luni, 12 iunie 2017

TENIS-SAGA I - SIMONA HALEP – O Mare Campioană a României!

Scriam în 14 mai 2017, pentru Sportul Bistrițean imediat după MADRID 2017...
***
Ce meci?! Simona Halep a câștigat sâmbătă seara finala turneului de la Madrid, în fața Kristinei Mladenovic, după aproape trei ore de luptă dezlănțuită. Face dovada că titlul câștigat anul trecut nu a fost o întâmplare, un „accident”! Iată ce spune Cristian Tudor Popescu despre confruntare: „…Ce jucătoare extraordinară a devenit Kristina Mladenovic! Are, în acest moment, cel mai bun forehand din circuitul WTA. Serviciu foarte bun, și primul, și al doilea. Dibace la scurte și face voléuri impecabile la fileu. O combinație rară de forță și finețe. Iată de ce cred că Simona Halep a reușit, în finala de la Madrid, a doua mare victorie a carierei sale, după cea din sferturile US Open 2015 în fața Victoriei Azarenka(...)A fost un meci superb, sunt fericit că am trăit să-l văd în direct. Kristina a început cu un psihic de boxer pus pe KO în primele reprize. Rafale de forehand-uri trăsnet au venit peste Simona. Cum apuca să se așeze cu dreapta,
Mladenovic lovea în plin, cu racheta, scoțând un zgomot de împușcătură, la cel mult o jumătate de metru de linii. Dacă avea puțin spațiu-timp la dispoziție, franțuzoaica înțepa niște scurte de murea mingea în zgură. Ce arme a avut Simona în fața acestei killerițe pursânge? Cele în care vă spuneam că îmi pun speranța după meciul cu Stosur. Forța mentală și fizică ale Simonei, inima ei mare, plus intervențiile lui Darren Cahill. Făcând eforturi impresionante, Simo a pistonat reverul lui Mladenovic în schimburi în cros, prelungite. Cum reușea să o fixeze în colțul terenului, se răsucea și trimitea o dreaptă în lung de linie, fără replică. Atunci când Mladenovic a ajuns să conducă 5-3 în primul set, mesajul transmis de atitudinea Simonei a fost: „O să mă bat la sânge să nu-ți dau setul ăsta, dar dacă totuși îl iei, sunt pregătită să jucăm 3 seturi, 3 ore, nu cedez până la ultima minge”.Acesta a fost factorul esențial. Mladenovic a jucat cu gândul să câștige în două seturi, Halep era gata să joace până mâine dimineață! Cu puțin noroc, Mladenovic a luat setul 2 la un vârf de ac, în tie-break. În setul decisiv însă, șarjele ei au fost din ce în ce mai „moi”. Simona a alergat la rupere și după mingi clar fără șanse, ca s-o oblige pe Mladenovic să mai lovească încă o dată, știind ce efect psihologic are asta, în timp, asupra unei „bombardiere”. Serviciul Kristinei s-a dereglat, Simona a continuat să servească cu un procentaj ridicat pe primul serviciu, în jur de 80%, acesta fiind un alt factor important pentru victorie: punând în teren primul serviciu nu foarte tare, dar sigur, Simona a servit rar cu al doilea, ferindu-se astfel de retururile ucigătoare ale lui Mladenovic. Ultimul ghem a arătat ca sfârșitul unei partide de skanderbeg: Simona i-a lipit pumnul de masă Kristinei. Românca egalează astfel performanța Serenei Williams, câștigând de două ori Madrid Open. După atâtea luni în care era cu capul în nori cenușii, așa cum a fost acum Djoković în fața lui Nadal, Simona a redevenit Mangusta, puternică și lucidă, pe care o îndrăgesc de atâția ani...Îndrăznesc, deci, să am mari speranțe pentru Roma și, mai ales, Roland Garros. Zgura îi dă putere...”. 
Un text magnific al tenismanului jurnalist Cristian Tudor Popescu. L-am citat integral pentru convergența deplină între ce am trăit și simțit amândoi – de fapt cred că am fost mii de fani ! – la acest meci de kinoramă ! Iar mi-a urcat tensiunea „în pod”, dar a meritat ! Ei, vreau să văd cine o mai acuză acum de oportunism, de business și de te miri ce alte aranjamente ? Este evident că draga noastră Simona s-a autodepășit. A trecut pragul spre o vârstă a împlinirii profesionale. E ca și cum ar spune : „gata cu răsfățul copilăriei, al adolescenței” ! „Avem treabă, nu se vede ?” Când s-a petrecut declicul ? Tot ea ne spune : „După Miami, el / Darren Cahill - antrenorul /a încetat să lucreze cu mine pentru că era supărat pentru meciul respectiv. Nu pentru că am pierdut, ci din cauza atitudinii mele și a sentimentului că am renunțat. De aceea am început să muncesc din greu la mentalitatea mea și la psihicul meu. Astăzi, am arătat o nouă Simo, care nu mai renunță. Sunt mândră că am reușit să schimb acest lucru într-un timp atât de scurt. Acum vreau doar să lucrez pentru a rămâne așa și pentru a fi mai puternică(...)„Îl admir şi îl respect pe Darren. Îi mulţumesc pentru decizia luată după Miami, aceea de a accepta să continuăm colaborarea. A fost un şoc pentru mine şi m-am gândit doar că trebuie să schimb lucrurile ! ” – din interviul  Simonei publicat sâmbătă de WTA Insider. Ceea ce se și vede și se simte în întreaga ei atitudine!
Mi-ar plăcea să o mai lase în pace toți bârfitorii și invidioșii de 2 lei ! Are până  acum 15 titluri și nu e decât o chestiune de timp până la cîștigarea unui trofeu de GS !
În loc să vorbim „discuții” mai bine am mări numărul fanilor, fluxul de energie pozitivă pentru confruntările foarte importante de la Roma și Paris ! O ajutăm astfel să câștige și vom mai stimula încă câteva mii de copii să practice  de mâine „sportul alb” !  Acesta este adevăratul câștig al eforturilor lui Simo. E așa de greu de înțeles ?
SIMONA HALEP  e prin ea însăși și așa va rămânea în memoria posterității - o Mare Campioană a Tenisului din România! Prin tot ceea ce face, reprezintă, fără exagerare, cât 100 de ambasadori din MAE !
HAI SIMONAAA ! HAI ROMÂNIA !
SUNTEM ȘI VOM FI CU TINE MEREU !

Mircea Seleușan-Bătrânu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu