păi atunci SĂ ACȚIONĂM!!! Iertați-mă, dar inclusiv intelligence-ul nostru, foarte capabil - de la SRI, SIE etc. - trebuie să poată și să-și aducă obolul. Sunt convins că azi, în secolul XXI nu mai există SECRETE!!! Pardon, numai dacă se vrea așa ceva de sus în jos.
Refuz să cred că Domnul Președinte Iohannis, sau Domnul Premier Ludovic Orban ar avea ceva de ascuns pe această temă:
și atunci?!
Eu, tu, el, ea...noi, de la talpa țării e clar ce avem de făcut. În ceea ce mă privește, vă promit că mă voi strădui să fac tot ceea ce îmi stă în putere, fără ezitare, vă asigur! Cunoscându-mi pe mulți din prietenii din jur și de cei de pe FB sunt sigur că nu voi fi singur!
Fără jenă recunosc că avem încă multe de învățat de la...copii și de la animale! Priviți pozele de mai jos.
Al doilea verb e A/SE/RUGA, subînțelegându-l în final pe A MULȚUMI.
Aici e mai ușor. Mărturisesc sincer că după ce am făcut cele două rugăciuni alaltăieri, la orele 12:00 și 13:00 - chestia de fus orar - m-am simțit mai bine și îndrăznesc să cred că și voi.
De aceea vă propun să continuăm zilnic, la aceste ore cu un Tatăl nostru spus cu maximă dăruire. Cât timp? Aș propune până când ieșim din vremile acestea de restriște...
Sper că nu v-am supărat. Îmi cer scuze dacă cineva s-a simțit lezat.
Haideți să acționăm cu toții, că sigur putem!
Doamne ajută!
Cu mare bucurie în inimă și suflet,
Mircea I. Bătrânu 


*** 
MARTOR ACTIV 7
31 martie 2020
Între blocul meu, în formă de „L” și cel din spate, tot în „L”, dar invers plasat, s-a creat un spațiu de joacă pentru copii, aproape închis. Locuiesc pe strada Împăratul Traian și vorbesc de nr. 46 și 46 A.
Este un părculeț cu leagăne și tobogan, turnuleț și un gard împrejmuitor, frumos, înalt de vreun metru, vopsit în galben, nuanța de la drumuri, arhicunoscută. Plin de copii de primăvara până toamna.
Aici au crescut și fetele mele și, dacă mă gândesc bine, odraslele tuturor vecinilor vechi, de peste 30 de ani. La rândul lor au și ei copii. Cei mici ies cu bunicii.
Ei bine, acum duminică - zi de primăvară, din zori de zi și până-n seară, cald, frumos...dar interdicția pe care o cunoaștem toți: NU AFARĂ! Ne papă BAU-BAU-ul cu „coroană” de prinț nebun care a secerat deja atâtea vieți+++
Și totuși dorința, ispita a fost mai puternică decât glasul rațiunii. 5-7 copii, mai mari au invadat pur și simplu locul.
Ordinul e ordin! Nu e voie. Îmi venea să deschid geamul și să strig la ei, pe de-o parte. Pe de alta, m-am oprit și am ezitat câteva clipe...
Tocmai mă uitasem la pozele făcute de mine la ARCALIA , în ultimul meu an de învățământ - 2017. Am ales una cu întregul grup. Ei mă privesc cu curaj din fotografie. Doamne, cât sunt de veseli că „Monsieur”, adică eu, i-am scos în parcul Castelului. Uitați-vă la ei și imaginați-vă cât de iute au pus în aplicare deviza: „LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE!” Toată lumea era a lor. Azi sunt mari. Fetițele, scumpele de ele, nu mai au codițe, nici părul atât de lung, iar ei, băieții, au o tunsoare tip „castron”, cum e la modă acum, foarte scurt și sârmos. Să-i văd trecând pe stradă poate că pe unii nu i-aș mai recunoaște...În poza mea, extrem de prețioasă, s-a strâns toată COPILĂRIA lor. Poza îi arată clar că sunt LIBERI!
Nu exagerez defel când afirm că cea mai frumoasă etapă a vieții e COPILĂRIA. Nimeni nu are dreptul să o confiște!
Și totuși, copiilor din curte de la noi (săracii, nu a fost nevoie să ies, să strig, că părinții, sau bunicii, au intervenit urgent și au dispărut cu toții în casă!), lor de ce li se fură c o p i l ă r i a?!!
Cine le dă dreptul celor de la butoane să producă acest rapt, la scară mondială?!!
Desigur statul în casă, preventiv, e bun, e necesar! Dar până nu ucidem CAUZA, lucrurile nu se pot sfârși sau considera încheiate! Iată de ce spun că trebuie să insistăm până în pânzele albe ca să se producă, sau, dacă au gata, să se distribuie, VACCINUL! ANTIDOTUL! mon Dieu!!! Să nu mai moară OAMENI! SĂ NU MAI FURĂM DIN COPILĂRIA generațiilor de mâine!
Ce-i prea mult STRICĂ!
E așa de greu de înțeles? Vă îmbrățișez pe toți cu tot dragul și să auzim numai de Bine,
Mircea I. Bătrânu 

Este posibil ca imaginea să conţină: 21 de persoane, inclusiv Mircea Seleușan, cer şi în aer liber

***
MARTOR ACTIV 8
2 aprilie 2020
Nu vreau nici să supăr, să jignesc pe cineva, dar nici nu pot să asist impasibil la tot ce se întâmplă chiar acum.
Întrebare: De ce suntem atât de labili noi, oamenii?!
Mă refer la permanenta transgresiune de la FRICĂ la CURAJ; de la AGONIE la EXTAZ; de la LACRIMI de DURERE, DISPERARE la marea BEATITUDINE etc. Totul sub ochiul înțelegător, indulgent chiar, al LUI!
EL este singurul și adevăratul JUDECĂTOR! Știu, știm prea bine.
Sunt întru-totul de acord că trebuie să ne ferim să-i judecăm pe ceilalți. Încerc în fiecare zi să mă abțin. Și totuși, pentru a nu lăsa comoditatea, bine camuflată sub masca indiferenței, să-mi pătrundă în casă pe sub ușa de la intrare, zic ceea ce am de zis nu spre a judeca - adică = tragere neapărată la răspundere! - ci pentru a STOPA perpetuarea RĂULUI!
Sper că așa și numai așa să se înțeleagă rândurile de mai jos.
ARGHIR, unul din eroii principali ai romanului meu de mare succes - SECRETELE LUI JUANITO - este în carte un mare comandant al unei prestigioase unități militare, multinaționale din Afganistan. „ Știu când plec, niciodată nu știu când și...dacă mă mai întorc! Ce să-i faci, sunt militar de carieră, ce naiba! Am în raniță pe lângă bastonul de mareșal și goarna nenorocitei ăleia ce umblă cu...coasa. Fiecare trebuie să ne facem datoria până la capăt. Chiar dacă vine „dânsa” să mă ia, înainte de a-mi da sufletul îmi salvez OAMENII ! BATALIONUL !
Toate celelalte istorii sunt doar cuvinte goale, simple bla-bla-uri. Haide mai bine să bem un 50 că mi s-a uscat gâtlejul de când îți tot explic cum devine treaba cu „chemarea datoriei”, cu „eroismul” și cu „curajul”. Ete-fâs!”
Mă obsedează afirmația asta, dată pe toate Tv-urile: „Doctorii și-au dat DEMISIA(!)”
Adică cum?
Păi dacă militarul român din Irak, Afganistan, Congo ș.a.m.d. a dat de greul luptelor din prima linie nu și-a dat DEMISIA, nu o dată, riscându-și viața,cum acei doctori X,Y,Z... și-au permis să dezerteze fără nicio reținere?
Unde le este conștiința?
Prin plecare lor abuzivă au mai trimis probabil în ghearele morții încă unul sau mai mulți bolnavi, au pus în cârca colegilor, adevărați medici, încă o povară suplimentară pe care mi-e greu să-mi imaginez cum și cât o vor mai duce!
Jurământul depus la intrarea în medicină e oare o frază ca oricare alta? Este o simplă vorbă goală?
De acord că de la guvernanți la vale, foști și actuali se preling multe lipsuri...Ce spuneam într-o tabletă de „Martor activ”, mai la început? Să ia naiba toată „politichia aiasta” de 2 pițule cu reprezentanții ei cu tot, că de 30 de ani a pus țara pe butuci. Iată urmările!
Dincolo de aceste cauze obiective, dar nu de netrecut! (Uitați-vă ce înseamnă adevărata implicare a românilor adevărați - Doamne cât sunt de mulți și ce mă bucur! - se confecționează „măscuțe”, combinezoane de protecție, ochelari și tot ce se mai poate în lupta cu COVID-19), așadar, dincolo de aceste „poticneli” se vede OMUL , DOCTORUL ADEVĂRAT! Nu numai că nu fuge ci este foarte preocupat să-i ajute cum știe mai bine pe bieții bolnavi...
Nu vreau să dau nume. Aș risca să nedreptățesc pe cineva. Cunosc zeci, sute de MEDICI, ASISTENȚI, ASISTENTE, INFIRMIERE, personalul administrativ, auxiliar, cum i se mai spune, care luptă 24/24 cu ticălosul ăsta de virus cu „coroană”, fără să se plângă și fără să ceară nu știu ce recompense.
Acestea sunt ADEVĂRATELE CADRE MEDICALE! Și cu siguranță vorbesc de o MAJORITATE!
Mă plec în fața voastră cu toată modestia:
RESPECT! JOS PĂLĂRIA!
Cât despre trădători, pardon demisionari! În afară de faptul că-i consider DEZERTORI !!! nu cred că se mai pot numi de acum înainte MEDICI! Indiferent de scuze!
Iată de ce propun Ministerului, Ministrului Sănătății să le retragă DEFINITIV dreptul de practică medicală. Să anunțe OMS/ Organizația Mondială a Sănătății/ și dumnealor să nu mai aibă dreptul de a profesa medicina nicăieri pe Mapamond. Niciodată!
Frica, nimicnicia vor încerca să aducă la lumină multe așa-zise argumente, scuze, false motivații.
Mă lasă rece. Vă rog să mergeți în cimitirul eroilor de pe Deal și să vedeți câte noi morminte s-au adăugat, de la plutonier la colonel și aceștia - Dumnezeu să-i ierte! - nu știu să-și fi depus vreodată, vreo ciornă de d e m i s i e.
Poate de aceea lăstarii de salcie de pe lângă cruci au prins a înmuguri.
Cu tot dragul al vostru prieten,
Mircea I. Bătrânu
P.S.
Dacă vi se pare că am fost prea dur, îmi cer scuze. Ce să fac, prin vene îmi curge sânge de latin și nedreptatea mă face să mă aprind mai iute. Iertați-mă! Sănătate multă tuturor și moarte grabnică ticălosului de virus cu   c o r o a n ă.

 
***
MARTOR ACTIV 9
3 aprilie 2020
De weekend...
Bunul meu prieten Florin mi-a cerut niște clipuri & poze mai vechi. Căutându-le am pățit după cum zice Murphy: „unde dai și unde crapă”...
Am găsit pozele de mai jos, de acu-s 4 ani, făcute pe treptele de la noul complex cultural DACIA. Cine să fie, cine să fie?
E  „Chivuța” - așa am botezat-o eu pentru că așa le spunea în Daneș, satul bunicii.
O țigancă serioasă din vasta industrie a banului cash. Cerșea dar nu ca alte surate, cu invocarea în exces a bunului Dumnezeu și cu un text prăfuit, plin de „bogdaproste”.
Nu! Avea ștaif.
Zâmbea, iar deschiderea buzelor sale era în funcție de obolul primit. Mi-aduc aminte că eu i-am dat atunci un „cuib de viespi”! I-a plăcut că-i era foame. A râs
- priviți imaginea 2. Dacă ceva nu-i convenea te boscorodea pe limba ei și pleca nervoasă, cotcodăcind.
Își făcea veacul pe la gară, autogară, Billa și în față la Măgura.
Nu am mai întâlnit-o sau văzut-o de mult timp.
Îi privesc poza și mă întreb:
Oare cum se împacă ea azi cu... coronavirusul?
Face ea tot ce a stabilit comitetul național pe linia aceasta?
Are ea oare setul de cel puțin 10 „măscuțe” de protecție aeriano-bacteriană, doar lucrează într-o zonă foarte aglomerată, de trafic greu, nu?
Are ea setul de cel puțin 10 perechi de mănuși chirurgicale, mai ales când încasează atâta bănet cash?
Dar săpun lichid anti-bacterian - protex?
Dar sticla de 500 ml de alcool medicinal? (Numai etilic că nu o dată, în disperare de cauză, când se simte încolțită de inamicul cu „coroană se dezinfectează și pe dinăuntru! Totuși, să nu fim răi, că dacă-i de alt fel odată îl trece rapid printr-un coltuc de pită și tot bun e, nu?)
Nu știu și vreau să las povestea deschisă ca să vă dau de lucru în weekend...
Vă doresc multă sănătate și să auzim numai de bine.
Cu tot dragul al vostru,
Mircea I. Bătrânu 
Din nefericire Chivuța a fost lovită de tren, acum 2 ani. Dumnezeu să o ierte! +++

*** 
MARTOR ACTIV 10
7 aprilie 2020
Dihotomia e perfectă.
Cine e cel mai mare prieten al meu?
Cine e cel mai mare dușman al meu?
După un răgaz de cugetare nu-ți rămâne decât un singur răspuns adevărat: EU!
Nu stăpânirea, nu partidul, nu X sau Y, nu Dumnezeu care, zic unii, „ne-a uitat”. NU, categoric NU.
Am fost cu multă teamă - bine mascată, de altfel = „măscuță ”+zâmbet în colțul gurii, ca să nu mă fac de minune - am fost la Selgros cu fiica mea, Dana. Nu am avut de ales. E locul de unde am luat spirt medicinal la bax + săpun lichid albastru super-dur (fiica mea spune că șmecherul de virus cu „coroană” îl ginește de la distanță și dispare automat!) Trebuie să cred și în tânăra generație, nu? Asta am „predicat” în ultimele 2 decenii și nu mă dezic.
Imi place sintagma cu „distanța socială”.
Un cuplu de tineri frumoși, el, ca bradul tânăr, luminos și drept, ea ca salcia asta nouă, toată numai mâțișori, nu au mai rezistat și se țineau strâns de mână. Unde? Dincolo de stivele de hârtie igienică și de tot felul, că nu se vedea...Am dat să iau șervețele fine, pentru bucătărie.
I-am văzut, m-au văzut. Și-au desfăcut cu spaimă mâinile de parcă aș fi reprezentat inchiziția! Am întors rapid capul și mi-am văzut grăbit de drum. Nu-i așa că nu am văzut nimic?
Săracii, ei luptau de fapt cu EUL din ei.
Greșit!
O fi ticălosul ăsta de virus BAU-BAU-ul universal, dar „chemarea străbunilor” din el & din ea, adică EUL Dublu, trebuie călcat în picioare?! Vrea Dumnezeu așa ceva?
Nu cred.
Mă gândesc un pas mai departe, la o bucurie de dincolo de vremea „încoronatului”, fiindcă orice început are și un sfârșit, după 9 luni...Nu-i așa că viața va continua?
Dihotomia noastră va fi trădată până la urmă printr-o firească și frumoasă c o n t o p i r e.
Cu tot dragul, al vostru devotat,
Mircea I. Bătrânu 


*** 
MARTOR ACTIV 11
10 aprilie 2020
Aud obsesiv, de o vreme încoace: „E de vină X, e de vină Y, Z”. Remarc cu tristețe cum mulți confrați mai tineri, din oribila și uneori oripilanta noastră presă, se reped, ca hienele, la beregata victimelor momentului. Simt sângele. E excitant. Pun botul și dacă se poate, se grăbesc chiar ei să sfâșie carotida „vinovatului”...spre deliciul publicului. Doamne cât putem fi de răi și de sadici!
Stau și mă gândesc că deși ne despart vreo 2000 de ani de luptele cu gladiatori, nu am evoluat aproape de loc!
De ce?
E așa de greu să ne schimbăm?!
Covid-19...Imaginile horror din bătrâna Italie, sora noastră mai mare, din Wuhan, China cu zecile de cadavre căzute în parc, străzile din Milano și Madrid, aproape pustii!
Vârsta asta, a înțelepciunii, simt, pe care am început să o am, mă face foarte sensibil și neputința clară îmi umple ochii cu lacrimi.
Mă consolez totuși cu ideea că așa cum 11 septembrie 2011 a fost un prim prag, tot așa și nenorocitul ăsta de Covid-19 -2020 este un al doilea prag, mai înalt, suficient de sus, ca să lăsăm în urmă tot trecutul acesta infernal al sfâșierii aproapelui, al lăcomiei fără de margini a unor potentați, al poftei neostoite de p u t e r e care a fost foarte aproape să împingă toată omenirea în prăpastie!
Să mulțumim bunului Dumnezeu că i-a oprit la timp pe fanatici! Sper, sperăm!
Dreptatea, da, dreptatea...Mai bine las imaginea pe care o cunoașteți deja, să vorbească, tăcând.
FIȚI MAI BUNI!
Al vostru, cu tot devotamentul,
Mircea I. Bătrânu 
Este posibil ca imaginea să conţină: posibil text care spune „Dacă tac, nu înseamnă că ai DREPTATE. ΓΑ Înseamnă că, pur și simplu am înțeles că îți explic DEGEABA!”

*** 
MARTOR ACTIV 12
13 aprilie 2020
Am să vă rog să priviți cu atenție aceste 4 imagini.
Propun să le comentăm, cu mintea limpede, mâine dimineață. De ce ? Fiindcă am început cea mai dificilă săptămână a anului, cea a p a t i m i l o r. Și 2020 se arată a fi unul cel puțin dublu de greu, decât toți cei de până acum. Patimile LUI, ale MÂNTUITORULUI ne obligă la a d e v ă r, la... (pe mâine)
Cu drag,
Mircea I. Bătrânu





*** 
MARTOR ACTIV 13
14 aprilie 2020
V-am promis azi analiza celor 4 imagini.
Iată opinia mea. O împărtășesc cu maximă rezervă și modestie. Nu sunt „buricul pământului”. Nu vreau nici să „mă dau mare”, nici să dau frâu liber orgoliului existent și în mine, ca în fiecare din noi toți.
Vreau doar să fac cunoscute câteva observații și constatări de bun simț, acum la vârsta când am ajuns să trec pragul și să intru în ceea ce se cheamă... senectute.
Imaginile le-am luat de pe Google. Nu e deloc vorba de reclamă. Sunt excelente și le privesc ca material „didactic” și atât.
Ideea de bază este A J U T O R U L!
Trebuie să-l dăm semenilor noștri aflați la ananghie necondiționat și fără să ne gândim la recompense, sau la cumpărarea de „indulgențe” pentru viața de apoi.
ISUS, Mântuitorul nostru, traversează această cumplită săptămână pentru niște nevrednici ca noi. Îndură tot ca să ne facă să fim mai buni.
Să acționăm deci cu toții, în liniște, fără să povestim despre...Să facem, nu să povestim.
Fotografia 1
Este exact cum spune Ioana Roman, prietena noastră. Tânărul o ocrotește pe fata din „scaunul cu rotile” chit că ploaia îl udă „ciuciulete”. Ei și, ce contează, ajutorul dat îi încălzește sufletul, inima, trupul și nu mai simte răceala picăturilor care cad.
Fotografia 2
Sunt din nou de acord cu Ioana. Cel sănătos trebuie să-l ajute pe cel bolnav! Ca bun samaritean!
Fotografia 3
Da Ioana, viața are și ceea ce s-ar putea numi „ieșirea din prăpastie”. Și cum ieșim? Numai u r c â n d! Cel ajuns deja deasupra trebuie să-l scoată la lumină pe cel mai plăpând. E firesc!
Fotografia 4
„BUCATA DE PÂINE” este chintesența întregii noastre existențe! Și la propriu și la figurat. Când îți chiorăie mațele de foame, rugăciunea nu mai e decât speranță a pâinii ce va veni, sau ne va fi adusă...Mama avea mereu o sintagmă, când de Sfintele Sărbători dădea mâncare de pomană: „Nu poți tu să mănânci colac și cel din capul uliței să nu aibă ce pune pe masă copiilor. Te bate Dumnezeu! Nu te mai rabdă Pământul!”
Avea dreptate.
Din păcate și azi, o turmă de îmbuibați mănâncă icre negre și joacă fotbal cu portocale, după 30 de ani de spoliere a dragei noastre „țărișoare”...Nu-i nimic, Dumnezeu e sus și vede!
Următoarea idee este MÂNA!
Totul se înfăptuiește numai cu ea...Nu-i așa?
Mâna DĂ, o altă mână IA, primește!
În timpuri bune - sper, sperăm să se reîntoarcă cât mai repede - mâna întinsă spre cel din fața ta mai înseamnă și „salutul”, „pecetluirea” unui contract, a unei înțelegeri...Este releul care stabilește legătura între inimi și suflete.
Revedeți acum pozele și faceți-vă o analiză a propriului EU, în liniște și cu multă PACE în suflet și apoi a c ț i o n a ț i. Sunt deja convins că știți ce aveți de făcut.
Am să rețin mai jos doar acest simplu crochiu - no comment.
Al vostru același devotat prieten,
Mircea I. Bătrânu

*** 
MARTOR ACTIV 14
18 aprilie 2020
De Sfintele Paști...
Niciodată nu mi s-a mai întâmplat ca ceva, cineva, cumva, să anuleze, cu de la sine putere, Sărbătoarea Sfintelor Paști.
Desigur răspunsul e cel știut. Nenorocitul de virus încoronat „ne obligă la... și la...dacă vrem să scăpăm teferi și nevătămați.
Nu insist. Nu acuz pe nimeni. Ar fi ultima prostie.
Tot ce ni se întâmplă e „forțat-obligat”, doar „teama” ne e inoculată până în inimă. Știu, știm cu toții că altă cale de acțiune nu este.
Și atunci? Mă gândesc că trăiesc, trăim un vis urât, foarte „nașpa” de care ar trebui să ne scuturăm cât mai iute.
Așa să fie!
VEZI CONSTATAREA & URAREA DIN COLAJUL DE MAI JOS!
Al vostru iubitor prieten,
Mircea I. Bătrânu 


(va urma)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu