marți, 16 august 2016

ADORMIREA MAICII DOMNULUI - reflecții

În 14 august, pură întâmplare, verificând niște termeni în varii dicționare am ajuns la cu totul altceva. La reflecțiile de mai jos despre MAMA noastră - Sfântă, Iertătoare, Duioasă și Bună ca Pâinea Domnului nostru IISUS.
Iată textul de atunci...

Mâine? Mâine este 15 August!


Mi s-a părut oportun să vă ofer o temă de studiu, de meditație și de ce nu?, de purificare spirituală. Azi. Citind niște texte de etimologie patronimică am ajuns și la câteva aserțiuni despre Femeia cea mai iubită din religia creștină: Maica Sântă Maria. Data din calendar ne vorbește despre...moarte. Dar cum să poți accepta dispariția, stingerea definitivă a celei ce simbolizează întru eternitate MAMA?! Tocmai de aceea învățătura bisericii ne avansează remarcabilul eveniment, cu smerenie, duios, ca pe o „Adormire”.
Iată câteva detalii, poate mai puțin cunoscute și întâlnite:
Apelativul, prenumele de „Maria reprezintă forma latină a numelor Μαριαμ (Mariam) şi Μαρια (Maria) din Noul Testament în limba greacă. Unele teorii susţin că acest nume provine din ebraicul מרר (m-r-r), având înţelesul de "amărăciune". Potrivit altora, semnificaţia ar fi "nesupunere, (spirit de) revoltă" (din cuvântul ebraic מרי, m-r-y) sau "dorinţa pentru un copil / de a avea un copil" (asociată cu năzuinţa Sfinţilor Ana şi Ioachim, părinţii Mariei, de a avea un copil, lucru împlinit de Dumnezeu când ajunseseră la o vârstă înaintată) ori "Doamna Noastră" (originar din ebraicul ש"ע מריה, Sha Mrih), sau "Iubita Doamnă", acest din urmă înţeles fiind asociat cu veneraţia creştină pentru Fecioara Maria. Se mai presupune că numele de Maria ar putea avea o origine egipteană, cu semnificaţia de "iubirea" ori "dragostea". Sfântul Jerome a dat o altă posibilă explicaţie, sugerând că Maria ar proveni din latinescul "stella maris", adică "stea a mării" sau "stea de mare"(1.

„Maria este numele mai multor femei din Noul Testament, cele mai importante fiind SFÂNTA MARIA, MAICA DOMNULUI IISUS şi Maria Magdalena.
În combinaţie cu alte nume, Maria a fost extrem de popular în ţările vorbitoare de spaniolă, franceză şi engleză. MARIA sau MARIE era un prenume mijlociu întrebuinţat ocazional în familiile catolice pentru a semnala că un copil este sub protecţia SFINTEI FECIOARE MARIA. Formă arabă Mariam or Maryām (مريم), a predominat în ţările musulmane graţie respectului din Islam pentru FECIOARA MARIA, MAMA LUI IISUS. Părinţii musulmani îşi doreau ca fiicele lor să fie asemeni MARIEI în castitate şi modestie. MIRIAM, varianta ebraică a numelui, continuă să fie folosit frecvent de către evrei pentru că a fost purtat de profeta biblică MIRIAM, sora lui Moise. Numele de MIRIAM a fost comun în societatea evreiască din primul secol şi continuă să fie astfel şi în prezent(2.
Variante, forme şi diminutive ale numelui MARIA, MARIANA :
„Maria , Marian, Mariana , Mara , Maricica, Marilena , Marin , Marina, Mioara , Măriuca , Marinela , Mia , Mărită , Măriuţă (în LimbaRomână), Mae, Mamie, Marree, Maria, Marianne, Marie, Mariel, Marilyn, Marinade, Marion, Mary, May, Moly, Marilyn, Marilyne, Mayen, Mollie, Myra, Polie, Polly (în Limba Engleză), Malle, Molle (în Engleza medievală), Marie, Myriam, Manon, Marianne, Marielle, Mariette, Marion, Mărise (în Limba Franceză), Miriam (în Ebraica biblică), Maria, Marie, Miriam, Mirjam, Maike, Maja, Mareike, Marianne, Mariele, Mărită, Meike, Mia, Mitzi, Ria (în Limba Germană), Maria, Marika (în Greacă), Maria, Mariam (în Greaca biblică), Maria, Marianna, Mariella, Marietta, Mimi (în Limba Italiană), Maria (în Latina biblică), Mária, Mara, Mari, Marica, Marika, Mariska (în Limba Maghiară), Mariya, Marya, Manya, Maryana, Masha (în Limba Rusă)” etc.
Practic nu există limbă sau idiom de fața Terrei care să nu aibă în zestrea sa lexicală si numele de MARIA, într-o formă sau alta. Pentru creștinii ce o venerează, indiferent de sorginte ori rit, are semnificația unui port în care orice corabie își va găsi adăpost. Din zece oameni întrebați, „ce înseamnă pentru ei - MARIA - cel puțin 6 vă vor spune automat - MAMA” !!! De aici smerenia și respectul și neacceptarea morții... MARIA înseamnă sacrificiul suprem în numele I u b i r i i! Este antonimul urii și dezbinării! 15 august este evenimentul sărbătorit de noi toți : Adormirea Maicii MARIA, Maica Domnului ! Momentul acesta trebuie să ne unească în ideea BINE !
***
„Cu toate că unii spun că nu este potrivit ca cineva din cei peste 2.200.000 de români purtând numele de Maria, Marian, Mariana, Marin, Marina, Mioara, Marilena sau Mărioara să îşi serbeze ziua onomastică pe dată de 15 august, chiar biserica ortodoxă recunoaşte că, în cazul unui personaj sfânt de o asemenea importanţă, nu este cazul să se vorbeacă despre moarte, ci numai despre o adormire sau o trecere binecuvântată către tărâmurile pure ale raiului.
La urma urmei, pe 15 august, de Sfânta Maria, au loc an de an, festivităţile legate de Ziua Marinei” (3.
***
Iată, în încheiere și câteva tradiţii şi superstiţii populare româneşti de ziua Sfintei Maria Mari:
Pentru fetele nemăritate :
• „Caută neapărat nişte frunze de năvalnic şi pune-ţi-le degrabă în sân.
Nu lăsa candela să se stingă nici o clipă, spală icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc şi aşează în dreptul ei flori proaspete, abia culese. Numai în acest fel ai şansa de a-ţi zări în prag bărbatul care ţi-e ursit drept soţ. Nu care cumva să mergi de-a îndărătelea ori să îţi tunzi părul şi să îl slobozeşti la gunoi! Să nu te pună păcatul să aprinzi focul în vatră sau să pui mâncare pe foc !”(4.
Pentru celelalte și ceilalați :
• „Femeile dau de pomană celor săraci mici faguri de miere, prune, struguri timpurii şi apă, alături de o lumânare aprinsă, astfel încât Fecioara Maria să intervină pe lângă Domnul pentru iertarea păcatelor celor morţi şi izbăvirea sufletelor lor. De altfel, se spune că Maica Domnului va arunca un năvod în iad în ziua judecăţii de apoi, iar sufletele osândiţilor vrednici să se prindă de el se vor putea bucura de iertarea păcatelor.
• Pe 15 august, trebuie să te rogi cu sufletul deschis şi fără nici o oprelişte la icoana Sfintei Maria, în special dacă îţi doreşti să te căsătoreşti, să te însănătoşeşti după o boală, să naşti uşor şi să ai parte de copii sănătoşi şi băftosi. Femeile însărcinate ar trebui să păstreze cu sfinţenie postul de Sântămăria, mai ales pe 14 august, ziua Cercurilor Sfintei Maria, când nu au voie să lucreze în nici un fel.
• Dacă în preajma zilei de 15 august înfloresc trandafirii, se prevesteşte o toamna lungă şi caldă, cu belşug de ploi, recolte bogate şi mult soare.
• Odată cu Sfânta Maria Mare pot începe semănăturile de toamnă şi turmele de oi coboară de pe munte.
• De Sântămăria se adună flori înmiresmate de o mare putere de a lecui şi a apară împotriva trăsnetelor. Unele sunt aşezate la icoană, altele au o altă întrebuinţare. Astfel, "palma Maicii Domnului" se pune în apă de îmbăiere pentru a face corpul să îşi menţină şi sporească frumuseţea şi sănătatea.
• În ziua de 15 august, uşa de la gospodărie trebuie să fie lăsată deschisă înainte de răsăritul soarelui, astfel încât Fecioara Maria să poată intra dacă îşi doreşte, dăruind noroc şi alinare celor din casă.
• Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.
• De Uspenie nu se face horă. Jocul nu este permis decât din ziua de 16 august. Din aceeaşi dată şi până pe 14 noiembrie, nunţile se pot face fără nici o oprelişte” etc.(5


Mircea Seleușan-Bătrânu

---------------------------------------------------
Note :
1-2) DEX & Wikipedia & Larousse 2005.

3-5) Blogul DIANEI/ www.diane.ro/







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu