luni, 7 noiembrie 2016

FOTO-REPORTAJ - 2 Nume de rezonanță din publicistica contemporană: GRIGORE CARTIANU și LAURENȚIU CIOCĂZANU!


Inițiativă de nota 10 a Cenaclului „Conexiuni”, a direcțiunii Palatului culturii din Bistrița. Duminică 6 decembrie a.c.,orele 11, invitații de marcă ai tuturor iubitorilor de carte, de cultură, de la noi, au fost reputații jurnaliști-scriitori GRIGORE CARTIANU și LAURENȚIU CIOCĂZANU, cu cele opt volume de „istorie vie”+ CD-ul cu filmul „Moartea Ceaușeștilor”. Este o zonă a literaturii încă puțin exploatată : reportajul literar, cu inflexiuni memorialistice, istorice, bazate însă, în urma unor investigații serioase, de lung parcurs, pe documentul real/ scris, audio-video/ de necontestat ! Este ceea ce au făcut cei doi gazetari de renume, cu foarte multe riscuri și privațiuni.

Timp de mai multe ore, cu răbdare și foarte mult patos, în principal Grigore Cartianu, secondat, mai ales pentru elementele de detaliu/date, exemple, jurnal de călătorii/ de prietenul Laurențiu Ciocăzanu,  ne-a predat o lecție de istorie foarte „amară”, dar extrem de necesară. „Nimic nu se poate construi pe minciună, crimă, fals istoric. Numai dacă ne lămurim până la capăt trecutul, putem spera la un altfel de viitor !” – sublinia Grigore Cartianu.
„Am tăiat porcul, i-am făcut şi pomana, şi când ne-am ridicat de la masă, Ceauşescu era gata. Fugise cu elicopterul …”Acesta e stilul literaturii sale. Aceasta e  și maniera în care istorisește totul.
Ce a fost surprizător ?
„Azi, un hoț de găini are parte de un rechizitoriu cam de cincizeci de pagini, cu probe, date etc. Ceaușescu a avut unul de doar…o pagină, cu 4(patru) capete de acuzare, pardon, 5(cinci), ultimul a fost adăugat postmortem de Ion Iliescu, considerând probabil că-s prea puține”(sic!) – zice Grigore Cartianu, arătând documentul în facsimil. Elemente de noutate : „regizorul” întâmplării macabre de la Târgoviște a fost „omul cu barbă”(sic !), G.V-V./cu ocupația,  se crede, killer de profesie ! Tot el se face vinovat de moartea generalului Milea – pe care l-a „sufocat” puțin…Peste ani, nu e străin nici de  violențele mineriadelor. A fost nițel…pierdut prin ambasadele exotice ale României. La fel col. Pârcălăbescu, cel cu gărzile patriotice, „care știe precis cine a tras în noi după 22 !/decembrie/.Nu e deocamdată de găsit. Au mai fost multe alte răspunsuri, destul de șocante la întrebările pertinente, abrupte, puse din public, pigmentate și cu umorul, autoironic de gorjean, al prietenului Grigore, în timp ce se dădeau autografe.
Întâlnirea a fost cât se poate de reușită și încurajatoare. Parchetul a redeschis dosarul Revoluției din 1989 și sunt indicii clare că acum se va merge până la capăt.  Toți vinovații vor trebui să dea socoteală pentru ce au făcut, servind interese străine, în principal rusești. „Am discutat mai bine de trei ore cu procurorii și e clar pentru mine că așa vor acționa” – a precizat Grigore Cartianu.
Dumincă, pe la orele 14,30 s-a încheiat manifestarea. Nu cred că a plecat cineva nemulțumit. Din contră! Mulțumiri organizatorilor.
O sugestie: Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu ar trebui să facă un FILM, calchiind modelul History sau Discovery. Pe teren, cu interviuri-live, cu prezentare de documente unicat, cu discuții argumentate cu istorici, militari de carieră, oameni de cultură și televiziune, implicați în evenimente. E foarte important ca aceste adevăruri crude, foarte dureroase, să rămână așa în memoria posterității ! Să se știe și să nu se uite că atunci au murit oameni pentru ca noi să putem trăi liberi, să avem parte de o viață mai bună !  Mă gândesc la generațiile mileniului III. Pentru mulți dintre ei această discuție pare o simplă poveste. Riscă să fie privită superficial. Nu-i bine deoarece e vorba de istoria noastră, a României, a tuturor Românilor !

Mircea Seleușan-Bătrânu

P.S.
Materialul, cu alt titlu poate fi citit și în Bistriteanul.ro din data de 7 nov 2016.












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu