duminică, 8 noiembrie 2015

CULTURĂ - MARIA - REGINA ROMÂNIEI - ASTĂZI - 140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SA!

Pentru cei mai tineri redau mai jos un fragment din testamentul ei:
Țării mele și Poporului meu,
„Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului(...)Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimii mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare(...) Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ți-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viață. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: „Mama tuturor” și aș vrea să rămân în amintirea ta aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme când m-ați negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta și v-am iubit mai departe, cu toate că nu vă puteam ajuta așa de mult ca în zilele când credeați în mine. Dar aceasta e uitată.(...) Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare(...) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Am credința că v-am priceput: n-am judecat, am iubit...”
Maria, Regina României
Tenha Juvah, Balcic, 29 iunie 1933

                                                                              ***

Îi mulțumesc Doamnei Tatiana Niculescu Bran pentru acest binevenit  restitutio - volumul de documente, „Regina Maria- ultima dorință”, Ed.Humanitas, București, 2015 -  încă o dovadă că România nu poate și nu are cum să sfârșească „în genunchi”, cum se străduiesc unii bezmetici să prezinte situația!
Mai am și alte argumente strict personale și...literare pe care le veți putea citi în curând, aici, pe blogul meu.

Până atunci vă rog să rețineți că „Mama tuturor” Românilor - REGINA MARIA -  NU a murit și nici NU va muri cât încă mai bate în pieptul nostru o inimă adevărată! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu