marți, 12 decembrie 2017

FOTO/VIDEO - CULTURĂ - La reîntâlnirea cu Moș Nicolae – o ADA MILEA de zile mari!

...Parcă acum o văd pe scena Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Era suficientă ea cu chitara. Spunea, se exprima fără nicio problemă. Astăzi, lucrurile au evoluat. Te surprinde și te lasă pe gânduri. Vreau să remarc însă că, fără actorul din ea, nu cred că ar fi putut ajunge la o asemenea perfecțiune.
                                                                 *** 



Timp : 7 decembrie, la lăsatul serii ; Locație/generoasă/ : Sinagoga din Bistrița ; Context : revederea copiilor cu primul Moș al iernii – Nicolae, al 11 spectacol de acest gen, adică al 11-lea an al Galei „Moș Nicolae”al  Inocenților din Bistrița, fundație coordonată de inimoșii Marin Mic și Mike Carrol/ Michael Carrol – celebrul promotor al României prin filmul realizat în anii trecuți cu concursul familiei Gheorghe și Nicoleta Cherecheșiu, binecunoscuți oameni de televiziune și cameramani de prestigiu din județul nostru/Scop : colectarea de fonduri pentru a putea asigura terapii bebelușilor cu dizabilități ; Cadru : cald, public foarte numeros, heterogen, de la copii la bunici, dar pătruns de importanța momentului. Este vorba de o manifestare din inimă făcută pentru acești copii aflați în necaz.
La invitația domnului Marin Mic a răspuns celebra artistă ADA MILEA. S-a precizat că evoluția sa din această seară a fost benevolă! Până la mini-concertul său și copiii au dat un spectacol foarte reușit dacă luăm în calcul starea lor de sănătate. Se dovedește încă o dată că cea mai importantă conexiune e cea de la suflet la suflet. Emoția a fost foarte puternică și impactul pe măsură/vezi foto –video/.
ADA MILEA – nu am mai văzut-o pe scenă de doi ani – este azi o artistă împlinită cu un traseu unic, inimitabil și foarte bine definit. Și-a asociat prezența a doi tineri artiști, de mare talent : ANCA HANU și CRISTIAN RIGMAN. A  format, cu alte cuvinte, un grup complex : muzică, vocală și instrumentală, rostire poetică, onomatopee, strigăt, șoaptă, pocnet, sunete dizarmonice, zgomote, imitație a personajelor din basmele clasice etc. Impulsionează și dirijează grupul. Face ceea ce fac și, de exemplu, Nicu Alifantis, sau Ducu Bertzi. Firește, respectând domeniul și proporțiile. Ce vreau să spun ? Este evidentă necesitatea expresiei plurivalente. La început, parcă acum o văd pe scena de la Colegiul național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, era suficientă ea cu chitara. Spunea, se exprima fără nicio problemă. Astăzi, lucrurile au evoluat. Grupul îți conferă greutate și accentuare a mesajului. Muzica este redată de o manieră mai amplă, mai „rotundă”, cu impact-șoc asupra publicului. Te surprinde și te lasă pe gânduri.
Vreau să remarc însă că, fără actorul din ea, nu cred că ar fi putut ajunge la o asemenea perfecțiune. Valențele semnatice de tipul „zdup”, „miroase a zdup”, se contopesc cu cele muzicale și particularitatea armonică, exacerbată intenționat de ADA MILEA, te uluiește și te conduce la cu totul alte concluzii decât cele obișnuite. De reținut accepțiunea complet modificată, modernizată, a termenilor de „zmeu”, „zmeoaică”, ori „manea”, „manele”. Uimitor ! Bravo artistei și colegilor ANCA și CRISTIAN. Mi-ar place să vedem un recital complet și nu un racursi ca cel de aseară. Am înțeles contextul și faptul că totul s-a înscris în sfera benevolatului. Tocmai de aceea zic și cred că atât ADA MILEA, alături ANCA și CRISTIAN, cât și noi, merităm un show adevărat.
Nu pot să închei decât dorind multă sănătate acestor copii cu dizabilități și totuși bucuroși că se pot produce și ei pe o scenă în fața unui public atât de numeros. Cât privește Fundația INOCENȚI, aflată în cel de-al 11-lea an de existență, diriguită cum trebuie de domnii Marin Mic și Mike Carrol, o singură constatare, odată cu tot respectul:
 JOS PĂLĂRIA! FELICITĂRI DOMNILOR!
Priviți pozele și secvențele video! Se va înțelege mai bine și sper să vă facă plăcere.

Mircea Seleușan-Bătrânu























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu