vineri, 29 aprilie 2016

SAGA MEA DIN SPORTUL ALB - TENISUL - FEDCUP - CAPITOLUL I - ROMANIA-CEHIA / continuare/

FEDCUP CLUJ-NAPOCA 2016
Corespondență la cald la finalul primelor confruntări Prima zi de foc!
ROMÂNIA – CEHIA 1-1!
S-a întâmplat ceea ce știm cu toții: „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul!” Nu a câștigat Simona Halep, cum se aștepta toată lumea – și ce de lume, peste 7500 de fani ai tenisului, reuniți în superba Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Meciul s-a terminat 6-7; 6-4 și 6-2 pentru Karolina Pliskova.
Aceasta a învins-o pe Simona deoarece sportiva noastră a vrut neapărat să-și domine adversara uzând de propriile ei arme: lovituri puternice, de forhend, uneori extrem de plate și „telefonate”. Nici o șansă! Voi reveni cu o analiză mai în detaliu mâine dimineață.
Nu vă ascund dezamăgirea publicului. Deși, vă rog să mă credeți, s-a jucat foarte tare.Mingi rapide, raliuri lungi și obositoare. Karorlina Pliskova, la capătul puterilor, a rezistat totuși până la final. Astfel Cehia a marcat primul punct din cele 5 în fața României. Scorul a devenit 1-0 pentru echipa oaspeților.
Revanșa a venit din partea Monicăi Niculescu: 6-3 și 6-4 cu Petra Kvitova. Un meci de chinogramă! Ce emoții, ce nervi! După 1oră și 53 de minute tenismena cehă a trebuit să se recunoască învinsă de românca noastră cu slice-ul ei de poveste! MINUNAT MECI! Tot mâine dimineața vă voi relata mai pe larg. Se închide spațiul de presă și trebuie să părăsesc incinta.
Rețineți că după o luptă istovitoare am echilibrat situația:
ROMÂNIA – CEHIA 1-1!
Vorba lui Ilie Năstase: „ Fetele nu te lasă la greu niciodată!”
Mâine  va fi și mai dificil! Ne așteaptă 2 meciuri de simplu, plus unul de dublu! Fiecare va fi decisiv! E bine să nu uităm că Cehia este deținătoarea FedCupei 2015! Nu ne-am speriat noi la Rovine așa că nu văd de ce ar trebui să începem să ne temem acum! Nu-i așa?!
Să fim optimiști și să le forțăm mâna mâine. Cu un PUBLIC atât de entuziast nu se poate altfel!
HAI FETELOR! HAI ROMÂNIA!

Mircea Seleușan-Bătrânu






*** 

FEDCUP CLUJ-NAPOCA 2016
După prima zi :
ROMÂNIA – CEHIA 1-1!
În dimineața aceasta – este duminică, ora 9,30; peste 3 ore și jumătate va începe actul final al acestei minunate povești sportive – am timpul și calmul necesar să vă relatez, motivat, cele trăite atât de intens ieri. Echipa managerială a Sălii Polivalente din Cluj-Napoca merită toate felicitările! O organizare și o implicare de nota 10! Vă rog să mă credeți că prin nimic, absolut prin nimic nu a fost mai prejos decât Istanbul, Paris sau Londra: iluminat, curățenie, ordine, aranjare, prezentare. Te simți bine când vezi că și în România se poate face ceva cu ștaif, remarcabil, la nivel mondial. Bravo dom’le! Cât mai multe asemenea exemple!
PUBLICUL merită și el toate aplauzele! De la bun început au fost vreo 7000 și după nici o jumătate de oră de la începere s-au mai adăugat cel puțin 500! Cehia a venit de acasă cu un „pâlc” de susținători, „oaste de strânsură”, costumați în culorile tricolorului lor, înarmați cu un trombon și vreo două vuvuzele, vopsiți idem pe față și, câțiva, cu peruci asortate. Deși puțini, foarte gălăgioși. Evident că prezența lor i-a incitat pe suporterii români. Fiecare izbucnire cehă era „temperată” de tobele, vuvuzelele și chiotele românești! Un vacarm de nedescris, dar frumos, ca expresie nedisimulată a sufletului! Pascal Maria, arbitrul internațional de tenis, de la microfon, a mai temperat elanul în anumite momente când se depășea limita de timp. Justificat sau ne, rămâne de discutat.
Superbă deschiderea. Intrarea delegației române s-a făcut pe acordurile binecunoscute „Așa-i românul”. Toată sala a fost în picioare, cântând. La fel și la intonarea Imnului de Stat al României. De precizat că pe ecranele centrale oragnizatorii au afișat versurile așa că toată lumea a putut cânta corect tot textul. Un moment înălțător care i-a impesionat până și pe numeroșii străini prezenți în sală.
1.Simona Halep – Karolina Pliskova- scor: 7-6; 4-6 și 2-6.

Toți am așteptat cu nerăbdare acest meci. Venea după pierderea la „mustață” a trofeului de la Sydney, în confruntarea cu Kuznețova și după uluitoarea înfrângere de la Australian Open în fața jucătoarei de China, Shuai Zang, venită din calificări. Ultima întâlnire cu Pliskova avusese loc tot la Sydney și știa prea bine cu cine joacă. Meciul de atunci nu a fost nici pe departe unul ușor. Pliskova lovește foate tare cu forehand-ul, foarte adânc și foarte apăsat. Este greu să-i faci față unui asemenea tir, concentrat și aproape constant. Mingea vine plat, cu 135-155 km/h tot timpul. Din fier-beton să fii și tot obosești!  Așa s-a și întâmplat.
Partida a durat 2 ore  și jumătate. A fost un meci greu. Uzura fizică și nervoasă a fost imensă. Primul set l-a luat Simona cu 7-6. Inevitabil al doilea l-a început cu un moment de relaxare și scorul a urcat pe nesimțite la 4-3 în favoarea Cehiei. Exista pericolul să se facă 5-3 și atunci setul ar fi fost pecetluit de cehoaică. Dar nu, printr-un efort de voință și consum fizic și mental excepționale/ imaginați-vă mingi cu peste 130 km/h, proiectate peste fileu, direct pe fundul terenului în unghiurile de „totul sau nimic”, pe linie, lângă linie, la limita lui IN sau OUT, traduc: Rai sau iad!, minute în șir/ Simona a reușit, în uralele publicului să egaleze: 4-4! Oricine și orice ar spune este o mare campioană! Da, traversează un moment mai dificil.Mi se pare firesc să o înțelegem și să-i arătăm prețuirea noastră. Ghemul 9 l-a pierdut apoi inexplicabil. Karolina a făcut, nesperat break-ul și la 5-4, Cehia  a putut încheia, aproape fără emoții setul: 6-4.„Nu știu de ce am pierdut setul 2, chiar aveam moralul sus, stăteam bine – a declarat Simona.  La 5-4 în setul 2 m-am enervat puțin cam mult. De obicei nu mi se întîmplă asta.Speram să închei acel ghem (la 4-4) și cred că altul ar fi fost rezultatul. Publicul a fost minunat, a fost alături de mine, dar Cehia a avut o galerie mult mai gălăgioasă, ne-a dominat puțin/ acolo am fost – e doar o simplă impresie! Imediat lângă galeria cehă era o tobă mare, de nunți și cumetrii, iar omul bătea în ea românește,  de parcă urma să vină sfârșitul lumii!/ Setul 3 mi s-a părut un efort de „totul sau nimic”. Scorul a ajuns prea repede la 5-2 în favoarea Cehiei. „Îmi cer scuze – a mai adăugat Halep - că am dezamăgit fanii, am jucat OK, dar se putea mai mult. Fizic azi am fost OK, e normal după o perioadă grea să nu fiu la formă maximă, dar am fost bine”.În încheiere a precizat: „Mă simt bine, mîine vreau să dau totul pentru a cîștiga”. Trebuie să recunoaștem că față de Sydney, Karolina Pliskova a venit cu foarte multe stopuri și scurte tăiate, extreme de bine puse, creând vizibil probleme jucătoarei noastre. Păcat că Simona nu a încercat să varieze atacul. A jucat foarte puține backhand-uri liftate și trimise, cu numai ea știe să o facă, paralel cu liniile  laterale, foarte aproape de ele, imposibil de ajuns de către adversară. Nu a alternat deloc intensitatea loviturilor. În fine, sperăm ca azi va fi mai bine și o va bate pe Petra Kvitova pentru a treia oară.
1.Monica Niculescu – Petra Kvitova- scor: 6-3; 6-4!
Ce MECI!!! Monica a terminat-o pur și simplu pe Petra Kvitova cu slice-ul ei specific de forehand. Învăluie mingea, într-o manieră numai de ea știută și-i imprimă o viteză de rotație foarte mare, după fileu aceasta coboară foarte mult și poate fi retrimisă înapoi doar cu mare efort. Mișscarea de învăluire, marca Monica, pleacă din „poignet”/din încheietura palmei/, finețea atingerii determinând și direcția de rotație a mingii. Firește aceasta nu e vizibilă pentru adversară. Forța imprimată o face mai scurtă sau mai lungă. Este ceea ce a obosit-o pe Petra. La aceasta mai adaug scurtele și multe loburi trimise cu inspirație de jucătoarea noastră , aflată într-o zi mare! „Îmi simțeam piciorele moi, îmi doream foarte mult să cîștig. Iar cînd s-a terminat am simțit că se cutremură sala, cei din tribune m-au sprijinit foarte mult, nu doar atunci, ci pe tot parcursul meciulu.Ați fost minunați! Vă iubesc și poate facem și mâine o surpriză…”- a declarat imediat după meci Monica Niculescu.
BRAVO MONCA! Dacă joacă tot așa sunt realmente mari șanse să-i creeze probleme și Karolinei Pliskova. Vom trăi și vom vedea.
Astăzi, începînd cu ora 13:00, se dispută ultimele trei partide ale întrecerii: 
1)     În primul meci al zilei, SIMONA HALEP se va întâlni cu PETRA KVITOVA! /Locurile 3 cu 9 WTA/
2)     A doua partidă, așteptată cu sufletul la gură: Monica Niculescu contra mai bine plasatei Karolina Pliskova / Locurile 37 și 13 WTA/
3)     Iar ultima este confruntare de dublu dintre Andreea Mitu și Raluca Olaru contra Barabarei Strycova și Denisei Allertova.
O zi, cum ziceam, dificilă dar ,  să sperăm, cu mari satisfacții pentru echipa noastră. Așadar:
HAI FETELOR !  HAI ROMÂNIA!
Cluj-Napoca, 7 februarie 2016                                                    Mircea Seleușan-Bătrânu








*** 

FEDCUP CLUJ-NAPOCA 2016
Final - Trist dar Onorabil, ba chiar Încurajator:
ROMÂNIA – CEHIA 2-3!

Duminică  cred că s-a depășit și recordul sălii. Au fost peste 7500 de spectatori. Nici la masa presei nu mai erau locuri. Pe culoarele de la etaj, dintre scaune se trecea cu greu. După scorul „promisiunilor” - 1:1!- de sâmbătă, totul era posibil iar speranțele noastre depășiseră în înălțime și Cetățuia Clujului! La ora aceasta se cunosc scorurile și detaliile oficiale ale meciurilor. Nu am să le mai reiau. Nu vreau să vă plictisesc. Voi prezenta doar acele aspecte ce nu au trecut „sticla” televizorului. De cele mai multe ori, elementele acestea de detaliu, aparent nesemnificative și nebăgate în seamă, determină deciziile și acțiunile hotărâtoare ce schimbă, sau au schimbat soarta jocului.
Meciul 1 - al Simonei Halep cu Petra Kvitova nu a fost nici pe departe o revedere de „curtoazie”. Deși, la întâlnirile directe conducea cu 2:0, jucătoarea noastră, ea a avut totuși de luptat serios cu vajnica adversară de pe Vistula. Dacă setul I i-a aparținut clar Simonei - 6-4, după 44 de minute de joc, setul II /break Simona în primul ghem!/ a trezit ambiția și revolta Petrei: aceasta a reușit în 26 de minute să întoarcă scorul în favoarea ei: 3:4! Mai mult, ghemul următor - Simona dând semne de ușoară oboseală - i-a făcut break și a ajuns la 3:5! Oricât a încercat, jucătoarea noastră nu a mai putut întoarce rezultatul și setul s-a terminat 3:6 în favoarea Petrei Kvitova, după numai 39 de minute. A fost nevoie de setul III, decisiv, o luptă aprigă, cu schimburi intense, foarte rapide / viteza mingilor, medie, de peste 130 km/h, schimbul efectiv petrecându-se între 3-8 secunde - infernal!/ Ritmul acesta, determinat, în cerscendo, de Simona și susținut incredibil - spre deliciul publicului - până în ghemul 7 , adică 21 de minute!(Kvitova nu mai putea alerga, îi se muiase mâna și de abia răsundea la lovituri),  au adus scorul la 4:3 în favoarea marii noastre campioane. Firesc, s-a întâmplat apoi break-ul din ghemul 8 - după un „lob Halep”, de trecut în istorie! - 5:3- Simona! care a și încheiat pe urmă en fanfare meciul: 6:3.( 6-4;3-6;6-3!, după 2 ore și 9 minute)→ ROMÂNIA – CEHIA 2-1! Uralele publicului, tobe, vuvuzele, trompete, strigăte repetate de „Hai SIMONA!”, „Hai ROMÂNIA!” - o erupție de vulcan, mult prea mult timp redus la tăcere! De nedescris. Doamne câtă nevoie are publicul și, de fapt noi toți, de BUCURIE și de ÎMPLINIRI ADEVĂRATE! Acesta este marele merit al SPORTULUI! De aceea vine lumea la meci și asemenea momente ar trebui să se întâmple cât mai des. Este cel mai bun algocalmin  pentru marasmul cotidian pe care, volens-nolens îl trăim de atâta timp. Din acest considerent spun și insist că sportivii, antrenorii, cei din echipele lor tehnice NU trebuie niciodată BLAMAȚI! Din contră, trebuie să-i prețuim și să-i încurajăm și atunci, ei la rândul lor, ne vor oferi aceste clipe de fericire, inefabile și cu adevărat tămăduitoare! Este ceea ce Monica Niculescu, în prima zi și Simona Halep, duminică au dăruit cu prisosință! VĂ MULȚUMIM FETELOR!
Meciul 2 al Monicăi Niculescu cu Pliskova ne-a prezentat un cu totul alt film. O altă față a sportivei noastre. Cu certitudine obosită. Să nu uităm că venea din turnee grele, că Petra Kvitova o „terminase” sâmbătă. Să nu mă înțelegeți greșit. Nu-i iau neapărat apărarea, dar adevărul trebuie respectat. O minge care-ți vine cu peste 120-135 km/h trebuie să o amortizezi din antebraț, în prima fază și pe urmă să o redirecționezi, inteligent, peste fileu. Hai cu una, două, e bine. Dar când sunt sute? Și la intervale de câteva secunde, una după alta, de zici că-i mitralieră?! Nota  bene - nu stai pe loc ci alergi după ele! Nu i-a intrat serviciul, după cum a afirmat și la conferința de presă. Eu aș spune că a avut ezitări, o oarecare temere de Karolina. Aceasta e în creștere de formă și estimez că va mai produce multe surprize în acest sezon, veți vedea. Să dăm cezarului ce-i al cezarului: Karolina Pliskova este eroina confruntării cu Cehia: 3 prezențe = 3 victorii! Petr Cala a mutat norocos, făcând din Karolina vioara întâi a echipei și a câștigat! Monica Niculescu a pierdut partida în mai puțin de două ore și jumătate ( 4-6;6-4 și 3-6). A avut momentul ei din finalul setului II, dar nu a avut forța, din păcate,  să-l continue. Scorul pe echipe a devenit → ROMÂNIA – CEHIA 2-2!
Și Simona și Monica erau realmente prea obosite. Nu mai puteau juca. Alina Tecșor, căpitanul nejucător al echipei noastre a fost obligată să meargă în confruntarea finală cu dublul ocazional: Raluca Olaru și Andreea Mitu. Nesudat. Prea puține momente de consonanță între cele două. Din nefericire, dincolo de fileu, Petr Cala, a riscat și a trimis-o în teren, în pofida oboselii evidente,  pe Karolina Pliskova în locul Denisei Allertova. E mai tânără. Ajucat mulți  ani la dublu cu Strycova. Se cunosc bine. E un dublu sudat și percutant pe teren. S-a văzut cu ochiul liber după primele schimburi de mingi! Pe când la noi, fetele „citeau” meciul, așteptându-se, sau invitându-se una pe alta. Au avut câteva sclipiri de orgoliu. Rezultatul final nu a fost decât o încheiere rapidă și firească: 6-2; 6-3, în favoarea cehoaicelor și scorul final )→ ROMÂNIA – CEHIA 2-3! Nu vă ascund dezamăgirea publicului, a noastră și cred a tuturor privitorilor. Am fost foarte, foarte aproape de o mare victorie.Să nu uităm însă că Cehia este deținătoarea cupei 2015! Ce este totuși încurajator? Simona a declarat că și-a revenit și că ea consideră că „de aici, de la Cluj începe pentru ea acest an competițional”. Doamne ajută! Monica Niculescu este într-un progres considerabil față de anul trecut. Să nu uităm că victoria împotriva Petrei Kvitova trage serios în balanță, fiind vorba de numărul 9 WTA! Până și Andreea Mitu a recunoscut că experiența unei asemenea competiții, la acest nivel, prima din activitatea sa competițională, i-a dat aripi și că „altfel va juca de aici înainte”. Așa să fie! PUBLICUL, participantul nejucător, dar extrem de implicat în tot ce s-a întâmplat pe teren în acest două zile, e de toată lauda! Educat, de bun simț, fără fluierături și strigăte din preistorie. La final, câștigătoarele au fost aplaudate civilizat, iar echipa ROMÂNIEI care a muncit enorm pe teren, chestiune ce nu se poate truca sau mima, a fost aplaudată minute în șir la plecare. JOS PĂLĂRIA! Felicitări Fetelor noastre: SIMONA, MONICA, RALUCA și ANDREEA, Doamnei ALINA TECȘOR, căpitanul nejucător al echipei României  și meciuri ușoare în viitoarele confruntări! Aștept cu nerăbdare o nouă competiție în acest minunat oraș al studenției mele - CLUJ-NAPOCA!
Bistrița, 8 februarie 2016                                                                        Mircea Seleușan-Bătrânu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu