marți, 12 decembrie 2017

FOTO/VIDEO: Tenorul Ștefan Pop – „Din suflet, pentru suflet”!

Nu știu de ce, dar întotdeauna, ceea ce e bun și super-frumos, trece repede,  nedrept de iute, ca o secvență de film, rulată pe forward, pe repede înainte. Așa s-a întâmplat și luni seara, 11 decembrie, la Centrul Cultural DACIA, în sala Valeria Peter Predescu. (Mă și gândeam, ce bucurie pe sufletul Valeriei să aibă parte de atâtea momente muzicale, de neuitat…e, sper, o mică recunoaștere și mulțumire peste timp!).

La ora 18,00 m-am reîntâlnit cu Ștefan POP, marele nostru tenor, azi artist de primă mărime, devotat scenei lirice din lumea întreagă. Nu uită însă, ca și scumpa de Anita HARTIG, soprana de aceeași magnitudine, să facă cinste meleagurilor bistrițene, de unde a început - cum să-i spun, oare ? -  dificilul „urcuș” spre afirmare. Cred că așa, e mai corect și mai cinstit, fiindcă, dincolo de scânteia  pusă de Dumnezeu în glasul lor, este muncă și iarăși muncă, ore obositoare de repetiții și de călătorie, plus multele adeversități ce-și fac simțită prezența și în lumea rarefiată, a artei marii scene lirice. Nu vă ascund ce bucurie am resimțit. Pe scurt : muzicianul, omul de, pentru spectacol adevărat, managerul Centrului pentru Cultură al județului nostru, l-am numit, v-ați dat seama, pe Gavril ȚĂRMURE, l-a invitat pe Ștefan POP să ne colinde, cum numai el știe să o facă, de la bistrițean, la bistrițean, acum, în uvertura Sărbătorilor Nașterii Domnului. Inimos și dăruit show-ului, Gavril Țărmure i-a și prezentat, deschizând seara magică, în cuvinte emoționante pe artiștii canto-ului românesc.
După 18 ore de zbor neîntrerupt cu avionul, de la Seul, unde a participat la un mare concert de operă, practic din celălalt capăt al lumii !, a ajuns alaltăieri noaptea la Cluj-Napoca, i-a rugat pe artiștii și bunii săi prieteni, ( & „Friends” – de pe afiș) : Marius SÂMPELEAN – bariton și Sergiu CHIRILĂ – tenor - acesta a asigurat la sintetizator și acompaniamentul -  i-a rugat, ziceam, să-l însoțească pentru această seară de basm, la întâlnirea cu bistrițenii săi iubiți ! Și ce seară a fost !
Ștefan POP nu s-a schimbat. Succesul și recunoașterea internațională, binemeritată, nu i s-au suit la cap. L-am rugat să vă adreseze video un gând de bine, dumneavoastră, cititorilor  BISTRIȚEANUL.RO și o urare de Crăciun, tuturor bistrițenilor și conjudețenilor săi. A făcut-o, cum altfel, decât din inimă ! E modest și conștient că Providența l-a înzestrat cu acest minunat talent, această voce puternică și miraculos de nuanțată, aflată acum la maturitatea expresiei muzicale și artistice, pentru „a da mai departe acest glas publicului, lumii, de la suflet pentru suflet” !(Am făcut mai multe înregistrări video tocmai spre a asculta și a vă convinge că nu am exagerat deloc în scurta mea caracterizare).
Prezențe îndelung aplaudate au fost și baritonul, cu inflexiuni joase în voce, de foșnet de pădure, Marius SÂMPELEAN și tenorul Sergiu CHIRILĂ, cunoscut de la „Românii au talent” care ne-a impresionat prin interpretarea personalizată, cu succes, a celebrului cântec moroșan „Vin colindătorii”, modernizat și popularizat de Tudor Gheorghe.
Ce s-a cântat ? De la „Stille Nacht”/„Noapte de vis”/, „Trei Păstori”, la „Cântecul pribeagului” : „...bate vântul/vânt de țară/și te lasă pe afară !”, apoi, mai multe variante de „LER”, „Nunta din Cana Galilei”, un colind sălăjean pe care nu l-am mai auzit : Adam exprimându-și regretul după grădina Raiului, cântat cu mult har de tânărul Sergiu CHIRILĂ, „Viță verde iadără” – în trio, „Ziorel de ziuă”...Seara s-a încheiat cu „O ce veste minunată”. A fost o seară „în familie”, cum i-a plăcut lui Ștefan POP să-i spună. Publicul a cântat alături de artiști și i-a ovaționat la scenă deschisă, minute în șir. Ce bucurie ! Ce satisfacție sufletească înălțătoare ! Nu știu când s-a făcut ora 20,30. Am plecat de la  DACIA „pe aripile muzicii”. Scriu aceste rânduri, târziu în noapte și în fața ochilor am imaginea florii de soare, cea din tablourile Victoriei Fătu-Nalațiu. Aceea – dacă-i cunoașteți pictura știți imediat la ce mă refer – unde florea râde toată, lăsând să curgă înspre cer și soare seva pământului ce i-a dat viață. Ei bine, așa este și zâmbetul  marelui nostru tenor ȘTEFAN POP.
Mulțumesc ȘTEFAN, MARIUS și SERGIU pentru acest minunat debut de Sărbători ale Crăciunului ! 
 Mai jos aveți și linkurile cu filmulețe puse pe Youtube + pozele xu acești oameni minunați din seara de 11 decembrie 2017...
Cine a fost „acasă” în Sala Valeriei, mă înțelege. Cei ce ați absentat puteți regreta pentru că „nici nu știți ce ați pierdut” ! Măcar acum, nu uitați că, în această seară e prezent în Bistrița, pe scena Palatului Culturii –  Corul Național de Cameră „MADRIGAL - MARIN CONSTANTIN” dirijat de Ana Ungureanu, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nu lipsiți !
Mircea Seleușan-Bătrânu






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu