vineri, 25 august 2017

CULTURĂ – Bonjour Roumanie – Bonjour Bistrița!

Joi, 24 august 2017, orele 18,00 – EMMANUEL MACRON, Președintele Franței, aflat în prima sa vizită oficială în România, invitat în luna mai de șeful statutului nostru și KLAUS IOHANNIS, Președintele României, se plimbau pe aleile Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București. O după masă superbă cu soare mult, fără caniculă și cu cer senin.

În Piața Mică, din Bistrița, la aceeași oră și în aceleași condiții meteo, de excepție, zeci de Francezi, la fel de importanți pentru noi !, de toate vârstele, acompaniați de zeci de prieteni Români, francofoni și francofili se reuneau, unii după mulți ani de zile, alții pentru prima dată,  pentru a celebra 20 de ani de la data când cele două orașe  - BESANÇON și BISTRIȚA s-au înfrățit.

Nimic deosebit până aici. Și totuși, totul a fost altfel față de blazarea multor aniversări similare, sau întâlniri de tipul  „zilele X sau Y”. De ce ? În primul rând pentru că nu a fost niciun moment „scrobit” sau politicianist de tipul „discurs”, „aplauze” & „pupat piața independenței” – am bifat-o și pe asta ! și gata ! În al doilea rând, artistul și prietenul MARC MICHEL VINAY a dezvelit o lucrare de aproximativ 2 m înălțime. O formă stilizată a literei B. de la Bistrița și Besançon – inițiala celor două orașe, lucrată cu elevii Școlii gimnaziale nr.4 din Bistrița. Un colaj de desene ale acestora, majoritatea naive, selectate și aplicate de artist pe carton, date cu mai multe straturi de lac, de protecție,  construită, firește, pe un support de lemn/vezi foto/, foarte frumoasă și sugestivă. Și, în fine, în al treilea rând : s-a cântat și dansat LIBER ! pe muzică de FLAȘNETĂ, grație inimoasei și unicei „Flașnetare Franceze” ce ne-a vizitat meleagurile noastre bistrițene. Este vorba de LUCILE NICOLAS, o ființă siderală, desprinsă parcă din secolul XIX, inimoasă și devotată cu totul publicului, din ce în ce mai numeros, din micul parc. Lui Lucile Nicolas i-am consacrat un interviu-crochiu separat pe care îl veți putea citi azi în paginile Bistrițeanului.ro.
 Au fost trei generații de prieteni francezi și români, prezenți în număr atât de mare la evenimentul din micul parc. Generația mea. Citez, la pură întâmplare fiindcă nu vreau să defavorizez pe nimeni : Claude Mercier și Michèle Thyrode, prietena constantă a urbei noastre, încă din 1990, soția regretatului Hubert Thyrode, inițiatorul Asociației Franche-Sylvanie/ l’association d’amitié franco-roumaine Franche-Sylvanie/ din Besançon, în oglindă cu Asociația ARFA, a noastră ; Stela Todea, cronologic, a doua președintă ARFA, din istoria de 27 de ani a acesteia, Mariana Suărășan, Michel, Marie, Maria Vinay și desigur MARC MICHEL VINAY și mulți alții. A doua generație, mai tânără, cu președinta noastră actuală, Monica Buboly, Cristina Iurișniți, prezentă la manifestare nu ca om politic ci ca profesor de franceză, iubitor al culturii și limbii franceze, Ana Dragu, Dana Lixandroaie, Mircea și Emiliana Chira ș.m.a. În fine, a treia generație : elevii de la liceele de muzică și arte din Bistrița, cu colegii lor din Franța, membri ai corului „Les enfants de l’espoir”/vezi foto/.
Au vorbit, în puține cuvinte, dar din suflet : Claude Mercier, Stela Todea și Monica Buboly. Au, am cântat cu toții. Copiii au dansat în ritmurile inconfundabile, de neuitat, ale flașnetei lui LUCILE NICOLAS. Pe final au fost prezente peste 150 de persoane care au plecat cu satisfacția că au fost martore la o „întâmplare”, cum îmi place să spun, de mare încărcătură emoțională, autentică și necesară. 
Astăzi, 25 august 2017 programul manifestărilor cuprinde :
Reuniunea aniversară în Sala de ședințe a Primăriei, urmată la orele 13.30-14.30 de un light-lunch la Restaurantul "Old Friends" ; de la orele 15.00 la 17.00 - ateliere de lucru la CETIN (Centrul comunar pentru tineret, str. Liviu Rebreanu, nr. 18), iar la ora  18.00 - Seară românească cu Ansamblul folcloric "Dor românesc" în Heidenfeld.
Mâine – 26 august 2017 – orele 11.00 - 13.00 - Moment aniversar la Palatul Culturii, urmat la orele 13.30 - 15.00 de un dineu festiv la Restaurant VILLA (B-dul Republicii, langa Liceul Sanitar).
Sincere felicitări celor două asociații, Franche-Sylvanie și ARFA, tuturor organizatorilor și familiilor implicate în acest eveniment. Sincere Felicitări și mulțumiri lui Marc Michel Vinay pentru creația realizată cu acest prilej. Sunt convins că în maniera aceasta prietenia româno-franceză va avea mult de câștigat în anii ce vor veni. VIVE LA FRANCE! VIVE LA ROUMANIE! -TRĂIASCĂ FRANȚA ! TRĂIASCĂ ROMÂNIA !   
                                                                                  Mircea Seleușan-Bătrânu

































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu