vineri, 26 iulie 2013

APEL

Am comentat și aici,  în cuvinte laudative, pe deplin meritate, despre cartea-eveniment „Cultura tradiţională imaterială românească din Bistriţa-Năsăud - vol.I - RITURILE DE TRECERE”. Nu mică mi-a fost uimirea când am aflat de la autori, Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian, că proiectul a fost abandonat fiindcă „nu mai sunt bani”(!). Mai clar: au fost tipărite, în condiţii grafice pe măsură, 500 de exemplare broşate care au costat aproximativ 20 000 Lei (RON), finanţare făcută de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin intermediul Centrului judetean pentru cultură. 
La această oră trebuia să fie deja demarată activitatea de documentare în teren pentru volumul II şi să fie continuată redactarea. 
Nimic. 
Nimic nu s-a mai întâmplat pentru că... lipsesc fondurile.
Fără răutate, maliţie sau ironie, descoperi în fiecare zi numai privind la Tv că se irosesc sau se fură sume fabuloase...Pentru aşa ceva există resurse. 
Pentru o „carte-baliză”, o carte de „hotar”, de factură enciclopedică, de fapt „cartea noastră de identitate”, poate cea mai importantă din cultura judeţului nostru pentru acest început de secol XXI  - NU EXISTĂ BANI !!!
Iată de ce lansez prezentul

                                              APEL

                       către toţi bistriţenii şi năsăudenii
cu drag de glia lor, mândrii de tradiţiile creştine, de obârşie, de datinile şi obiceiurile de pe la noi, unice în lume! - să solicităm cu toţii diriguitorilor noştri ca acest mult aşteptat RESTITUTIO, în trei volume, să fie finanţat corespunzător ca să poată ajunge, la loc de cinste în toate bibliotecile şcolare, comunale, orăşeneşti etc., din Bistriţa-Năsăud. 
Va fi zestrea noastră întru eternitate şi cartea de vizită a judeţului pentru multe decenii de aici înainte.
Îi rog de asemenea pe toţi colegii şi prietenii din presa scrisă, vorbită şi televizuală să reia Apelul şi să-i consacre, în limita spaţiului şi timpului, în emisiuni edificatoare, importanţa cuvenită.
Doamne ajută !
VĂ MULŢUMESC !

                                                                          Mircea I. Bătrânu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu