marți, 19 mai 2020

De la VICTOR ȘTIR la adevăr romanesc & detalii inedite despre HOMO &/or HETERO-SEXUAL



După cum v-ați dat seama, acest text e o corectură necesară la suculenta și interesanta cronică scrisă recent de VICTOR ȘTIR, un condeier de excepție în peisajul literar, cultural, bistrițean, la romanul meu SECRETELE LUI JUANITO. Nu numai că nu contest punctul de vedere al criticului, din contră îl apreciez foarte mult pentru acuratețea și profunzimea analizei, trebuie însă să corectez câteva amănunte, detalii, ușor distorsionate în focul argumentării de către magistru.

Eroii principali, Juanito și Aly nu sunt din Bistrița. Primul este din Sibiu, al doilea din Beclean. S-au regăsit la Bistrița doar în perioada studiilor liceale. Ce înseamnă destinul? S-au regăsit la Bistrița de la atât de mare distanță deoarece cine „se aseamănă se adună” (puteam foarte bine să zic - cine „se iubește, se adună”).

Doctorul Seppi, un renumit pediatru din Beclean, NU era homosexual ci heterosexual. Pentru el meseria spunea totul. Sexul îl privea doar ca pe o cerință fiziologică de care își aducea aminte de revelion și probabil la Paști. Iubea copiii, pe toți micii lui pacienți. Le dorea numai binele și se lupta, dincolo de a-i face sănătoși, să le aducă și o rază de zâmbet pe figură și în suflet.
Homosexualul era țiganul tinichigiu Gyuri. Doctorul Seppi îl amenință pe acesta că dacă nu-l lasă  în pace pe Alin îl va da pe mâna poliției. Ca să-l scape și de Toma, tatăl său, bețivan cronic, care îl bătea zilnic, face un târg cu nenorocitul și-i dă acestuia 4 kile de pălincă pe lună, câte unul pe săptămână, ca la Peco. De abia după ce ajunge în casa doctorului, Alin, Aly începe să trăiască normal. Bătrânul medic privindu-l tot mai mult ca pe fiul său, îi creează acestuia toate condițiile normale ca să strălucească ca un adevărat elev de elită, cum era de drept.
Arghir, Arghi, marele Boss, având un membru supradimensionat a avut probleme cu fetele de la bun început. „Rupea tot și le umplea de sânge”. În roman sunt prezentate foarte clar aceste secvențe. Din această cauză ajunge să fie homosexual. Criticul VICTOR ȘTIR se lasă vrăjit de atmosfera SECRETELOR...(semn că mi-am făcut bine treaba, că am procedat bine scriindu-l în maniera naturalistă, nu realistă!) și literaturizează la rândul său. Arghir e prezentat cu o constituție umană stihialăom de afaceri prosper cu psihologie de criminal economic, cu un rafinament sexual având ca ingredient brutalitatea, purtător de cuvinte care puteau fi când miere, când proiectile ucigașe”.  Parțial adevărat, parțial fals. Ca fel de a acționa, în timpul sexului, recurgea și la brutalitate. Apare cât se poate de firesc cu un fizic atât de impozant. Dar pe cine iubea îl trata cu cea mai aleasă atenție și delicatețe. Juanito este iubitul lui. În acest sens vă pot spune - veți vedea în volumul II, la care lucrez acum - că e în stare să se bată cu Julieta pentru întâietate în acapararea lui Juanito. E de-a dreptul feroce în egoismul său primar. Cealaltă afirmație e greșită. Arghi nu este nici pe departe un „prosper om de afaceri, cu psihologie de criminal economic(!)”. Este un militar de carieră, cu gradul de maior, participant activ în teatrele de operații din Angola, Orientul Mijlociu și Afganistan. Un caracter foarte corect. Structura este firească și simplă: ia de la bogați și dă la sărmani. Pe ticăloșii bogați îi urăște de moarte. Îi torturează până scoate și ultimul bănuț furat, de la ei. Sumele aflate în litigiu le predă ANAF-ului. Dar cum toate lichelele astea au mai multe ascunzișuri, recuperează pentru stat, să zicem 200 de milioane de dolari sau euro, dar de găsit mai găsește 250 de milioane ascunse în diverse conturi din paradisurile fiscale. Arghi confiscă și aceste sume. 50% intră în bugetul MP-ului și 50% rămân la dispoziția sa. Ce face cu ei? Simplu. Eroul are un prototip. Acesta a întreținut la vremea respectivă peste 100 de așezăminte pentru copii nevoiași, de pe lângă Biserică, ONG-uri, adică peste 1 500 de copii, dintre care unii au ajuns doctori, muzicieni, pictori, aviatori, ingineri etc. Deci Arghi nu era nici într-un caz un ahtiat al banului, nu avea cum să aibă asemenea porniri. Eu l-am văzut mai degrabă ca pe Pintea Viteazul. Lua de la cei avuți și da la săraci. A făcut foarte mult bine de-a lungul vieții. Credea în Dumnezeu și se ruga în fiecare duminică.
SECRETELE LUI JUANITO mi-a lăsat mai multe dosare cu fișe, poze, adnotări pe diverse surse de inspirație, plus, în PC multe fișiere de lucru, cu poze sau prelucrări personale cu photoshop-ul  care nu au mai văzut lumina tiparului. Din această mini-arhivă o să vă prezint în premieră portretele celor „4 muschetari” - Juanito, Aly, Valy și Clau. Le fac publice aici doar pentru Fani...Știu cât de mult le așteaptă. Iată-le:

JUANITO
ALY

CLAU

VALY 

Câteva precizări, cred, necesare: 
Vreau să vă rog să nu faceți greșeala de a construi un al doilea „zid al Berlinului” între HOMO și HETERO - SEXUAL. Eu continui să cred că nimeni nu este neapărat de un fel, sau altul. Cele două maniere de a face sex coexistă și atunci când se pune problema transgresării dintr-o parte în alta, aceasta se va întâmpla firesc, fără surle și țambale. Poate că e bine să precizez că penetrarea anală nu e un dat, la bărbați. Cunosc multe cupluri homosexuale care se opresc la felație și masturbare reciprocă. Se simt fericiți așa. Punct. De asemenea sunt nevoit să insist pe ideea că cea mai frecventă situație întâlnită este cea de bisexualism. Tu cu cel mai bun prieten și ea, „cireașa de pe tort”. Valy teribilistul, spumosul și frumosul personaj al meu, iubit de toată lumea din roman, ar exclama WOW! Și i-ar trage și o porție de râs stenică: Hă-hă-hă! Apoi s-ar arunca hotărât în devălmășagul „luptei” și să vezi câte minuni ar mai adăuga la cele din 1001 de nopți .
Îi mulțumesc așadar din suflet magistrului VICTOR ȘTIR pentru excelenta analiză făcută romanului meu. Sper că nu se va supăra pentru aceste clarificări aduse de mine. Îl aștept cu tot dragul și la lansarea volumului II - JULIETA și pe urmă să vedem ce va mai scrie.

Mircea I. Bătrânu    

P.S. 
Pentru toți cei care au probleme de natură intimă și doresc să-mi ceară un sfat sau să poarte un dialog sincer, liber, fără nicio constrângere, pe această temă, cu mine, le stau la dispoziție GRATIS în funcție de sănătate și timp. O fac cu mare bucurie și cu satisfacția că am putut ajuta. Scrieți-mi un e-mail pe adresa mircea.seleusan@gmail.com și vă voi răspunde precis. Numai bine vă doresc la toți, Sănătate, Iubire și Fericire!

3 comentarii:

  1. Magistre, după investigațiile pe care le-am ,,făcut”, părinții lui Juanito și Aly sunt din Bistrița. După publicarea textului, tații băieților m-au sunat la telefon și mi-au povestit că sunt logodiți cu două domnișoare și după pandemie se vor cununa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Magistre îți M E R C I! Dă-mi voie, în plus, să constat:
    Vezi la ce frumoase rezultate poate să conducă și literatura! Nu-i așa că-i miraculoasă și numai bună de ...pus pe rană!

    RăspundețiȘtergere