marți, 26 aprilie 2016

CULTURĂ - O inaugurare de suflet!

Întotdeauna am fost și sper să rămân partizanul sincerității , al adevărului. De aceea, nu vă ascund că atunci când am primit pe „mess” invitația bunului meu prieten, părintele Ioan Pintea, poetul, criticul literar, managerul celei mai mari biblioteci din județul nostru, să particip la acest moment festiv, am avut o fulgurantă strângere de inimă. E prea mult fariseism politic, servit cu polonicul, dimineața, la amiază și seara, pe toate canalele de media! Nu mai vroiam să văd și live așa ceva.

Biblioteca noastră județeană GEORGE COȘBUC și-a adăugat începând de azi, 26 aprilie 2016, o aripă nouă de clădire, în curte, sub egida marelui nostru romancier LIVIU REBREANU - adică: depozite de carte la subsol, săli de lectură și chiar mediatecă la etaj. Trebuie să adaug că în clădirea principală, profitând de mutarea fondului de carte, s-a creat un minunat spațiu de discuții literare, sub bolțile arcuite ale pivnițelor de odinioară, lucrate în cărămidă arsă, aparentă - se numește, cum altfel decât...Clubul cultural Coșbook!
Așadar, din respect față de părinte și de devoțiunea sa - dacă nu știe, i-o spun acuma:  p r o v e r b i a l ă!  -  întru  c u l t u r ă și mai ales l i t e r a t u r ă, nu o dată, dublată în săvârșirea actului cultural de obstinația-i de călugăr „athosian”! / cunosc proiectul de față încă de la început și știu câte eforturi de Sisif a făcut ca să se poată ajunge azi la „tăiatul panglicii”!/ m-am hotărât, cum spuneam, să merg. Nu-mi pare rău. Toți adevărații oameni de cultură au fost azi prezenți la Bibliotecă. Bănuiesc, din același respect, nutrit, ca și mine, față de Edificiu și Amfitrion. De data aceasta nimeni nu „a sărit calul”! Emil Radu Moldovan a fost exact în „pielea personajului principal” pe care justificat  și l-a creat: „părinte” al județului și Mecena fără de care nu putem vorbi de finanțarea  c u l t u r i i, de existența ei. Cred sincer că s-a implicat direct în ducerea la bun sfârșit a acestei lucrări, ca de altfel în tot ceea ce a însemnat în ultima vreme „realizare culturală” în Bistrița-Năsăud. Fără valuri și bătăi vitejești în piept - cum o face...teatral, marea majoritate a politicienilor cu niscaiva notorietate - plus un discurs de bun simț, pigmentat cu vorbe de duh, odihnit și odihnitor, vizând și Muzeul și Centrul județean de cultură. A fost convingător secondat  de Alexandru Pugna, vicepreședinte,  pentru mine însă același rapsod popular autentic al acestor meleaguri de legendă pe care-l cunosc de peste trei decenii, de Ovidiu Teodor Crețu, primarul urbei noastre, implicat la rândul său în derularea rapidă a tuturor formalităților dinainte și din timpul construcției și nu numai. Au mai vorbit poetul Alexandru Olteanu - epigramistul, remarcându-se cu un excelent catren pe temă, muzicologul Gavril Țărmure, director al Centrului județean pentru cultură, părintele Nicolae Feier - frumoasă precizarea sa: „suntem în săptămâna patimilor ce se va încheia cu Învierea”, în notă optimistă, deci cu posibile realizări de bun augur și în plan cultural! - alți scriitori, oameni de cultură din județ. Cuvântările le-a încheiat „cel mai tânăr și talentat cititor al Bibliotecii”, prezent la toate evenimentele organizate aici - carismaticul elev de gimnaziu - Horia Petrean.
Câteva constatări finale: 
1. Umanistul Ioan Pintea, pentru cine îl cunoaște cu adevărat, își onorează din ce în ce mai vizibil Maestrul, vrând și reușind să-i retrăiască principiile existențiale! Cu smerenie și evlavie. E vorba de părintele Nicolae Steinhardt. Semănător, la rându-i, de cultură, Ioan Pintea se dăruiește pe sine dăruind, conștient că prin împlinirea de mâine a lui Horia Petrean își răsplătește și-și omagiază astfel marele Maestru. Acest frumos gând, materializat cu modestie în fața ochilor noștri, m-a emoționat. 
2. Managerul Ioan Pintea pune suflet și tenacitate în tot ceea ce întreprinde. Face și nu povestește! Are un colectiv excepțional. Îl apără și-l prețuiește, pe deplin conștient că Biblioteca e rezultatul unei munci serioase, dificile, de   e c h i p ă.
***
Sincere Felicitări lui și întregului colectiv al Bibliotecii județene Bistrița-Năsăud ...de pe strada Al. Odobescu, din Bistrița - al treilea edificiu de la Biserica unde slujește părintele Ioan Pintea, duminică de duminică și primul de lângă casa cu...Magnolie = copacul-simbol al „nobleței, demnității, frumuseții și perseverenței” ! Deși afară-i frig și plouă, ce minunată zi de sărbătoare ne-au oferit Amfitrionul, amfitrionii noștri, prin reîntâlnirea cu Cartea și Cultura!
Vă mulțumesc, prieteni dragi./vezi și galeria foto/.

Mircea Seleușan-Bătrânu

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu