duminică, 6 septembrie 2020

MÂNGÂIEREA - TABLETA DE DUMINICĂ - 30 august 2020

 Mângâierea




Azi e ultima duminică din această vară, ne-vară, an, ne-an și viața nostră, ne-viață. Calculatorul meu e tot la reparat. Ca să mă pot ține de cuvânt și să scriu „tableta”, de mulți dintre voi, foarte așteptată, am recurs la un telefon android și, chiar numai pentru scris, la un laptop, acesta la rândul lui cu amenințarea nerostită că va trece și el la pensie, că s-a săturat de mine și-i ajunge vechimea de peste 11 ani...Ca să vezi unde am ajuns cu democrația!


Inițial doream să scriu despre „Ocrotire”, dar văzând ce se întâmplă în jurul nostru cred că-i mai oportun să vorbim de „Mângâiere”.

Această caldă dezmierdare este lăsată de la Dumnezeu. Mângâierea poate să fie – dacă mă gândesc mai bine – uvertura la ceea ce are să ne spună, să ne transmită. E fără cuvinte, e numai adierea ce liniștește. Aveam, avem, mare nevoie de ea. Și, apoi a fost „Cuvântul”, cuvintele, calea vieții noastre.

Boarea aceasta de calm, de încredere și de iubire, ne-o poate da numai EL...

Chiar azi, prietenul X, mult mai tânăr și plin de țâfnă romantică, nihilistă se declara „ateu”,negându-L cu toată energia vârstei. I-am atras atenția că Dumnezeu nu-și pune mintea cu cocoșelul urcat pentru prima dată pe gard și cântând din toți bojocii „cucurigu”. Are alte trebi mult mai importante. I-am explicat tânărului cum devine cazul cu mângâierea. „E o prostie domnule! Ce, mai avem timp de „drăgălășenii” când noi, cu partidul nostru am băgat „moțiune” (vorbea de parcă băgase la divorț, zău așa!) să dăm jos guvernul de marionete ale lui Y, „care nu știe nici măcar cum să-l atace pe dumnealui, „virusul cu coroană”?!

Nu m-am putut răbda și, ateu-neateu, cu „partidul” lui cu tot, l-am întrebat:

„Auzi, tu ai mamă?”

„Da”.

„O iubești?”

„Da”.

„Mult?”

„Da. Evident!”

„Te-a ținut vreodată în brațe și te-a dezmierdat?”

/după o clipă de gândire/„Da m-a ținut și m-a mângâiat... A fost așa de bine că am uitat de toate grijile!” – a recunoscut singur, fără să-i cer eu nimic.

Vedeți, dragii mei acesta-i rostul mângâierii divine. Să ne reconforteze și să ne ajute să ne căștigăm lupta, luptele. In egală măsură, trebuie să joace și rolul buretelui de șters tabla neagră din clasă, de toate gândurile dăunătoare și coșmarurile provocate de cei care nu numai că nu ne iubesc, dar ne mai vor și răul. Vă asigur că bunul Dumnezeu știe tot. Mângâindu-ne, provoacă, în fiecare din noi, declicul cu adevărat salvator...Cred că marea majoritate ați avut cel puțin odată ocazia să trăiți un asemenea moment de scăpare din necaz/necazuri/. Am dreptate?

Lecția lui e simplă: Hai să-i mângâiem la randul nostru pe cei pe care putem, de lângă noi. Binele va țâșni singur ca și Izvorul Tămăduirii.

Imaginați-vă o clipă pe câți am putea „tămădui” dacă am acționa TOȚI astfel!

Meditați.

Doamne ajută și să auzim și de Bine, că de rău ne-am cam săturat.

Al vostru prieten,

Mircea I. Bătrânu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu