vineri, 24 decembrie 2021

TABLETA DE CRĂCIUN - 24 decembrie 2021 - DE CE ?

 

DE CE ?

E dură această întrebare, mai ales dacă ai curajul să ți-o adresezi în intimitate.  Te descumpănește.   Nu poți să te minți. Pe de-o parte ești conștient de dorința de eludare a răspunsului corect. În 99% din situații nu place. Este vorba despre adevăr și /te/ doare. Scriam undeva  chiar „cumplit”. Pe de alta, recunoaște că în fața ta sunt așezate două platouri. Unul, „de post”, la propriu, mai sărăcăcios, sau, frumos spus, mai auster. Numai pâine prăjită, un pic de zacuscă și eventual o clătită subțire de post, cu o cană de ceai. Al doilea, bogat: clapon,  plus trup de rață, îndopată și frumos rotisată, pe pat de varză pestriță, adică roșie & albă, bine murată, ieduț la frigare și îmbăiat în sos de vin de Jidvei etc. Dacă îți mai e și un pic foame, simți cum îți plouă în gură.

Deasupra?

Deasupra stă bunul Dumnezeu și se uită la tine, zâmbind a râde. Primul blid, sau tingire este adevărul, celălalt e minciuna.

Ce păcat! A fost, este și va mai fi așa.

De ce ?

E mai ușor să minți și să te minți. Mai bine îți adormi conștiința...Este mai convenabil, nu? Place șefului, place soției, soțului, de fapt tuturor celor interesați în perpetuarea neadevărului,  din care trag profit, chiar cu tine în frunte...

E și foarte trist fiindcă nu mai ai curajul să-ți ridici privirea în sus. Anii trec și „poziția ghiocelului” devine tot mai vizibilă.( Ca fapt divers, vă spun că cea mai dăunătoare aserțiune așa-zis morală: „Capul plecat de sabie nu-i tăiat” ne-a făcut atât de mult rău, mai ales după cotropirea sovietică ce mai dăinuie și azi, că vedeți și voi, încă nu ne putem reveni...Asta este o altă discuție, într-un cu totul alt cadru).

EL, în marea lui bunătate zâmbește și așteaptă, așteaptă să mă scutur, să ne scuturăm de poleiala minciunii. Are răbdare cu noi. Da de - da de, ne îndreptăm de spate, ne scuipăm sănătos în palme și ne apucăm de cosit că soarele începe a se înălța și se zvântă roua binefăcătoare a dimineții. Adevărul, ca și orice lucru bine făcut se asumă în zori de zi. Repet, chiar dacă doare și nu place...Dacă ai sânge în instalație apoi treci la acțiune și fă ce ai de făcut! De abia atunci dai semne că te-ai maturizat și că ești bărbat, hotărât, demn, un adevărat exemplu pentru toți copiii și nepoții.

Acesta a prețul răspunsului la întrebarea DE CE?

Vom ști când vom răspunde că facem bine ceea ce facem. Vom resimți susținerea și încurajarea de SUS. O căldură aparte. O mare bucurie ca atunci când am scăpat de o povară obositoare ce ne chinuia de foarte multă vreme.

SFAT

Toți cei care mestecă în „mămăliga națională” ar trebui să-și pună această întrebare! Cred că au mai rămas ceva secunde din al 12-lea ceas. Să fie fermi, să stea drepți chiar dacă lichelele mârâie ca și hienele pe la colțuri. Să facă din 2022 un an al prefacerilor în bine, așa cum ne anunță Nașterea binecuvântată din „Seara aceasta minunată” și poporul nu-i va uita, din contră...DOAMNE AJUTĂ!

Mircea I. Bătrânu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu