miercuri, 20 aprilie 2011

VALERIU GAFENCU – In Memoriam

În 2011, ar fi împlinit 90 de ani, în 24 ianuarie,  chiar de ziua unirii Moldovei lui dragi cu Ţara Românească. A murit cu doi ani mai devreme decât Isus Hristos, Mântuitorul nostru, căruia i s-a jertfit. La 20 de ani, student în anul II al Facultăţii de Drept şi Filosofie din Iaşi, a fost întemniţat sub dictatura antonesciană pentru activismul său naţionalist-creştin şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Pedeapsa nedreaptă s-a perpetuat şi în timpul regimului comunist. Nu a mai apucat să iasă din închisori. 

A îndurat ororile puşcăriilor de la Aiud, Piteşti şi Târgu Ocna, unde s-a stins din viaţă în 1952,  răpus de TBC  pulmonar, osos, ganglionar, reumatism şi lipsa de hrană. A fost un martir al Ortodoxiei şi al neamului românesc.  Detenţia cumplită, torturile şi bolile n-au făcut decât să-l întărească duhovniceşte. A compus aici poezii, care se cântau în celule, iar acum se cântă în biserică. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Şi-a sacrificat, pentru Hristos şi patrie: tinereţea, profesia, familia, libertatea şi viaţa – mărturiseşte Ioan Ianolide. Acesta a notat şi ultima rugăciune a poetului: “Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul”. Pe bună dreptate Nicolae Steinhardt l-a considerat "Sfântul închisorilor".

Imn al învierii   de Valeriu Gafencu



Vă cheamă Domnul slavei la lumină,
Vă cheamă mucenicii-n veşnicii,
Fortificaţi biserica creştină
Cu pietre vii zidite-n temelii.

Să crească-n inimile voastre
Un om născut din nou armonios,
Pe sufletele voastre să se-mplânte
Pecetea Domnului Isus Hristos.

Un clopot tainic miezul nopţii bate
Şi Isus coboară pe pământ;
Din piepturile noastre-nsângerate
Răsună Imnul Învierii sfânt.

Veniţi creştini, luaţi lumină
Cu sufletul smerit, purificat;
Veniţi flămânzi, gustaţi din cină,
E nunta Fiului de Împărat.


Aş vrea să vă rog ca în Sfânta Zi a Învierii, după săvârşirea Sfintei Liturghii de Sărbătoare, cu toţii, preoţi şi mireni, să rostim cu glas tare acest tropar-imn închinat Mântuitorului. Acolo, în ceruri, VALERIU GAFENCU,  „Sfântul Închisorilor” se va bucura. Noi ne vom redobândi  pacea, liniştea şi lumina adevărată în suflete pentru a putea, cu inima în roua bucuriei, să ne regăsim împreună cu străbunul HRISTOS A ÎNVIAT! 
Mircea I. Bătrânu  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu