marți, 16 august 2016

TENIS - SAGA DE LA CUPA DAVIS II

Scor  drastic după prima zi - 0-2!
Cifrele sunt mult prea dure și seci – nu exprimă nici intensitatea, nici dramatismul luptei!
Nu cumva să credeți că spanioli, făcând acest „categoric”0-2!, au venit în plimbare la Cluj-Napoca, sau să viziteze România! Nici pe departe lucrurile nu au stat așa.
Marius Copil a fost la înălțime. I-a lipsit foarte puțin să-i facă o „bucurie” lui Feliciano Lopez, iar nouă să ne aducă un dram de fericire...după atâtea dezamăgiri, nu numai sportive. S-au jucat cinci seturi: 7-6 (4)/tie-break pierdut la patru!/, 5-7, 6-4, 3-6, 6-3! Nici nu știu când au trecut mai bine de două ore de joc. Mi-am făcut praf corzile vocale, strigând cu galeria, din toți bojocii: Hai România!, Hai Marius!
A meritat. Cu prisosință. Marius a jucat foarte frumos. Nu m-am înșelat în previziuni. A lovit ca din tun, nu o dată surprinzându-l prin forța și precizia loviturilor pe Feliciano Lopez. S-a mișcat și l-a mișcat pe adversarul său în teren. În plus stăpânește și scurta și slice-ul și lobul. A avut parte de aplauze la scenă deschisă de multe ori. Pe merit. La conferința de presă a fost remarcat progresul său evident, tehnic și fizic. Mental, se pare că mai are unele dubii...Se teme că nu va putea face față adversarului până la final. Sunt niște detalii de „bucătărie intimă” pe care va încerca să le regleze împreună cu antrenorii săi și cu Andrei Pavel, căpitanul nejucător al României la Cupa Davis.
Sincer cred că putea să câștige. Este ceea ce a lăsat să se subînțeleagă, la conferința de presă și adversarul său spaniol. Să nu uităm totuși că diferența dintre ei, în ierarhia ATP e foarte mare: Feliciano Lopez (locul 20 ATP), iar Marius al nostru (locul 172 ATP). Și așa Spania a înregistrat primul punct din scorul primei zile de 15 iulie, a confruntării de la Cluj.
În meciul al doilea Roberto Bautista Agut (locul 15 ATP) l-a învins cu scorul de 6-3, 6-2, 6-1 pe Adrian Ungur (185 ATP), în doar o oră și jumătate! Totuși un meci de mare luptă! Nu știu de ce, dar am avut tot timpul impresia că  Adi Ungur se teme să joace cum știe și cum trebuie cu mult mai titratul său adversar. Avea un soi de sfială. Ceva ce am văzut anul trecut și la Milos Raonic în fața lui Roger Federer/chestiune corectată în 2016/...Filmul? Primul set – atacul spaniol susținut și de nivel ridicat, l-a făcut pe Adrian Ungur să-și piardă rapid serviciul. Roberto Agut a făcut 3-1 și apoi 5-1. La acest scor, jucătorul român a avut singurul moment în care a reușit să îi pună probleme adversarului. El a realizat sigurul său break din meci, reușind să reducă diferența la 3-5. Imediat însă spaniolul și-a câștigat serviciul și a încheiat setul cu 6-3. Roberto a simțit degringolada mai puțin experimentatului său adversar și a continuat să-l preseze cu mingi lungi și foarte bine plasate și în setul II. A făcut mult prea ușor 2-0. Apoi, în ghemul al treilea, cel mai lung, de aprox. 12min., Adrian Ungur a avut din nou mari probleme, dar după ce a salvat trei mingi de break, a reușit cu greu să-și valorifice serviciul. Din păcate, jocul său nu s-a ameliorat defel, iar ibericul a încheiat setul,dur, cu un sec - 6-2.
Actul al treilea, a însemnat „lovitura de grație” a spaniolului. Acesta  s-a impus cu 6-1 după numai 28 de minute de joc! Adrian Ungur nu a reușit să câștige decât un ghem în setul final, când de fapt – să recunoaștem – nu mai jucă nici la sfert din capacitatea sa normală de luptă!
Astfel echipa de tenis a Spaniei conduce cu 2-0 la finalul primei zile a întâlnirii de Cupa Davis cu România în confruntarea de la Cluj-Napoca, în cadrul turului 2 al Grupei I a zonei Europa/Africa.
Mâine, sâmbătă, 16 iulie, începând de la orele 14,00 va avea loc meciul de dublu dintre Horia Tecău/Florin Mergea și Marc Lopez/Pablo Carreno Busta, iar duminică sunt , deocamdată, programate meciurile Marius Copil — Roberto Bautista Agut și Adrian Ungur — Feliciano Lopez.
Atât pentru astăzi. A fost o zi grea, o zi lungă, ușor dezamăgitoare. Să recunoștem că scorul 0-2 nu-i tocmai o „prăjitură” după peste 6 ore de emoții și adrenalină consumată din greu!
Vorba profesorului meu de fizică, Dumnezeu să-l ierte: „Speranța moare ultima!”
Traduc: Meciul de dublu poate să ne aducă 1/un/ punct!
Duminică  va trebui să mai facem 2/două/. Putea-vom noi oare izbândi?
Doamne ajută!
HAI BĂIEȚII ,  HAI ROMÂNIA!

*****************

Prima victorie a echipei noastre – scorul general este 1-2!
Ce prețioasă e această victorie! Muncită la sânge! Obținută cu foarte mare dificultate. Pe scurt, Conchita Martinez, căpitanul nejucător al Spaniei l-a copiat pe cel al Germaniei de FedCup. A făcut o mutare surpriză: La dublul de astăzi, în locul lui Pablo Carreno Busta – e drept mai puțin experimentat - pe teren a apărut Feliciano Lopez(!), alături de Marc Lopez. Conchita a mizat totul pe  „cartea” acestui joc. Cred că în strategia ei și-a imaginat că ar putea încheia rapid socotelile cu România câștigând în forță meciul cu Horia Tecău și Florin Mergea. S-a înșelat! Amarnic! A greșit de două ori: Băieții noștri de dublu sunt în top și nu pot fi bătuți ușor/ba chiar nu cred că pot fi îngenunchiați de vreo echipă din tenis dacă sunt în pasă bună! – au câștigat, fiecare cu alt partener cel puțin un turneu mandatory – adică de 1000 puncte ATP sau chiar un Wimbledon, Horia în 2015! / și 2 – pe Feliciano l-a pierdut pentru mâine – ziua decisivă a confruntării, când, firește va fi mult prea obosit!
Este așadar o oportunitate mult mai mare să facem noi acum, cele două puncte, și să producem o mare surpriză!
Ce emoție! Ce adrenalină pentru mâine, 17 iulie  începând de la orele 13,00!
Despre meciul ce tocmai s-a încheiat: 
A durat aproape 3 ore! La o partidă de dublu e foarte mult. Nimeni nu a cedat nimic. Acomodarea mi s-a părut mai dificilă pentru Horia decât pentru Florin. Culmea, experiența lui Horia e mai mare decât a colegului său de echipă. Ezitarea sa a fost imediat sesizată de Feliciano, cel ce se comportă ca o felină când simte că „prada” e debusolată. Așa s-a pierdut în 31 de min. primul set la 6-3 și al treilea la 6-1în 28 de minute!!! Noroc cu „jucătorul” din afara terenului: PUBLICUL! Grație lui au câștigat ai noștri până la urmă partida!  Dați-mi voie să-i consacru întregul paragraf de mai jos. Merită! Reverență și Respect!
„Tobă mare, tobă mică/ hopa și Nenea Petrică”, - „omul lui Emil Boc”- zice lumea...Nu știu. Pune însă tot atât patos ca și primarele Clujului. A fost nelipsit din primul rând cu : Hai Romînia! Hai băieții! Victorie! – de parcă el era antrenor. O ardoare patriotică coroborată cu o dăruire sinceră pentru sportul alb! La fel a făcut și la cele două meciuri de FedCup, cu Cehia și cu Germania. Nimic teatral și nici televiziunile nu-l interesau. Ca divertisment, în primăvară, la meciul cu nemțoicele, la finalul zilei, după ce toate vipurile au plecat grăbite cu limuzinele parcate în subsol, Emil Boc și-a luat soția de braț,  în mâna cealaltă sacoșa cu zarzavaturi din care se vedea „terminalul” unei baghete  mai lungi  și a ieșit pe jos, printre clujenii lui, fără nicio problemă, salutând și stând de vorbă cu toată lumea! Atunci am zis că sigur va ieși din nou primar. Am avut dreptate. Procentul a fost foarte mare. M-am gândit la alți aleși, cunoscuți și m-a cuprins și furia și regretul. Ce păcat că nu pot fi toți aleșii la fel ca el!
Publicul s-a bucurat peste măsură.  Nu a obosit. Nu s-a plâns. Ieri a fost chiar fairplay și  stilat cu Feliciano, sau Marc. Nu  mi-am închipuit că „setea de VICTORIE” poate fi atât de mare! Sunt prea multe evenimente negative, prea amară și multă cupa deznădejdii. Oamenii vor VICTORII! Vor rezultate POZITIVE! Vor să vadă semeni de-ai lor curați și dispuși să facă tot efortul pentru a CÂȘTIGA CINSTIT, PRIN LUPTĂ DÂRZĂ confruntarea! Și cine altcineva e mai îndrituit decât SPORTIVUL, SPORTIVII ?!
Asta știe Publicul și asta am văzut și azi în Sala Polivalentă! Cinste lui! Sunt mândru că aparțin acestui popor și sper să aibă parte de cât mai multe victorii și satisfacții! Repet: MERITĂ!!!
România a învins azi Spania după 5 seturi de luptă – epuizante! – cu scorul: 3-6; 6-1; 1-6; 7-5 și 6-3 după 2 ore și 52 de minute! BRAVO BĂIEȚI! BRAVO HORIA ȘI FLORIN! BRAVO ANDREI PAVEL & TOATĂ ECHIPA ROMÂNIEI!!!
PUBLICUL i-a aplaudat și ovaționat minute în șir. Horia și Florin au trecut prin fața fiecărei tribune. S-au îmbrățișat cu cei din primele rânduri. Au râs, au cântat de bucurie...„Nicăieri nu am mai fost primiți și îmbărbătați așa!  - a spus Horia Tecău înaintea interviului televizat. Clujule – se referea de fapt la toți ardelenii și timișorenii aflați în sală – te iubim și îți mulțumim!!!/Apoi cu emoție în voce!/ Ați fost la înălțime!!!”.
Reiau, la final : Ce emoție! Ce adrenalină pentru mâine, 17 iulie  începând de la orele 13,00! Se vor juca ultimele două partide: Marius Copil vs. Roberto Bautista Agut și Adrian Ungur vs. Feliciano Lopez (sic!)(?!) sau Pablo Carreno Busta. Nu știu. Vom vedea.
Să le fim cu toții alături și poate vor izbândi!
Doamne ajută!
HAI BĂIEȚII ,  HAI ROMÂNIA!
Mircea Seleușan-Bătrânu
/va urma/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu