vineri, 29 aprilie 2016

SAGA MEA DIN SPORTUL ALB - TENISUL ► FEDCUP - CAPITOLUL II - ROMANIA- GERMANIA – CLUJ-NAPOCA (15) - 16-17 APRILIE 2016

Un week-end de foc!
           
Au mai rămas 40 de ore până la începerea marii confruntări. Fidel Dumneavoastră, cititorii Sportului bistrițean și iubitori ai tenisului, voi comenta, de la fața locului evenimentul. Vreau ab initio să vă spun adevărul: voi fi subiectiv fiindcă țin la Fetele noastre, la Echipă și, în plus, sunt și fan al Simonei! Aceasta nu înseamnă că nu voi fi corect în relatările mele. E vorba de Sport și de Dăruire Sportivă, de aceea nu pot prezenta  nimic decât cu onestitate! Vă promit că așa am să și procedez, adăugând însă emoția celui ce trăiește evenimentul dinăuntrul lui, ca un tată când își vede pe teren copiii. Sper că m-ați înțeles și vă rog să nu mi-o luați în nume de rău.  Vă mulțumesc.

Acest play-off  2016 - cel mai important din ultimii ani -  va stabili cu certitudine dacă vom face/sau nu/ parte din elita mondială a Tenisului feminin.  Și nu vreau să vă ascund că soarta nu ne-a fost deloc favorabilă atunci când din „joben” a fost extrasă Germania! Puteam, nu-i așa, nimeri o națiune mai puțin „titrată”!
Miercuri, 13 aprilie, la conferințele de presă s-au desprins cu claritate câteva chestiuni:
1. Celebra Angelique Kerber, (acum locul 3 WTA), câștigătoarea de anul acest de la AusiOpen / adică Australian Open, învingătoarea Serenei Williams!/ va juca la Cluj-Napoca! S-a făcut bine după „deranjul stomacal” de la Charleston din SUA.
2. Germania mai înseamnă și Andrea Petkovic (30 WTA), Annika Beck (41 WTA) şi Julia Goerges (59 WTA). Se cunosc bine între ele. Au jucat, nu o data, și la dublu. Au foarte multe meciuri la activ și sunt extrem de tenace și de ambițioase. Niciuna nu dă puncte cadou, niciuna nu abandonează lupta, da-mi-te să se considere depășită de adversară !
Așadar meciuri dificile,  cu mare încărcătură emoțională și nervoasă. Ce să mai spun de efortul fizic? / De obicei, pe zgură e cel puțin dublu față de suprafețele dure/.
Și totuși, obiectiv vorbind, dar acceptând și dramul de subiectivitate mărturisit  la început, avem și noi câțiva „Ași” în mânecă pe care-i putem etala fără teamă:
3. Față de situația cu Cehia, cvartetul nostru e complet și sănătos: SIMONA HALEP (6 WTA), MONICA NICULESCU (31 WTA), IRINA BEGU (35 WTA) şi ALEXANDRA DULGHERU (97 WTA). Fetele noastre au făcut deja cunoștință cu zgura roșie, tipic europeană, mai grea și mai pufoasă. Jocul e simțitor mai lent decât pe suprafețele dure, iar direcția mingii se poate schimba subit, din cauza denivelărilor care apar în timpul partidei. Fetele noastre joacă bine pe un asemenea teren și le și place. Au poftă de joc.Se poate „desena” mai ușor strategia de acțiune și aplicarea ei corectă e „punct ochit - punct lovit”! Satisfacția e mult mai mare deoarece apuci să vezi bine atât lovitura cât și efectul devastator al acesteia. Rezultatul pozitiv se simte și-ți dă curaj, elan  și precizie  pentru a câștiga, în cele din urmă, partida!
4. Un ajutor excepțional pentru fetele noastre este PUBLICUL! Când din piepturile a peste 7000 de suporteri a răsunat „Deșteaptă-te Române”  - și unde? La Cluj! - emoția a fost atât de mare și de puternică încât am avut senzația că un adevărat tăvălug se prăvale de sus, din tribune peste teren și arenă! Nu degeaba la Petra Kvitova de suporteri i-a fost frică și...a avut și de ce!
5. Ca o confirmare suplimentară, iată ce au declarat miercuri fetele noastre:
Simona HALEP: ”Mă simt foarte bine, sunt complet sănătoasă în acest moment, am și jucat câteva meciuri în America, destul de bune, am câteva victorii și asta mă face mult mai încrezătoare, mult mai motivată să intru pe teren, să lupt, să câștig meciuri. Aș vrea ca acum să le câștig pe amândouă. Vor fi meciuri dificile, dar toate sunt motivate și ne dorim victoria (...) Am un avantaj, este bine că am câștigat precedentele meciuri cu ele, cu Petkovic, și cu Kerber, și sper să fie bine și la Cluj”.
Monica NICULESCU: ”Mie îmi place foarte mult aici, la Cluj, publicul minunat m-a ajutat data trecută și sunt pregătită să joc pe zgură. Imi place mai mult pe ciment, dar nu o să fie nicio problemă cu zgura, nici cu mine dar mai ales cu coechipierele mele. Să nu uităm că Simona a făcut finală la Roland Garros, Irina a jucat și ea bine în ultima vreme iar Alexandru Dulgheru a câștigat două turnee pe zgură. A fost o alegere bună”.
Irina BEGU: ”Publicul ne-a ajutat mereu, oriunde am fost, la Galați sau la Montreal, și chiar dacă nu am fost la Cluj, fetele mi-au povestit și am înțeles  că a fost o atmoferă plăcută.  Eu mă bucur să fac parte din această echipă și abia aștept să înceapă partidele. Altfel, indiferent pe ce suprafață joacă, Kerber este o jucătoare foarte puternică, greu de bătut, dar avem șansa noastră, mai ales că jucăm acasă”.
Alina TECȘOR - căpitanul nejucător al echipei noastre: „Fetele sunt foarte bine, atmosfera este bună, ne antrenăm aici de luni și totul merge conform planului. Este bine că am de unde să aleg dar este important pentru fete, pentru echipă, ca alegerea să fie cea mai bună, așa că cel mai bine o să știu să vă spun vineri”.
Vineri, 15 aprilie, între orele  13.00 și 14.00, este programată tragerea la sorți a meciurilor. Ceremonia va avea loc la Hotelul Ramada din Cluj-Napoca, „Sala Ferdinand”. Veți afla în timp util tot programul și cât mai multe detalii din teren și culise - vă promit. Până atunci, haideți să ne gândim, cu sufletul curat la marea confruntare și să strigăm din inimă:
Ø  HAI SIMONA! HAI MONICA! HAI IRINA! HAI ALEXANDRA!
Ø  HAI  R O M Â N I A!!!

Mircea Seleușan-Bătrânu



*** 
FEDCUP – CLUJ-NAPOCA – 15 aprilie 2016
Jocul de-a șoarecele cu pisica!
Două echipe, două staff-uri și tot atâtea pachete de emoții. Fiecare lăsa impresia că puțin îi pasă de ce se va întâmpla la marea „tragere”.„Lasă-mă domnule! E o chestiune de mică importanță” – păreau că spun toți. În realitate lucrurile s-au așezat mai bine pentru noi decât ne-am așteptat!  Angie & Co  adică, jucătoarele din  Germania se considerau „pisica”, „șoarecele” fiind la noi în echipă. Ei bine, cred că s-au înșelat. Debutul îl va semna Irina Begu și nu Simona! E foarte bine fiindcă situația o va stimula cu brio pe jucătoarea noastră. Presiunea e mult redusă, miza mutându-se pe al doilea meci. Irina joacă foarte bine – am văzut-o nu o dată – dacă e lăsată în pace să-și facă jocul. Să sperăm că ne va oferi o partidă frumoasă, chit că va juca împotriva celei mai titrate jucătoare germane a momentului, Angie Kerber! Al doilea meci, cel  al Simonei cu Andreea Petkovic sperăm că se va termina cu bine, așa cum ne-o dorim cu toții. Astfel, ziua de sâmbătă s-ar putea încheia cu un plus de puncte pentru noi, ceea ce ar fi excelent. Duminică  întâlnirile sunt inverse, în oglindă. La dublu Monica cu Alexandra sunt mult mai bune decât dublul fortuit, de la confruntarea cu Cehia.
Vom trăi și vom vedea. Sunt speranțe că șansele pot fi cel puțin egale cu ale adversarelor noastre din acest baraj vital pentru ierarhia de primă mărime din lumea tenisului feminin.
Iată programul meciurilor:
Sâmbătă - de la orele 13,00:
 Irina Begu - Angelique Kerber
urmat de:
Simona Halep - Andrea Petkovic

Duminică  -  tot de la orele 13,00:

Simona Halep - Angelique Kerber
urmat de:
Irina Begu - Andrea Petkovic
***
Apoi DUBLUL:
Monica Niculescu/Alexandra Dulgheru – vs -  Julia Goerges/Annika Beck
Să le ținem pumnii și să le fim aproape:
HAI FETELOR! HAI ROMÂNIA!
Mircea Seleușan-Bătrânu


*** 
FEDCUP – CLUJ-NAPOCA – 16 aprilie 2016

Bungee jumping – adică saltul în gol, ca să-ți stea inima!

Matematic și sec vorbind, totul e bine. După prima zi a competiției, scorul e 1-1 între România și Germania. Irina Begu a pierdut la Angelique Kerber / 2-6; 3-6/„Este un sentiment unic să fiu prezentă la un asemenea eveniment. Emoţiile au fost foarte mari la început, dar pe parcursul meciului m-am simţit din ce în ce mai bine. Am făcut destul de multe greşeli neforţate. În setul 2 mi-am revenit, dar a fost un pic prea târziu(…)Dorinţa a fost mult prea mare şi uneori nu iese aşa cum vrei. Pot să vă spun că am luptat cât am putut. Poate am dezamăgit anumiţi oameni astăzi, însă vreau să le mulţumesc celor din public, care au fost de la început până la sfârşit, indiferent de scor, indiferent de cum a stat situaţia, au fost alături de mine. Le mulţumesc din suflet !" - a spus la final Irina Begu. Simona Halep a dispus de Andreea Petkovic în trei seturi: 6-4; 6-7(7/5) și 6-4. Deci 1-1. Atunci?  De unde această senzație de „bungee jumping” – adică: te arunci cu o coardă elastică, cu capul în jos,  în hău și te întrebi dacă nu-i prea lungă și riști să dai de pământ, făcându-te praf! sau, într-o fracțiune de secundă, îți pui problema că s-ar putea rupe sfoara și rezultatul e și mai violent: te adună, pur și simplu, cu fărașul?! Asta a devenit tenisul în ultimul timp…Au fost atâtea momente pe muchie de cuțit, în finalul setului 2 și în „șuvoiul” de break-uri și re-break-uri din setul 3 că am avut impresia că o să-mi stea inima de emoție! 2 ore și 49 de minute – atât a durat confruntarea! Mă întreb cât de obosită o să fie draga noastră Simona azi… În încleștarea dramatică și emoția uriașă, Simona a căzut, lovindu-se la gleznă și talpă. A intervenit și doctorul în debutul setului ultim. Dramatic, foarte dramatic și tensionat! Totul pigmentat și cu niște greșeli elementare de arbitraj la linii, nu din rea voință, ci de emoție, din cauza mizei excepționale a întâlnirii. Ce mai, situații de „stop cardiac”, nu? „Inima mea e mare rău( în sens de enorm de mare!- n.n.), că am câştigat astăzi. Mulţumesc tuturor pentru că aţi venit şi m-aţi susţinut aşa de bine şi de mult, că am avut nevoie! A fost un meci dificil, mai ales că am căzut. Nu prea cad în teren, dar astăzi cred că am căzut şi de emoţii. Mă bucur foarte mult că am câştigat acest meci şi sper ca mâine să fie şi mai bine. Este greu de spus că mi-am revenit. O să-mi iau câteva ore pentru recuprare, am nevoie de masaj. Marian, trebuie să fii gata! Talpa mea este un pic cu dureri, dar e normal, a fost o căzătură, mai mult o sperietură şi sper să fiu bine pentru mâine. De fapt sigur voi fi şi sigur voi juca", a spus Simona Halep, la interviul de pe teren.
Referindu-se la meciul de azi,  duminică, Simona Halep a declarat că ştie cum să joace împotriva germanei Angelique Kerber. Obosită, accidentată dar mulțumită de rezultat și totodată încrezătoare, târziu, la conferința de presă de la final, Simona a spus: „Va fi un meci foarte dificil, este o jucătoare bună, a câştigat un Grand Slam anul acesta (Australian Open- n.n.), are încredere. Am jucat de multe ori contra ei, ştiu cum ar trebui să joc. E stângace, nu vine mingea uşor, dar va trebui să lupt ca şi astăzi şi să câştig. Indiferent cum voi juca trebuie doar să câştig".
Ziua de duminică, 17 aprilie,  va începe cu meciul dintre Simona Halep şi Angelique Kerber, la orele 13,00, urmat de ultima partidă de simplu: Irina Begu - Andrea Petkovic. Pentru decisiv – să sperăm că nu va mai fi nevoie! – va urma meciul de dublu. Căpitanii nejucători Alina Tecşor şi Barbara Rittner au ales perechile Alexandra Dulgheru/Monica Niculescu, versus  Annika Beck/Julia Goerges. Să  le ținem pumnii și să le fim în continuare mereu aproape eroinelor noastre:
HAI FETELOR! HAI ROMÂNIA!
-------------------------------------
P.S.
Articolul final, concluziile, pe mâine, în liniște, după sosirea acasă…Până atunci vă las să vă delectați cu o  mini-galerie foto.
Mircea Seleușan-Bătrânu







*** 

FEDCUP – CLUJ-NAPOCA – 16-17 aprilie 2016
România – Germania - 1-4 !
Nu a fost să fie!

Știu cu câtă nerăbdare este așteptat acest material de concluzii la povestea de la Cluj-Napoca despre mirificul „sport alb”. Visurile s-au spulberat. România – Germania s-a terminat cu scorul, de acum cunoscut, de 1-4. Demoralizant, decepționant și nici măcar „2-3 cum s-a încheiat în februarie cu Cehia!”. Mulți așteaptă aceste rânduri ca să mă „execute”, să-mi reproșeze și pe facebook – că la telefon au făcut-o deja! – să-mi ceară socoteală de ce țin invariabil cu fetele noastre! Vreau să le răspund, pentru ultima oară, că rămân un fan constant al echipei României! Simona, Monica, Irina, Alexandra și...Raluca și Andreea,/și altele care vor veni, sunt sigur!/ coordonate până aici de Alina Tecșor – merită cu prisosință această încredere! Prefer să fiu considerat „un romantic târziu”, incorigibil, decât „o corabie la modă” ce-și adaptează velatura după cum „bate vântul”, fiindcă „dă bine să treci așa prin aceste vremi minunate – mira-s-ar lumea de ele!”. La anii mei, calea e dreaptă și fără întoarcere. Pentru un trai iluzoriu, mai bun, zice-se, nu voi abandona verticalitatea, credința în Dumnezeu, prietenia și încrederea în oameni, ca principii de viață, iar atașamentul meu față de aceste minunate fete se bazează pe convingerea că nu și-au spus încă ultimul cuvânt. Nici pe departe! Veți vedea!
Pentru România nu s-au înecat toate corăbiile! Firește, lupta se va relua la anul, tot în eșalonul II și voi spune, chit că mai enervez vreo câțiva, că speranța moare ultima!
Despre  cele întâmplate la Cluj-Napoca trebuie să mai fac  câteva precizări:
1. Organizatorii și publicul merită un PLUS ENORM! Civilizație, Curățenie – fizică și morală! – Patriotism fervent, plenar, dar decent și frumos exprimat, Iubire adevărată pentru Sportul alb și sportive, dincolo de culorile naționale!/ Atât Angie cât și Andrea au fost aplaudate la final, ca de altfel și fetele noastre/. Public SUPERB, CONSTANT – este vorba de peste 15000 de spectatori!
2. Simona a revenit în țară, după turneele din USA, rănită la talpa piciorului stâng – după cum ne-a povestit tatăl ei, Stere Halep - și s-a accidentat, căzând pe zgură, sâmbătă, tot la același picior, la gleznă. I-am văzut piciorul la conferința de presă. Umflat și tumefiat. Nicio clipă nu a spus că nu va juca duminică. Tocmai din respect față de țară și de numeroșii spectatori veniți să o vadă. Și-a făcut datoria cum și cât a putut, dar NU a abandonat!
3. Andrea Petkovic este una dintre cele mai mari luptătoare din circuitul WTA. Cunoscătorii adevărați știu ce spun. Cu prietenii de la masa presei am cronometrat. Între 5 și până la 2,5 secunde două schimburi complete de mingi! Ritmul acesta l-a menținut mai bine de 8 minute în setul 3 cu Monica!!! Nu-i deloc de mirare că în final a bătut-o, după 2 ore și 39 de minute!!! Până și meciul de dublu, care oricum nu mai conta, nu a fost făcut cadou. A durat tot peste 2 ore! Fetele noastre au pierdut, la mare luptă. Da au fost învinse, așa este. Dar, de cine?! Germania este a patra „putere” în tenisul feminin, nu de ieri, de azi , ci de decenii! Noi am început să ne „dăm în bărci” după apariția Simonei și înjghebarea acestei adevărate prietenii dintre ea Monica, Irina și Alexandra! Să dăm ceasul înapoi. Doamna Virginia Ruzici - marea Doamnă a Tenisului Românesc - a conlucrat episodic cu Mariana Simionescu și apoi totul s-a terminat. După ani buni, Simona Halep a reaprins făclia speranței și...tot nu-i bine?! 
4. Știu și-mi dau foarte bine seama cât de necesară era victoria de la Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât și gimnastica a avut parte de o „sâmbătă neagră”. Oamenii au nevoie ca de aer, de victorii adevărate! Și ce poate fi mai palpabil decât un rezultat meritoriu, obținut prin luptă sportivă directă?! Viața noastră e cum e. Ternă, frustrantă, cu un orizont incert. De aceea este dorită și extrem de binevenită o victorie „la vedere”, obținută în urma unei încleștări de energii fizice și psihice nebănuit de mari! Este o „linguriță” de adrenalină de care se pare că avem astăzi mai mult ca orcând nevoie.  La ultimele conferințe de presă, de aseară, mi-am dat seama că fetele știu unde au greșit, ce anume și cum trebuie  remediat...dar aceasta înseamnă timp, o altă oportunitate și, probabil, un alt context...Viața, tinerețea lor e înainte. Este un cec în alb ce-l vor onora, fiți convinși!
5. Andre Agassi, marele campion american de tenis spunea cam așa, într-un interviu: „Filozofia în tenis e foarte simplă. Trebuie să dai întotdeauna mingea acolo unde nu este adversarul...Dacă prin absurd, intuiește și vine la întâlnire, atunci surprinde-l cu viteza, rotația mingii și unghiul loviturii. Nu da niciodată două lovituri la fel, una după alta! etc.” Inainte de Indian Wells, Simona Halep a avut  parte de două săptămâni de antrenamente și discuții cu Andre și Steffi Graf, soția sa. Cum aș putea sau ați putea crede că ea nu a reținut nimic din toate acestea?
De aceea închei spunându-vă: Să avem răbdare, să avem credința că „soarele va veni și pe strada noastră”! Încă nu se lasă noaptea – oricât ar vrea unii! – vorba lui Nenea Iancu: „Aveți puțintică răbdare stimabililor”. Nu vi sa pare că merită? Vă îmbrățișez cu drag, pe toți prietenii și dușmanii mei. E prea frumos Sportul și în special Tenisul ca să-l maculăm cu micile noastre refulări, până la urmă nevinovate, de...cartier.
Le urez mult noroc și succes deplin fetelor, în competițiile dificile care stau să înceapă. Le voi fi cu tot dragul alături pentru că... MERITĂ!                     Bistrita, 18 aprilie 2016
Mircea Seleușan-Bătrânu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu