duminică, 12 iunie 2016

CULTURĂ - FINTEUȘULUI MARE → Respect și mulțumire - Nouă → Reper și Imbold!

Reuniunea corală de muzică religioasă „BARTOLOMEU ANANIA” de ieri, 11 iunie 2016 de la Bistrița, organizată de Centrul cultural municipal  împreună cu reprezentanții Bisericii ortodoxe și greco-catolice, în memoria marelui monah, mitropolit și om de cultură Bartolomeu - Valeriu Anania este una din cele mai reușite inițiative de popularizare a acestei muzici, de altfel speciale, atât de pilduitoare,  în existențialul cotidian, lipsit de cele mai multe ori de minime repere morale.
 Prezența atâtor coruri, corale / vezi afișul/ de prestigiu a fost un adevărat balsam pentru suflet. Nu, nu voi vorbi azi despre „Appassionata” sau „Viva la Musica” ori despre „Porolisenssis” etc., nu pentru că nu ar merita - departe de mine gândul, știți prea bine că am făcut-o nu odată! - ci despre FINTEUȘU MARE din dorința de a le aduce lui Arsinte și Emilia Centea, părinții soției mele, în călătorie... printre stele un modest omagiu. Ambii au fost Dascăli, învățători în județul Maramureș, o viață întreagă dăruită pe altarul școlii. Tata Arsinte a fost prieten cu invatatorul Gheorghe Pop și cu Roman Sadoveanu, dirijorii celebrului Cor bărbătesc până la finele secolului XX. „Din 30 noiembrie 2003, conducerea acestuia este preluată de prof. Andrei Dragoș care promovează proiectul “Cântec din sufletul neamului” concert coral in patru părți și conținuturi, cântece patriotice, prelucrări din folclor, cântece religioase, și colinde”./Nu vreau să vă plictisesc,  mai multe detalii despre Corul bărăbătesc din Finteușu Mare le găsiți pe pagina acestuia de Facebook:

https://www.facebook.com/Corul-B%C4%83rb%C4%83tesc-din-Finteu%C8%99u-Mare-137143479727783/timeline

Aș vrea doar să subliniez că este un cor de amatori, format din vajnici bărbați din sat, cinstiți, harnici, cu frică și dragoste de Dumnezeu. Cântă din suflet și transmit mesajul nealterat al verticalității credinței și iubirii de glie și neam, încă din 1918, adică de îndată 100 de ani!
RESPECT și MULȚUMIRE - e tot ce pot zice și face. Sper că Arsinte și Emilia i-au ascultat și ei azi, de acolo de sus,  când au concertat...dumnezeiește în catedrala „Intrarea în Biserică” de la Coroana, din Bistrița. Sper de asemenea, că mesajul lor e un REPER și un IMBOLD autentic pentru tânăra generație de astăzi. Mulțumesc Domnului profesor  Andrei Dragoș, dirijorul corului, precum și celor ce cântă aici de atâția ani.
Am făcut două înregistrări din concert. Nu atât de bune, tehnic, dar sugestive pentru a reda atmosfera. 



https://youtu.be/wgz9eL8IqoI

https://www.youtube.com/watch?v=WWDDQYJJbJY

 Le mulțumesc tuturor. Vizionare și audiție plăcută.


                                                               Mircea Seleușan-Bătrânu

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu