miercuri, 13 septembrie 2017

Reportaj literar-turistic – AQUAPARC NYMPHAEA ORADEA 5-6 septembrie 2017

Se spune, de obicei, că „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”. Traduc : în România de azi sunt atât de multe dezamăgiri că aceasta e regula, nu excepția! Auzi că ceva e cool, este de foarte bună calitate, condiție. Trebuie să fii circumspect deoarece realitatea poate să arate fix pe dos. Credeți-mă. Nu este deziluzie mai mare!
Ei bine, nu. Nici pe departe nu a fost așa. Aquaparc Nymphaea de la Oradea e „pomul lăudat” de unde revii cu sacul plin de amintiri frumoase și va rămâne locul unde, cu siguranță vei dori să te reîntorci cu bucurie. Câteva „clenciuri”, pe scurt:
1. Parcul, spațiul verde ce se desfășoară în voie de-a lungul Crișului, pe mai bine de 7 ha îți dă senzația unei grădini de altădată. Mult gazon, copaci ornamentali în creștere, alei și bănci numai bune de odihnă și reverie, la braț cu persoana iubită. Te fascinează și atrage „ploaia” culorilor vii, dată de toboganele uriașe, cu sinusoide ce coboară, de la înălțimi amețitoare, în toate părțile, tuburile fiind vopsite de la galben până la roșu, portocaliu, sau cyclam ori verde-smarald, elementul egalizator fiind, de fiecare dată albastrul apei din bazine.

2. În interior, te surprinde și încântă, imensa cupolă, fără nicio exagerare, cel puțin de trei ori mai mare decât cea a Circului din București ! Aici încap, pe lângă un tobogan foarte înalt câteva bazine melcate, rocade concentrice de jacuzzi, curgeri de ape, pe sub bolți de stâncă, cascade cu apă caldă, ce te trimit cu gândul la te miri ce insulă exotică, un bazin cald cu posibilitate de ieșire și afară, în natură. Pentru odihnă, șezlonguri de plastic sau plasă de rafie, deschise în evantai, atât la parter cât și la etaj. Săli de biliard, jocuri, săli de masaj. Restaurant și cafenea, cu produse de bună calitate și cu prețuri accesibile.
3. În exterior mai trebuie să menționez, pe lângă toboganul „mamut” și bazinele de sărituri de la trambuline, cu apă adâncă de 5 m și pe cel olimpic de înot competițional sau pentru antrenamentele de polo, terase și baruri, alte câteva sute de șezlonguri.
Este curat și cochet aranjat totul. Dacă în interior predomină palmierii, afară sunt mulți arbuști ornamentali și puieți de platan, tei, salcâm roz și  tuia. Natura e la ea acasă. Tocmai această latură face atât de bine Aquaparcului orădean. Sistemul e foarte simplu. Paralel cu clădirea principală au fost amenajate spații încăpătoare pentru o parcare decentă, gratuită. Loisirul, în schimb, se plătește. Se intră numai pe bază de brățară electronică cu tarif fix, pentru ceea ce vrei. O zi întreagă costă 50 Lei/persoană. Trei ore, 25 Lei, cu reducere de 5 Lei pentru elevi și pensionari. Pe brățară este cuprinsă și suma suplimentară, să zicem, de 20-50 Lei pe care intenționezi să o cheltuiești în parc. Cu brățara mergi la subsol. Sunt foarte multe cabine de schimb. Un lector de card, citind brățara, îți va spune ce boxă îți este destinată pentru a-ți lăsa în siguranță lucrurile personale. Selecția o face pe loc, din câteva mii de dulapuri. Pentru 12-20 Lei  poți închiria prosoape și halat de baie. Se urcă apoi la  Parter. De aici începe distracția și fiecare, în funcție de vârstă și puterințe face ce vrea...Fără să facă murdărie, sau să-i deranjeze pe ceilalți !
Deși eram deja în extrasezon, am fost impresionat de numărul mare de iubitori ai apei, români și străini prezenți în cele două zile la ștrand.
Aqua masajul, înotul, „plimbatul” în apă, clipocitul acesteia...este de neuitat. Iată de ce vă recomand cu căldură  dacă aveți drum în Bihor nu ratați ocazia de a vă bălăci în voie și la NYMPHAEA cel mai mare aquaparc din România, mult peste ce am văzut în Ungaria, la Debrecen și Hajduszoboszlo, la un loc! Cred că după Berlin, Paris și Viena este al patrulea sau al cincilea, ca mărime și ambient, din Europa. Priviți fotografiile ca să vă convingeți. DISTRACȚIE PLĂCUTĂ !

Mircea Seleușan-Bătrânu





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu