luni, 7 noiembrie 2016

CULTURĂ - Artistul MACEDON RETEGAN – 60 de ani! – Vernisaj de excepție la Aniversară !

Joi seara, 20 octombrie a.c.,  am participat cu mare bucurie la acest moment omagial, întâmplat la Complexul muzeal din Bistrița. Bine cunoscutele simeze au oferit un minunat cadru pentru creația atâtor ani de muncă ai pictorului Macedon Retegan. Au participat - Pr. Protopop greco-catolic Ioan- Vasile Frișan, Pr. Protopop ortodox Alexandru Vidican, critici de artă, pictori, sculptori, multe cadre didactice, ca de obicei, oficialitățile locale și un numeros public. Au vorbit cu aplecare despre sărbătorit : pictorul Duca Miron, prof. dr. Marcel Lupșe, catalizatorul creatorilor de frumos din partea noastră de Transilvanie, amfitrion al manifestării, criticul de artă Mircea Oliv, prof. Vasile Duda, istoric de artă.

 A fost anunțată absența de la eveniment a a episcopului greco-catolic de Gherla-Cluj, Florentin Crihălmean, acesta fiind plecat la Fatima. Din deosebit respect pentru artist, un credincios de marcă al acestui cult religios, episcopul a trimis un mesaj. Textul a fost citit de protopopul Ioan-Vasile Frișan și, totodată, i-a înmânat din partea înaltului ierarh o,,diplomă de excelență pentru contribuția artistului Retegan adusă la cultura națională și internațională”, în aplauzele vii ale publicului. Criticul de artă Mircea Oliv a subliniat momentul de bilanț – 60 de ani ! – l-a felicitat și a reiterat elementele semnificative din viața și activitatea lui Macedon Retegan, cum ar fi :  absolvirea secției de ceramică-sticlă a Institutului de Arte, unde l-a avut profesor pe Mircea Spătaru, valorosul nostru conjudețean, activ în cadrul generației '80 a artiștilor din municipiu, de numele său legându-se înființarea Liceului de Artă ,,Corneliu Baba” pe care ani buni l-a păstorit și chiar l-a salvat de la „înec” Macedon Retegan. Mircea Oliv  a arătat că, în plan artistic, Macedon Retegan nu a avut posibilitatea de a lucra la cel mai înalt nivel ceramică, ca și Ioana Radu. A încercat și a reușit cu succes/ în compensație/, configurarea unor opere picturale de excepție. „Metaființa/ființele/”, în variile iposatze și dimensiuni,  fiind una din preocupările de bază ale pictorului. În centrul expoziției se situează tema cuplului primordial Adam și Eva, simbolic semnificativă, mai ales acum, în contextul acerb disputatei  toleranțe, față de cupluri și de familie. Istoricul de artă Vasile Duda a ținut să precizeze că : ,,Artistul Macedon Retegan a conturat un univers original, de nișă, la limita dintre religiozitate și ateism, între sacru și profan, dintre recunoașterea și problematizarea lui „a fi”, într-o atmosferă metafizică încărcată de semnificații multiplicate”.
Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de succesul unui prieten la ceas de bilanț ! Și câte aș putea enumera despre acest om drept, decis, excelent pedagog, colegul meu de birou, aproape trei ani, vajnic manager și artist dârz – drumul ales de el nu a fost simplu și lucrările sale nu se vor regăsi niciodată într-un oarecare loc comun. Nici nu mă mir. Provine din Căianu Mic, unde, viersul de altădată spune că „porumbu-i ca padurea/și se taie cu sacurea” ! Dintotdeauna a știut ce a vrut și nu s-a abătut de la cele propuse. Este în el, în creația sa, acea obstinență atavică, de acolo, din dealurile Căianului, ce-i dă tăria și puterea de a continua, „coûte que coûte”, demonstrând până la urmă că are dreptate. În spirit îți voi purta mereu un gând de Bine , dragă Mache!
 LA MULȚI ANI ! SĂNĂTATE, MULTE PROIECTE REALIZATE ȘI DE AICI ÎNAINTE, BUCURII ȘI FERICIRE ALĂTURI DE FAMILIE, DE CEI DRAGI !/vezi foto de mai jos/.

Mircea Seleușan-Bătrânu
























































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu