luni, 18 iulie 2011

GARY CHAPMAN – „Ce se întâmplă cu IUBIREA după căsătorie?”

Divorţul a devenit în ultima vreme o „modă” îngrijorătoare. Disoluţia tot mai multor familii pune în pericol stabilitatea socială şi aruncă într-un trist labirint destinul a mii de copii, adolescenţi, tineri, practic viitorul generaţiei de mâine. „Euforia îndrăgostirii”, premergătoare căsniciei, se poate transforma în anii de după, într-un chin, din ce în ce mai greu de suportat, pe măsură ce punţile dialogului se şubrezesc. Urmează invariabil calvarul ruperii, al scandalului, al imprecaţiilor suburbane. Verbul „a iubi” se metamorfozează subit în „a urâ”. Se face prea uşor apel la varianta divorţului fiindcă e, vezi Doamne, la ordinea zilei. E chiar încurajată şi la Tv prin varii exemple din lumea VIP. Se face rating şi se inoculează ideea că ar fi de bonton să divorţezi.

 In cel mai bun caz doi iubiţi pot deveni doi necunoscuţi, fiecare traumatizat în felul său. Nu o dată se sfârşeşte la polul opus: doi duşmani. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă, ce simt copiii lor, ce personalitate îşi vor forma, suspendaţi pentru tot restul vieţii în hiatul creat între mamă şi tată! E bine? Fireşte că NU. Există nu una ci foarte multe soluţii pentru a nu se ajunge în acest cumplit impas. Doctorul Gary Chapman, psiholog, psihanalist american, azi de renume mondial, specializat în relaţia de cuplu, stabileşte, în urma sutelor de cazuri rezolvate, că principala cauză a dezagregării familiei este lipsa comunicării afecţiunii reciproce, cu siguranţă prezentă, în stadiul iniţial. A scris una din cele mai bune şi mai inspirate cărţi din domeniu – Cele cinci limbaje ale iubirii -  Ediţia pentru bărbaţi / Cum să-i arăţi partenerei că eşti implicat trup şi suflet în relaţie/ în 1992, reluată şi completată în 1995 şi 2004. Lucrarea s-a vândut (toate cele trei ediţii) în peste 5 milioane de exemplare şi a fost tradusă în 38 de limbi! Editura Curtea Veche a tipărit în acest an excelenta traducere a „manualului”dr. Chapman în limba română, realizată de d-na prof. Irina-Margareta Nistor. Recomand călduros Cele cinci limbaje ale iubirii tuturor cuplurilor, cu sau fără probleme. Este un util îndreptar pentru viaţa în doi, respectiv în familie. Un antidot, prin soluţiile sugerate, al tuturor momentelor tensionate. Un necesar prilej de a te şi a o cunoaşte mai bine. Iubirea năvalnică de la început o poţi transforma într-o dragoste constantă, de lung parcurs, preţuindu-ţi cum se cuvine soţia. Întregul eşafodaj se structurează pe ideea că în dragoste nu poţi primi mai mult decât dai. În primul rând tu, ca bărbat trebuie să înveţi, la fel de bine cum ai deprins limba maternă, limbajele iubirii, numai 5/cinci/(!) la număr, dacă ţii cu adevărat la EA... „Să iubeşti şi să fii iubit – ce poate fi mai important?” 1. DECLARAŢIILE„Prin complimente, sau declaraţii, ne exprimăm iubirea foarte puternic. Cel mai indicat e să facem declaraţii simple, directe, cum ar fi: „Uau, rochia asta îţi vine mai bine ca niciodată!”; 2. TIMPUL – petrecut împreună cu EA; 3. DARURILE„Un dar este un lucru pe care îl iei în mână şi-ţi zici: „Uite, s-a gândit la mine” sau „Nu m-a uitat!”.Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii”; 4. SERVICIILE„Gestul prin care Isus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor Săi ilustrează simplu şi, totodată, profund ideea de exprimare a dragostei prin efectuarea unui serviciu”. „Cu ce să te ajut în seara aceasta?” e o întrebare miraculoasă care va re/cuceri inima soţiei... şi 5. CONTACTUL FIZIC„Se ştie de multă vreme că atingerea fizică este o modalitate de exprimare a iubirii. Raportul sexual e un dialect al limbajului contactului fizic(...) Contactul fizic poate întări sau poate distruge o relaţie. Nu insista s-o dezmierzi în felul tău sau când ai tu poftă...”
 Este aşadar hotărâtor să cunoşti care din aceste limbaje ţi şi i se potrivesc, spre a realiza mult dorita armonie. De altfel cartea se încheie cu mai multe teste pentru tine şi pentru EA, cu interpretarea şi posibila utilizare a punctajului obţinut în vederea ameliorării şi îmbunătăţiri vieţii de familie.
 Luaţi şi citiţi acest manual de viaţă. Vă va face cu siguranţă foarte mult bine. Se vor evita cu certitudine multe traume de niciunul meritate. Şi nu uitaţi: „Dar unde dragoste nu e, nimic nu e!”

Mircea I. Bătrânu    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu