joi, 18 iunie 2020

Din vremea coronavirusului covid-19 - Martor activ -41,42,43,44 și 45

/continuare/


MARTOR ACTIV 41
7 iunie 2020
Azi, de BINE, numai de BINE!
< Ce binecuvântată zi, pentru noi creștinii ortodocși! Sunt 40 de zile după PAȘTI. Este ÎNĂLȚAREA DOMNULUI! ISPASUL! Dacă până ieri ne salutam cu „Hristos a înviat!”, răspunzând „Adevărat c-a înviat!”, de acum înainte vom spune „Hristos s-a înălțat!” și vom răspunde cu „Adevărat că s-a înălțat!”. Vecina mea Saveta, un pic mai bogată în ani decât mine, îmi povestea ieri că azi, e plecată la țară. Doar casa bătrânească nu a stricat-o și nici nu a renunțat la porc, găini, rațe, gâște, că stă chiar pe malul gârlei din Blăjenii de Sus și vorba aceea, „câte o roșie
proaspătă, o ceapă verde, un dărăbuț de slană adevărată și câte un ou de casă, nici nu strică, nici nu face rău la foaită( la stomac, vă traduc) , cu un palaneț ( o plăcintă istorică, de când se știe lumea-lume în zona noastră!) de pe vatră, cu brânză dulce, cu iz de iasomie și mentă înnebunită de dragoste, cu colac aburind, udată cu câte un păhar, două, de pălincă de prună din grădina de la deal, nu? Să tot trăiești! Saveta era veselă. „Să știi vecine că eu văd, îi cam gata cu nebunu' ăsta de „guvid”, cum îi zici dumneata nenorocitei ăsteia de boleșniță!... L-am visat, îl visez de vreo 3-4 nopți într-una, pe Mântuitorul nostru, Isus Christos cum se înalță, pe un nor alb, către Cer. Eu plâng, ca de fiecare dată, că-mi aduc aminte de bunica și maică-mea, Dumnezeu le ierte! că o murit amândouă neîmpăcate, pușcate de hoherii ăștia când s-or retras în cel de-al II-lea război mondial. Mare prăpăd o fost, mare... Dar nu, să știi că Mântuitorul mi-a zâmbit a râde, cu ochii, cu toată fața și parcă l-am auzit zicând: „va fi BINE, va fi BINE Elisavetă! Îți vedea!”
La ora asta, sigur, e în curte la biserica din sat.  Precis are la ea sacoșa cea mare cu care cară legume și ce mai aduce săptămânal de la țară, numai că acuma, potrivit tradiției, gândindu-se la morții ei, mai ales la bunica și la mama, moarte și aruncate în părău de soldați, fără nicio sfântă rugăciune, după liturghie, cu lacrimi în ochi, împarte cu drag palanețele, cozonacul, ia un pic de mâncare, câte un pahar de tărie, pentru sufletele lor! Nu dă tot, tot. Are grijă să mai lase ceva în desagă și pentru sufletele care se înalță la cer, să aibă  „merinde de drum”. Mă bucur că Saveta nu-i supărată. E chiar  veselă, dacă așa i s-a arătat Mântuitorul în vis! Fiți siguri că respectă cu sfințenie toate obiceiurile și știe că în ziua de Ispas (personajul biblic care a asistat la Înălțarea Domnului nostru Isus Christos) nu se dă foc și sare din casă; că ce se seamănă de acum înainte în grădină, sau pe câmp, nu va mai rodi. Are precis frunze de nuc la ea, ascunse pe sub brâu, sau în sân, ca Hristos când s-a înălțat...La plecare, cu fața luminată a împlinire, cu nepoții și strănepoții în cârd după ea, pleacă acasă mândră, răspunzând cu veselie: „Adevărat că s-a înălțat!”.
Mă bucur și eu, imaginându-mi toate cele de mai sus și știind că luni, sau mai sigur marți, Saveta îmi va povesti cu lux de amănunte cum și-au bătut joc de „guvid” și au sărbătorit cum se cuvine ISPASUL! Azi totul e numai de BINE!>
***
Este ceea ce notam atunci, de ISPAS. Saveta a avut dreptate. Acum de RUSALII, când prăznuim Coborârea Sfântului Duh asupra Apostolilor...asupra noastră, totul mi se pare și mai actual și mai evident. Nu vi se pare?!
Vă îmbrățișez cu tot dragul - și încă vă zic -  „Hristos s-a înălțat!”  
 Mircea I. Bătrânu

*** 

MARTOR ACTIV 42
8 iunie 2020
Punctul meu de vedere despre România, Români, Destin - teoretic & practic

Deoarece mi-ați cerut,
Începând de astăzi răspund printr-o serie de eseuri, la întrebările:
„Tu cum vezi lucrurile?”;
„La ce concluzii ai ajuns?”;
 „Ce soluții propui?” etc.


I. Forma de guvernământ

1. Dictatura

Lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât ar dori unii să se lase să se subînțeleagă. După 30 de ani de alergare, motor turat în gol, fără niciun rezultat palpabil pentru marea majoritate a poporului Român, e limpede că mergem pe un drum greșit. Trebuie altceva! Ce anume?
Păi de la Platon cetire, trecând prin Thomas More, Machiavelli, Richelieu, Mazarin, Rousseau, Voltaire, Bismarck, Marx și Engels, Lenin, Kenan Evren etc., o țară nu poate exista decât ca: 1. Dictatură; 2. Republică și 3. Monarhie.  
Forma numărul 1, noi, cei mai bătrâni am cunoscut-o de ne-a iești pe ochi! Dumnezeule! Câți nevinovați au murit sub călcâiul dictaturii proletcultiste și „comuniste”, ceaușiste, că nu-i bine de spus! Dar, dacă vrei să schimbi din temelii o societate, fără milă, numai așa se poate! Cei 30 de ani(eu le spun 3 decenii de lipsă de respect și rușine!) ai lui Iliescu & comp. și urmașii lor au fost posibili pentru că ne-a lipsit o „dictatură”! Așa cum ei i-au împușcat pe Maniști și Brătieni, plus toți de un crez cu ei, tot așa ar fi trebuit procedat în 1989, dar invers! Nu-i constatarea mea, ci a istoriei! Îmi pare rău. În 1989 am dat jos primul rând din fostul prezidiu ceaușist, ca să-l înlocuim cu cei din rândurile 2-3-4. Ăștia nu s-au mai rezumat numai la puterea politică, cum perora capelmaistrul lor Ion Iliescu, acompaniat de corul vesel, Voican, Brucan și Roman, au vrut mai ales bunăstarea capitalistă și au vândut biata țărișoară, felie cu felie, de praf au făcut-o, aproape toată. Nu-s figuri de stil! Nu! Uitați-vă la câte biete păduri mai avem, la conturile criminalilor după ce au vândut gazele, petrolul și atâtea altele din subsolul României! Neam de neamul lor nu mai trebuie să miște un pai, că au din ce trăi, dacă...?!  Maimuța, dacă se urcă în copac nu o mai poți da jos decât cu pușca, deoarece cu plasa, cu mâna liberă, nu o mai poți prinde niciodată. La fel și cu scroafa. Când ajunge sus, se crede privighetoare și vrea la Scala din Milano! /Vezi răsunătoarele eșecuri din politica externă a României din ultimii, să zicem,10 ani!/. Justiția? Da, dacă...?! Cu tristețe vă spun că tot aparatul actual de stat este un șvaițer care nu răspunde decât la comanda  l o r ! Asta în proporție de 70-75%. Noroc că încă nu-i 100% că am fi buni de pus pe năsălie, vorba lui Ion Creangă. Ticăloșii nu au putut să corupă tot fiindcă mai sunt și oameni de omenie, cu frică de Dumnezeu și cu drag de acest popor atât de crunt încercat, de atâția amar de ani.
Acești 25-30% sunt din generația tânără - 30-45 de ani, cu foarte multe ieșiri peste hotare, cu școli bine făcute și cu greață vizibilă față de trecutul slinos al celor ce s-au căpătuit pe nemestecate.
„Domn profesor, îmi spune unul dintre ei, mi-a fost student și este acum într-un angrenaj de putere, că, ce să-i faci, mai trebuie și oameni cu glagorie, că altfel nu funcționează computerul, vă spun domn profesor că avem liste precise ce, cât și de unde au luat! Vor da înapoi totul, până la centimă și vor înfunda pușcăria zeci de ani. Toți! Fără nicio excepție!”
Eu pun gaz pe foc: „Da, măi băiete dragă, dar dacă îi bagi în ofsaid, ăștia, să aveți de grijă, nu au mamă, nu au tată! Știi tu! Ăștia pun mâna pe kalașnikov și vă împușcă fără milă, cum au făcut străbunicii și bunicii lor din 1945 încoace!”
„Ce ați spus domn profesor?!”
Băiatul ăsta energic din justiția română, mă unge la suflet:
„Un singur cartuș să tragă și niciunul de-ai lor nu mai rămâne în viață! Vă garantez!”
„Da' mă, dar nu-s singuri. Au sclavii lor pe moșie și-s tare mulți!”
„Da, domn profesor, dar de ce nu recunoașteți? Când corabia începe să ia apă, toți șobolanii fug! Primii! Singuri au venit pe tancurile sovietice, singuri vor pleca către iad, cu gura înfundată cu bancnote străine și cu cocoșei de aur ca să-și poată plăti luntrașul când or trece Styxul”
...„Și atunci?”
„Ah, răspunde el, nu se ajunge la răpăit de gloanțe, că le este prea dragă viața!”
„Sigur?” - întreb eu care am oroare de sânge, violență și crime!
 „Stați liniștit! Sigur, nu se ajunge aici! Suntem totuși în mileniul 3, nu în Evul Mediu!”
Deocamdată atât... Vă, ne trebuie un timp de reflecție. Vom continua, pas cu pas, cu celelalte, în zilele următoare, dacă v-a plăcut și mai vreți!
Vă doresc numai bine,
Mircea I. Bătrânu
 ***
MARTOR ACTIV 43
10 iunie 2020
2. Republica
Este cea mai mare minciună, ca formă de guvernământ. Rămâne foarte convenabilă politicianiștilor. Indiferent cum îi cheamă, că-s de stânga sau de dreapta, tot o apă și un pământ. E „biletul de papagal” scos din joben, ca josnică justificare a schimbării brutale și criminale a monarhiei constituționale din România, cu o așa-zisă „republică” de tip leninist, sovietic. România și Românii NU AU AVUT NICIODATĂ VOCAȚIA REPUBLICII ȘI CU ATÂT MAI PUȚIN A UNEIA DE TIP  U-Re-Se-Se !
De ce „ Republica” dă rateuri, la ea acasă, în Franța, de pildă, după 230 de ani de democrație?! Simplu. Omul, tot om va fi, supus erorii, greșelii și mai ales tentațiilor de bani și putere. Acești factori de promiscuitate pervertesc cumplit organizarea statală de acest tip. Apar falsele teme: de partid, de orientare politică, de „interes” național, de justiție și dreptate socială etc. Nimic mai fals, mai neadevărat. Se recurge la șmecheria „imuabilității”: o  „constituție” rigidă, securizată, „bătută în cuie” - ca la noi, este aproape imposibil să aduci vreun element de noutate, firesc odată cu trecerea timpului, că puzzle-ul de parlamentari e ca o „bubă” ce nu se lasă defel tratată și/sau mișcată din loc! Mă uit la cel mai grozav exemplu din Europa de azi, ELVEȚIA! Acolo, deși modelul inițial este de „republică”, preluat după constituția SUA, toată lumea se raportează la o Republică Federală, la o Confederație a Cantoanelor. „Elvețienii au redactat o constituție prin care țara era organizată ca stat federal. Această constituție prevede o autoritate centrală, lăsând cantoanelor dreptul de autonomie în ce privește aspectele locale. Dând credit celor care favorizau puterea cantoanelor/26 la număr/ (Sonderbund Kantone), adunarea națională a fost împărțită într-o cameră superioară (Consiliul Cantoanelor, cu 2 reprezentanți pe fiecare canton) și o cameră inferioară (Consiliul Național al Elveției, cu reprezentanți aleși din toată țara). Referendumul este obligatoriu pentru orice amendament la constituție. O clauză importantă a constituției a fost aceea că ea poate fi rescrisă în  t o t a l i t a t e  dacă se consideră necesar, permițând astfel evoluția sa ca întreg, fără a trebui să fie modificată amendament cu amendament. (citat din Wikipedia - Elveția). La Berna partidele există mai mult ca și cocardă de prins la butonieră. Orientarea politică, indiferent de direcție e o chestiune mai mult de „cafenea”. Politica este una singură! Cea a Elveției! Toată lumea conlucrează la aceasta și se cunoaște! Consultarea e cu adevărat  d e m o c r a t i c ă și 100%  t r a n s p a r e n t ă! Aceasta după un exercițiu neîntrerupt de „viață a cetății”, de peste 170 de ani!  
Dacă la Francezi, Nemți, Italieni racilele ies la lumină și produc nemulțumiri și revolte de tipul „gilets jaunes”/bluzele galben - vezi foto/, e pentru că polarizarea excesivă a bogăției, în dauna echității, călcarea în picioare a dreptului la muncă corect plătită, a unei reale protecții și asistențe sociale, totul e ca un vulcan ce până la urmă erupe! Ori vor face un pas înapoi domnii milionari, miliardari, ori istoria îi va mătura cu totul de la putere!
La noi? La noi e ca la nimenea! Am vopsit stăncuța în culori vii, exotice și vrem să /ne/- o vindem ca  p a p a g a l.  Nu mai ține vraja! După primul sunet scos pe cioc, toată lumea vede că-i un biet pui de cioară...Cu atât mai mult acum, după ce au trecut 75 de ani de la „descălecatul” de pe tancurile sovietice! Dar, să lăsăm aceste chestiuni pentru un capitol separat unde vom vorbi de o reorganizare de la rădăcină a întregului sistem electoral, despre necesara și obligatorie FIȘĂ a POSTULUI , de jos, până sus, pe baze meritocratice, de cinste și moralitate civică.
V-ați dat seama, sau știați, personal sunt dușman pe față, declarat, al acestei forme de guvernământ. România nu mai trebuie să rămână  r e p u b l i c ă  nici măcar o zi. Fiecare oră, în continuare scursă ca acum, înseamnă nu o zi, ci un an din viața copiilor și nepoților noștri!
Nu uitați: „peștele de la coadă se curăță” și „buturuga mică răstoarnă carul mare”!
Oare ce așteptăm?!
Vă îmbrățișez cu același profund respect,
Mircea I. Bătrânu
***
MARTOR ACTIV 44
12 iunie 2020
3. Monarhia
„Monarhia salvează România!” și „Majestate nu pleca/Asta este țara ta!” - sunt două enunțuri cheie strigate de peste 500 de mii de oameni (cu tot cu cei prezenți pe bulevarde și străzile adiacente, s-a vorbit de peste 1 milion de participanți!), în Piața din fața Palatului Regal, sub ferestrele Hotelului Athénée Palace. De la etaj, Regele Mihai I al României s-a adresat în 1992 conaționalilor săi, întregii Românii, ținându-l în brațe pe Principele Nicolae și prezentându-l ca urmașul său firesc, în uralele incandescente ale mulțimii.
Dacă...
Dacă atunci nu ar fi plecat, dacă Rațiu, Coposu, Câmpeanu, Diaconescu ș.a. ar fi avut sânge în instalație, l-ar fi înconjurat cu piepturile lor, chiar cu riscul unor gloanțe trase aiurea, ca în 1989, poporul l-ar fi urmat pe Regele său, până-n pânzele albe. De ce? Era sătul de binefacerile „republicii socialiste”, de „teroarea securistă și de partid”, ce amenințau în continuare din umbră./ Pe scenă, v-am spus și ați și văzut, cei care nu sunteți miopi, că rândul 1 a fost eliberat doar de ceaușiștii prea evidenți, locurile au fost imediat ocupate de „tovarășii  de nădejde” din rândurile 2-3-4 și chiar 5. Toată „lumea bună” din „aparat” s-a aliniat în spatele lui Ion Iliescu și s-a ascuns în pulpana ocrotitoare a fsn-ului  - frontul salvării naționale! - ce bine sună și azi, nu?, doar că au uitat să spună de la ce și de cine ne-au salvat.../ Poporul poate fi prostit că nu are informațiile corecte și la zi, dar nu este PROST!!! Asta nici măcar azi, la 30 de ani distanță, nu 20 cât prevestea corbul din Dămăroaia!, nu s-a înțeles! Și mă uit, zâmbind a râde, la această șleahtă de așa-ziși politicieni de la psd, prm, pnl, pmp, usr, ro-nouă, ro-veche, pepene, plm și câte și mai câte! Vă spun: așa-i va mătura istoria, mai ceva ca aspiratorul cel nou al fiică-mi! Peste vreo 10 ani nimeni nu va mai vorbi de ei. Avem suficiente exemple, din istoria noastră recentă, în acest sens.
Poporul român nu a cunoscut, în sute de ani, în mii, pot zice, decât Voievozi, Domnitori și Regi. De la Mihai Viteazul la Mihai I, Românii au prețuit și au iubit cu lacrimi în ochi Suveranul lor. Dacă mai sunt sceptici îi rog să privească pe Youtube filmele cu înmormântarea Regelui Mihai I al României și vor trebui să accepte evidența!
Abdicarea și proclamarea, vezi Doamne, a măreței „republici populare” în 1947, în ședința ilegal constituită,  a unui parlament făcut prin fraudă! și mai apoi alungarea rușinoasă a Casei Regale din 1948, totul a fost făcut fără consultarea poporului, fără vreun referendum! Chiar în condițiile de ocupație sovietică, bunicul meu și mulți alții, mii, zeci, sute de mii nu ar fi votat un asemenea sacrilegiu NICIODATĂ!
De aceea le dau dreptate tinerilor istorici care nu au nicio obligație față de „tătucii” fostului regim, că în clipa când Ceaușescu a fugit cu elicopterul, republica lor nenorocită a încetat să existe! Dacă...ar fi fost cine, până seara Regele trebuia să revină pe tronul său, împotriva opoziției sovietice și a tuturor trepădușilor capitaliști din Vest & USA, care au simțit mirosul de sânge al prăzii pusă în genunchi de trădătorii de neam și țară! Dacă Mareșalul Ion Antonescu a fost executat pentru mult mai puțin, atunci măcar de pușcărie pe viață trebuie să aibă parte toți acești ticăloși pe care, toți îi cunoaștem prea bine și știm ce și cât rău au făcut României!
Ce se mai poate face?
Trebuie reinstaurată Monarhia Constituțională, pe baza Constituției, adusă la zi, din 1923. Sistemul este, ca să vă faceți o idee, aproximativ ca-n Anglia. Țara e condusă de un guvern cu un prim-ministru ales de parlament. Regele se situează întotdeauna deasupra și are rol de arbitru real între toate forțele politice din țară. El reprezintă România în plan extern și conferă seriozitate, profesionalism, cinste și corectitudine în toate actele de interes național. Regele este practic ales, votat de parlament, din Casa Regală a României. Nu este dictator, nu cere nimic în plus. Are unde sta, locui și va avea un buget care nu va exceda, sunt sigur, bugetul președinției actuale.
Eu îl rog pe Domnul Klaus Iohannis pentru că e dascăl adevărat, de bun simț, are și minte și experiență suficientă de viață și în politică, ca să pună punct definitiv  r e p u b l i c i i  la încheierea mandatului său la Cotroceni.
Cum? Trebuie câteva luni bune înainte, făcut apel la istoricii adevărați de talia profesorului Ioan Aurel Pop care au misiunea să explice tot adevărul istoric despre Regalitatea din România. Reîntoarcerea la Monarhie nu este „un pas înapoi”, ci o firească reparație a nedreptății comise în răpăit de gloanțe sovietice în urmă cu 75 de ani! Monarhia conferă stabilitate, ocrotire poporului Român și o enormă credibilitate în plan internațional...După care se organizează, în deplină cunoștință de cauză, un Referendum adevărat și veți vedea că peste 65% dintre Români își vor vrea Regele lor înapoi. Nimeni nu va avea de pierdut! Nici chiar partidele de stânga! Acestea, reformate, cu oameni școliți și curați vor găsi la rândul lor înțelegere și recunoaștere la Rege. Așa cum există dreapta, va exista și stânga, fiți convinși, fiindcă e firesc, normal, necesar  și bine.
Și dacă mă întrebați pe cine l-aș vrea pe Tron, ei bine, sunt subiectiv, dar, ca bunic, mie îmi este foarte drag Principele Nicolae. L-am văzut la Tășuleasa. Are foarte mult din modestia și statura morală a Bunicului său, Regele Mihai I al României...Știu, cunosc contra-argumentele pe linia succesiunii,  dar până la urmă Principesa Margareta este mătușa lui bună...Îmi cer scuze, nu vreau să supăr pe nimeni. Respect Casa Regală, dar...dacă și MS Margareta ar dori, Prințul Nicolae ar putea fi desemnat direct de Ea, ca viitor Rege al Românie, deoarece este tânăr, inteligent, dispus să asculte și să învețe, devotat cu adevărat  României și foarte charismatic. Prezentați-l la Tv, lăsați-l să vorbească cu oamenii, cu tinerii și o să vă convingeți că merită! La Tășuleasa, fără vreun efort special, a strâns sute de tineri în jurul său, ba chiar și bătrâni ca mine. A arătat tuturor respectul cuvenit, de la căruțaș, la preot, profesor, la primar!
Închei, concluzionând: avem nevoie de Regalitate, de Rege ca să ne regăsim identitatea ca neam și țară. Să terminăm cu minciuna, minciunile cu iz de mucegai sovietic și să ne reluăm destinul în mâini așa cum ar fi trebuit să o facem în 1990!
Domnule Președinte Klaus Werner Johannis faceți acest pas ISTORIC și veți rămânea la loc de cinste în Panteonul civilizației și culturii Românești!
Vă rog și pe Dumneavoastră , Majestate Margareta, acceptați, vă rog din suflet,  acest pas ISTORIC și Patria vă va fi recunoscătoare!
Domnilor, Doamnelor de omenie, din politica României, știu că sunteți mulți foarte inteligenți, copți la minte! În actul Dumneavoastră de voință stă viitorul neamului nostru, al copiilor și nepoților noștri! Prindeți-vă de brațe și pășiți cu încredere, indiferent de culoarea politică, pe această cale ce va înnobila „in aeternum” blazonul Țării noastre, așezând-o mult mai sus, acolo unde de fapt îi era locul, în ierarhia statelor lumii civilizate! Regatul reinstaurat al României vă va fi pe veci recunoscător!
Este fără discuție și vrerea lui Dumnezeu! Nu întâmplător deviza Regelui Mihai I era NIHIL SINE DEO!
Haideți să o punem cu toții în practică și în 2024 să vedem Monarhia la locul ei de drept, pe Tronul României, sub sceptrul tânărului nostru Rege NICOLAE I al ROMÂNIEI! Doamne ajută!
Cu speranță neobosită, vă îmbrățișez cu tot dragul,
Mircea I. Bătrânu
*** 
MARTOR ACTIV 45
15 iunie 2020
Pe cine alegem?


Tot ce voi scrie azi la această rubrică, nu are niciun element structural de noutate. Se vrea mai mult un „Remember”. Văd că e nevoie. Sorry! Regret! Uităm prea ușor, sau nu reținem decât ce ne convine. De maniera aceasta nu facem decât să băltim în mocirla noastră, numai a noastră. Nu vă supărați, dar nu avem niciun drept să ne uităm peste gard, la alții. „Pică pară mălăieață în gura lui Nătăfleață!” Nu stă în picioare. În casă la noi, adică, la noi acasă, cine trebuie să facă curat? E clar, nu?
De săptămâna trecută încoace lumea politică s-a inflamat și „anflamat”(în sensul de „a lua foc”) de grija poporului în lupta cu „guvidul” no. 19. Este vorba de „starea de alertă”! ( Ca și filolog nu mă pot abține să nu mă ia cu râsul. Priviți la ultimele creații lexicale, perifraze, sintagme „noi”. Curat Caragiale! „Distanțare socială”(!) - traduc, între mine și țiganul Stroe, jidanul Itzig, sasul Johann, ungurul Istvan și chiar românul, român, Petrea, năcăjit și vai de capul lui,  i m p u n   o distanță în termeni sociali, adică o ruptură, o falie în societate...că așa vrea „guvidul”?!! Suntem chiar atâta de proști, încât să ne calcăm în picioare propria noastră limbă, bogată și frumoasă ca „un fagure cu miere”?! Asta demonstrează, fără supărare, ce hal de ne-școală au făcut cei care ne guvernează! Când de fapt e vorba de o simplă „distanțare fizică”, ca la ora de Educație fizică, sau sport. Tot așa și această improprie „stare de alertă”. Zău, te umflă râsul: „ a sta”, „stare” se raportează la modul cum te afli, cum ești acuma...„  mod, fel, chip în care se prezintă cineva sau ceva”; iar „alert” înseamnă „  vioi, iute, sprinten, prompt” - citatele sunt din DEX. Și acum, haideți să ne imaginăm că faceți dragoste cu iubita și, pac! Vă trece ca glonțul prin cap, ideea uitată că vă aflați în „starea de alertă”. Eh, he-he, vreau să vă văd ce reacție veți avea! Veți continua brusc, ca...iepurii?! Sau când te presează să mergi la toaletă, dar stai în coadă, la un ambuteiaj pe șosea, nici înainte, nici înapoi! Ce faci?! Aia-i „stare de alertă”!(Ha-ha-ha!) 
Să mai terminăm cu toate siluirile acestea lexicale, care, cred unii, dau bine la Tv, par creații lingvistice de ultim moment, dar în realitate  sunt niște inepții de care nu mai avem nevoie. Ne jucăm ca și copiii cu chibriturile și riscăm să ne ia foc în mână toată cutia! „Starea de război, starea de necesitate, starea de asediu”...cred că sunt suficiente. Nu mai trebuie să inventăm și altele că ducem noțiunea în sine, în derizoriu și, când, Doamne ferește! se întâmplă cu adevărat un cutremur, lumea crede că-i tot o glumă, ca și starea actuală, de „alertă”.
Revenind la oile noastre, cinstit, ca să vă răspund, sau să vă răspundeți corect la întrebarea - „Pe cine alegem?” trebuie să recurgem mai întâi la uitata FIȘĂ A POSTULUI!  Pe scurt: 1. vârsta /deși am depășit bine 60 de ani, totuși, obiectiv discutând, cred că cel mai bine e să vorbim de 50-55 de ani, pentru o funcție de PRIMAR, de pildă!/; 2. Pregătirea/Obligatoriu facultate, dar nu la nu știu ce universitate de cartier, sau din scara unui bloc! Ci una de prestigiu - înțeleg, ca și durată, minim 4-5 ani de studiu, cu tot cu masterat; la fel doctoratul, obținut în aceleași condiții; cunoașterea și vorbirea fluentă a limbii Engleze (și Franceze, nu ar fi rău) /; 3. Vechimea/Cel puțin 5 ani într-un domeniu unde a lucrat cu oamenii și pentru oameni, de dorit o firmă proprie unde s-a format și și-a dovedit competența!/; 4. Durata - cel mult 2 mandate!/Oricât de bun ar fi. Nu uitați: rutina, repetată înseamnă până la urmă...rugină și...ruină!/ etc...Vă imaginați lesne care sunt celelalte elemente constitutive ale FIȘEI. Nu am să le trec pe toate în revistă din lipsă de spațiu și, în plus, nu am niciun interes să vă plictisesc cu detalii nesemnificative. Atenție! Nu trebuie încălcate principiile meritocratice, onoarea, cinstea și corectitudinea!
Nu mă interesează partidul, ci OMUL!
Așa cred că ar trebui să privim toți lucrurile. Astfel, când votăm, să votăm cu adevărat! Nu mai trebuie să acceptăm ideea cu VOTUL NEGATIV. O gogoriță introdusă de politruci ca să tulbure apele. Dacă aveți în minte candidatul X și știți dumneavoastră că e bun - de ce? Păi este din capul satului de-al lui Grigore, neam de neamul lor, oameni de omenie! - atunci pe acela votați-l. Ascultați-vă conștiința și faceți un lucru drept, bun și necesar cu adevărat, pentru următorii 4-5 ani!
În următoarele articole vom continua ideea cu sistemul de alegeri. Vreau să vă fac o propunere complet nouă față de ce am trăit în acești ultimi 30 de ani, irosiți aproape fără rost...
Așadar pe curând și să auzim numai de bine,
Mircea I. Bătrânu

 *** 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu