vineri, 13 iulie 2018

VIDEO/FOTO: Interviu de colecție cu ÎPS Andrei Andreicuț... Contra „duhului veacului”!

Este un interviu „de colecție” cu distinsul Părinte Andrei,  dragul nostru Mitropolit de la Cluj...
Mă gândeam că în curând, distinsul Părinte  va bate la porțile celui de-al șaptelea deceniu de viață. La slujba de la Penitenciarul Bistrița, de ieri, 28 iunie 2018, a stat în picioare cred, mai bine de trei ore și jumătate și nu s-a plâns de oboseală. Nu se plânge. Nu a cerut și nu cere nimic pentru sine... Patrie - Patriotism : „Toată spiritualitatea românească e așezată pe două dimensiuni : credința în Dumnezeu, pe verticală  și dragostea față de țară și valorile ei, pe orizontală !” „Duhul veacului” ? E forța răului pe care trebuie să o învingem, luptând până la capăt, toți împreună, bucurându-ne de a-l avea în frunte pe iubitul nostru Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț.



Ca în fiecare an, pe 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului. În numele acestui important eveniment, tot an de an,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureşului și Sălajului vine la Bistrița. Este secondat de părintele nostru protopop Alexandru Vidican și împreună cu un sobor de preoți – acum, acompaniat și de un minunat grup vocal al măicuțelor de la mănăstirea din Pasul Tihuța, oficiază, în aer liber o dumnezeiască slubă arhierească. Au participat oficialitățile locale, conducerea și personalul unității, cât și persoanele private de libertate. La final, înaltul ierarh a sfințit și o frumoasă troiță, lucrată în stil bizantin și ridicată, prin grija direcțiunii, chiar la intrarea în instituție, pentru...„un gând bun”. Lăudabilă intenție. Mai bine să-ți faci o sfântă cruce, decât să pătrunzi acolo țesând idei de perfidie și răutate!
Așa s-a ivit ocazia mult așteptată a acestui interviu special, în exclusivitate, cu Preaînaltul nostru, iubitul Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț de la Cluj. Îi rog pe toți cei care mă cunosc să mă ierte. Sunt ortodox, ca și străbunicii, bunicii și părinții mei. Fără bravadă. Respect toate celelalte religii, biserici, culte pentru că toți avem dreptul să credem în Dumnezeu. În acest caz, particular, dați-mi voie, vă rog, să fiu subiectiv. Țin în mod deosebit la distinsul Părinte fiindcă știu cât de mult bine a făcut și face tuturor credincioșilor aflați în nevoie. Merită toată stima și dragostea noastră. O spun neuitând de modestie, dar luând în calcul adevărata și constanta sa implicare în plan social și ecumenic.
Se spune că, dacă vrei să cunoști un om, uită-te ce face, cum face. Lasă faptele să vorbească.  Vezi și încearcă să înțelegi ce incumbă, în acest caz, „repetabila povară” a robotei pastorale. Chiar mă gândeam că în curând, distinsul Părinte  va bate la porțile celui de-al șaptelea deceniu de viață. Mulți ani înainte ! Deși slujba a fost anunțată  la orele 10:00, a început cu douăzeci de minute mai repede. Personal a cuminecat pe toți cei ce se spovediseră. A urcat și a coborât de mai multe ori de pe scena improvizată. A împărțit cărți religioase tuturor celor aflați în detenție. A stat în picioare cred, mai bine de trei ore și jumătate și nu s-a plâns de oboseală. Mi-a acordat apoi cu multă bunăvoință și chiar cu o undă de umor, interviul de față.


                                    


Nu se plânge. Nu a cerut și nu cere nimic pentru sine. Învățătura ce o transmite în acest dialog e ca un balsam pe rană. Patrie - patriotism : „Toată spiritualitatea românească e așezată pe două dimensiuni : credința în Dumnezeu, asta e dimensiunea verticală, cea care leagă pământul cu cerul și dragostea față de țară și valorile ei, dimensiunea orizontală, cea care ne leagă de semenii noștri”.
Cu cine ne luptăm ? Cu „duhul veacului”...Ce este acesta ?
„Duhul veacului” este cel secularist, cel ce ar vrea ca preocupările religioase să se diminueze, încet, încet și chiar să dispară. Acesta e „duhul veacului”. Dar noi credem că ne ajută Dumnezeu și „duhul veacului” nu ne va putea înghiți!” Se simte decizia și fermitatea în voce. Luptă și va lupta până la capăt cu această forță a răului, invitându-ne pe toți creștinii să-l urmăm fără tăgadă în această luptă dreaptă...„Întreaga Europă este rezultatul creștinismului!”... „Homosexualitatea este tot o manifestare a „duhului veacului” pentru a da o lovitură vieții normale, sociale pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu...și referundumul pentru familie ar trebui făcut!”
V-aș sugera să ascultați cu atenție și să reluați interviul. E o strălucită lecție de morală și acțiune pentru toți creștinii, de la simpli ortodocși la slujitorii Bisericii noastre pravoslavnice. Nu suntem singuri câtă vreme avem un Păstor aici, cu noi, de talia iubitului nostru Părinte Andrei și câtă vreme sus este Dumnezeu !
Da. E necesar să facem bine, mai mult bine în jurul nostru. Ideea de bunătate și de bine e dublu salvatoare. Cel ce face binele se eliberează de „duhul veacului”, iar cel căruia i se face binele e ajutat să scape de forța răului. Doamne câte lucruri bune mai avem de învățat și de făcut !
Gestul Înaltpreasfințitului Părinte  Andrei, referindu-se la cât bine trebuie să facem, e cred concludent :
                                          

Închei, lăsându-vă în compania imaginilor de la evenimentele de la Penitenciarul Bistrița cu un gând de aleasă mulțumire pentru Preaînaltul nostru Mitropolit Andrei Andreicuț și pentru slujitorii Bisericii noastre ortodoxe din Bistrița și din județul nostru de legendă, Bistrița-Năsăud. Să ne ajute bunul Dumnezeu pe toți să traversăm această mare învolburată, ca mâine, să poată răsări soarele și pe strada noastră. E timpul!


                                                   

                                                   

                                                 

                                              

                                           

                                          

                                       

                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu