miercuri, 9 mai 2012

Festival des Films Très Courts/ filme de scurt metraj/ - la final


     A 14-a ediție a acestui prestigios eveniment cinematografic ce se desfășoară în prima parte a lunii mai în toată lumea, s-a derulat în acest an, pentru a doua oară și la Bistrița. Parteneriatul dintre cele trei instituții - Primăria municipiului Bistriţa – aceasta a finanţat întregul proiect – Inspectoratul şcolar judeţean Bistriţa-Năsăud şi UBB Cluj-Napoca – Extensia Bistriţa – a funcționat corect. Tinerii amatori de filme  „ cu mesaj” au putut viziona în condiții excelente peste 200 de scurt metraje, între 3-5 mai în Aula magna a UBB- Extensia Bistrița.

    Raportat la prima experiență, cea de anul trecut, sunt de remarcat două aspecte. Primul se referă la calitatea și diversitatea creațiilor cinematografice, net superioară și cu siguranță mai interesantă. Cel de-al doilea vizează publicul, mai numeros ca în 2011 și mult mai „specializat”. Este vorba de fani ai lumii imaginii, de la fotografie și până la pelicula de autor. Au fost în total peste 110 spectatori și, semnificativ, din aceștia 84 care au dorit să-și exprime votul atât la secțiunea română cât și la cea internațională.            S-a votat, altfel spus, în cunoștință de cauză și cu mult interes. 
    O mențiune specială merită elevii din clasele terminale din municipiu și studenții facultăților din Extensia Bistrița, alături de colegii lor de generație, repet, pasionați ai domeniului, veniți din Năsăud, Prundu Bârgăului și chiar Beclean.
    Iată rezultatele votului 2012 de la Bistriţa:
    I. Secţiunea naţională – Locul I - filmul „Evoluție”, realizat de  bistrițeanul Sorin Gabriel Aruștei; Locul II – „Cap” şi III – pelicula „Spiridușii din Carpați”.
   II. La selecţia internaţională - Locul I – filmul englez – „Timeline”; locul II – „Fallen”/USA/ , iar locul III, la egalitate de voturi, două pelicule: „0507”/GB/, şi „Murmuration”/tot Anglia/.     Nici de această dată nu au fost filme documentare ci artistice, de  scurt metraj, dar de un profund şi sensibil mesaj!
   Premiul publicului din România – pentru selecția națională – va fi cunoscut în data de  20 mai 2012 pe site-ul www.trescourt.ro, iar cel acordat de publicul fără frontiere – pentru selecția mondială – va fi dat publicității în 16 mai 2012, pe site-ul www.trescourt.com  și pe www.trescourt.ro.
   Nutrind speranța că celor prezenți le-a plăcut și că vor face la rândul lor o popularizare corespunzătoare festivalului, exprimăm sincere mulțumiri tuturor celor ce și-au adus aportul la reușita manifestării, în numele celor trei instituții organizatoare, Primăria municipiului Bistriţa, Extensia Bistrița a UBB- Cluj Napoca și Inspectorul școlar județean Bistrița-Năsăud. A fost vorba de voluntariat și benevolat pentru că vizionarea a fost gratuită.
   Aducem de asemenea mulţumiri tuturor reprezentanţilor mass-mediei locale care ne-au ajutat substanţial în popularizarea festivalului.
   Cu îmbunătățirile de rigoare vă invităm și în 2013 la a treia ediţie des FILMS TRES COURTS în municipiul Bistrița.





Mircea Seleuşan-Bătrânu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu