duminică, 8 noiembrie 2015

CULTURĂ - CORUL APPASSIONATA - 35! ȘI FRANCISC MUREȘAN - 60 DE ANI!

Aseară, 7 noiembrie, zi de sabat,  în „mica” Sinagogă - zic mică fiindcă era chiar neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de spectatori! - mă gândeam, cu un dram de tristețe, că sunt totuși puține momentele de adevărat  Act artistic, plămădite de la alfa la omega de bistrițeni! Kitsch-uri, din păcate, sunt multe, în toată paleta preocupărilor artistice, de la scris la cântat și de la sculptat la pictat. Realizări notabile sunt însă...puține. De ce? Este o altă temă și nu vreau să o dezvolt acum și aici. Nu se  potrivește deoarece Corul APPASSIONATA este exact exemplul pozitiv de care e mare nevoie pentru toți artiștii și creatorii de azi ai Bistriței și Năsăudului. Se încadrează perfect la „așa DA”! Desigur, nu e unicul, dar pe ansamblu, trebuie să recunoaștem că avem puține pilde asemănătoare.
Nu vă voi plictisi cu „procesul verbal”, strict jurnalistic, al manifestării. La ora aceasta cred că au făcut-o, pe larg, prietenii mei din presa scrisă și on-line. Au fost prezente oficialitățile locale, directorii celor două instituții de cultură, șefii celor două coruri, președintele FDG - Cluj-Napoca. S-au rostit cuvinte frumoase. S-a încercat chiar și un laudatio de bun simț. Buchete și coșuri cu flori, diplome, statuete, cadouri. Într-un cuvânt, un moment anivesar împlinit, poate puțin prea lung, după cum hâtru sublinia spectatoarea de lângă mine. Mi se pare mai important să zăbovim asupra câtorva teme, de excepție.

Prima - este chiar formația omagiată: Corul APPASSIONATA în al 35-lea an de existență! Este o inițiativă BISTRIȚEANĂ, a unor iubitori entuziaști ai muzicii, amatori, adică -  în marea lor majoritate - fără studii de muzică, fără ore speciale de canto și/sau de instrument! Sunt și astăzi mulți coriști ce activează în cadrul formației, încă de la început, de acum 35 de ani, ceea ce spune foarte mult vizavi de seriozitate și constanță în decizie! Cu câteva întreruperi, inerente mutării la Cluj, dirijorul a rămas același FRANCO! - prietenul meu, Francisc Mureșan, căruia îi port o stimă deosebită pentru dăruirea și abnegația sa în plan muzical și, în general, în materializarea corectă și completă a actului cultural, nu o dată făcut din pur benevolat! Corul este acum o familie, la propriu și la figurat. Spre a nu supăra pe nimeni, rostesc la întâmplare câteva nume, ca simplă ilustrare: Mircea și Emiliana, Alin și Sorina, Doina, Maria, Adina, Florin, Rozalia ș.a.m.d. Au învățat împreună sute de piese muzicale, din vremea Renașterii și până la cele contemporane, în toate limbile de circulație mondială. Au dat sute de concerte și au participat, cu statut egal cu profesioniștii, pe marile scene ale lumii, în catedrale renumite din Europa, la festivaluri de prestigiu, făcând cinste urbei și județului nostru, României. De mai mulți ani încoace, familia s-a mărit, APPASSIONATA îngemănându-se cu corul clujean VIVA LA MUSICA, condus tot de Francisc Mureșan. Împreună constituie „corul mare”, adică câteva zeci de persoane, pe care am avut bucuria și încântarea să-l ascultăm sâmbătă seara, live, fără sonorizare  - atât e de bună acustica Sinagogii! - și atât de virtuoși sunt ei, coriștii, avându-l în față pe „one man show-ul”, FRANCO! De reținut: arta adevărată se face din suflet, din conștiință și nu neapărat pe și pentru  b a n i! Corul demonstrează cu prisosință că nu fuga după renume sau câștig pecuniar e definitorie ci acuratețea facerii și prefacerii actului artistic, ca simbol și mesaj intrinsec, deasupra atot și atoate dacă ești cu adevărat  a r t i s t,  c r e a t o r! Îi felicit din tot sufletul. Mă bucur că am privilegiul să mă număr printre prietenii foarte multora dintre ei.
A doua temă - este MUZICA. Surprinzător și onorant repertoriul ales, prin lungimea excursului / de la Cinquecento-ul italian și german până în zilele noastre/, prin varietatea și amplitudinea temelor, prin profunzimea și dificultățile interpretative, într-o succesiune în crescendo. Piesa „Alleluia” lui Randall Thompson a fost o adevărată piatră de încercare, prin particularitățile sale de interpretare - de la piano, pianissimo la allegro forte, de la susur la tunet, de la Do de jos până la Re de sus, în element de canon și/sau incantație religioasă, pe patru voci, totul într-o magnifică armonie de sorginte divină! Ce binefăcător poate să fie sunetul emis și receptat astfel, față de zgomotul și vrajba de afară, de peste tot -  din hemicilul de la București, din televiziuni, radiouri și până la discuțiile urlate de pe stradă sau din piețe! Până când nu vom ajunge să înțelegem și să respectăm Tonul Muzicii - muzica fiind vocea lui Dumnezeu -renunțând definitiv la zgomotul făcut de orgoliul nostru, spart în cioburi pe scări, nu ne vom percepe unii pe alții, nu vom avea nicio soluție viabilă și nu ne vom /re/găsi pacea interioară! S-a trecut de la Orazio Vecchi(...) Erasmus Widmann - polifonia Renașterii, la muzica religioasă: Marius Cuteanu - „Sfânt” - element structural al slujbei divine din biserici - arhicunoscut, la a sa aparte „Ave Maria”, piesă scrisă pentru coruri, de mare impact asupra audienței și seara s-a încheiat cu minunatele bijuterii muzicale, de inspirație folclorică, „Iac-așa”, „Chindia” și firește, „Sârba pe loc” pe care am fredonat-o, în surdină, aproape cu toții și în sală. S-a aplaudat minute în șir. S-a strigat, pe bună dreptate „Bravo” în repetate rânduri. Corul mare, APPASSIONATA și VIVA LA MUSICA a încheiat acest spectacol de neuitat cu tradiționalul „La mulți ani”, cântat de toată lumea!
A treia și ultima temă - este FRANCO! „Omul sfințește locul...și pe oamenii din jurul său!” Nimic din ce s-a întâmplat nu ar fi avut loc dacă...nu ar fi fost el. Este creatorul Corului APPASSIONATA. Muzician ...dintotdeauna. Cred că mămica lui l-a făcut cântând și mai apoi dansând. Mic de statură. Extrem de dinamic și sugestiv, nu numai prin voce ci și prin mimică și mai ales gestică și...dans. Dirijează cu tot ce poate mișca. Folosește mîinile, degetele, arcuirea sprâncenelor, pași de tango sau sârbă românească, în fața formațiilor. Îi animă pe coriști și chiar și pe spectatorii din sală! E „omul spectacol”, din suflet, din inimă. E conștient că numai așa și până la capăt se poate trăi MUZICA! A împlinit 60 de ani! Să ne trăiască! Nu-i dai vârsta pentru că muzica nu-i permite lui Cronos să-și facă de cap. Pe oricine ai întreba, nimeni nu-ți poate spune vreo vorbă rea despre el. Muzicianul Francisc Mureșan s-a format cu Dorin Pop, în ambianța lui Marius Cuteanu. A lucrat și cu Marin Constantin, părintele „Madrigalului”. Îi place să spună, cu modestie că „a furat de la toți câte ceva”, nevrând de fapt să recunoască că bonomia și devoțiunea ce-l caracterizează, profunzimea lecturii muzicale și aplicarea aparte a partiturii,  îi aparțin și-l definesc în totalitate. FRANCO este prietenul nostru, al Bistriței. Sunt mândru că-i așa și mi-ar plăcea să cred că va fi urmat de alți tineri muzicieni, fiind totodată un bun exemplu pentru toți artiștii bistrițeni, aflați la început de drum.
 La mulți ani dragă FRANCO! Să fii sănătos și cât mai des și mai aproape de Bistrița și de iubitorii muzicii de pe aceste plaiuri de legendă.
Ce spectacol! Câtă lume reunită pe aceeași lungime de undă, grație muzicii! Ce seară miraculoasă ne-a oferit această minunată dublă aniversare - APPASSIONATA - 35! și FRANCO - 60! FELICITĂRI și LA MULȚI ANI!

Mircea Seleușan-Bătrânu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu