sâmbătă, 16 aprilie 2016

SAGA MEA DIN SPORTUL ALB - TENISUL - FEDCUP - CAPITOLUL I - ROMANIA-CEHIA

La sugestia mai multor prieteni, reiau aici materialele publicate în SPORTUL BISTRIȚEAN pe această temă de suflet a tinereții mele - TENISUL. De ce? Au dreptate, textele sunt în esență, literare și se pot încadra perfect în conținutul acestei pagini.
Așadar...

CAPITOLUL I - ROMÂNIA-CEHIA
FED CUP ROMANIA – CEHIA LA CLUJ-NAPOCA
6-7 februarie 2016

Argument
Este o onoare și o mare bucurie pentru mine să comentez pentru dumneavoastră în paginile Sportului bistrițean evenimentele din lumea acestei mereu surprinzătoare ramuri sportive.  De mic copil am avut racheta în mână și am dat în mingea galbenă toată adolescența, până în anul II de facultate, când, o ruptură la braț, m-a obligat să abandonez. A fost dureros, ca și trădarea într-o mare iubire. De urmărit și de discutat Tenisul am continuat să o fac fiindcă țin la el. Îl înțeleg și-l prețuiesc, din interior, cu bunele și cu relele sale. E foarte multă muncă, așteptări imense și totuși puțină înțelegere, din partea publicului neavenit. De ce?Deoarece pare ușor și simplu de practicat. Nimic mai fals! Tenisul e poate cea mai bună ilustrare a celebrei aserțiuni – 1% talent și 99% transpirație. Jucătorul de tenis va reuși să dea maximum atunci când pregătirea fizică și tehnică, la cele mai înalte cote, se bucură de o sănătate de fier și de o inteligență și o voință de zile mari. La suprasolicitarea de azi asemenea momente sunt rare, iar constanța menținerii pe podium a lui Djokovic sau Serena Williams/deja pusă sub semnul întrebării de Angie Kerber!/ e aproape un miracol! Să nu uităm că și sportivii sunt tot oameni, cu suișurile și coborâșurile lor. Nu sunt roboți și nici mașini programate numai pentru succes. Poate că tocmai această latură umană, foarte evidentă în partidele de simplu, aduce atâta suspans și farmec în meciuri…Dar, despre toate acestea vom mai vorbi. Țin însă să precizez, în ceea ce mă privește, că nu voi denigra niciodată vreun jucător sau antrenor de tenis pentru că știu cât de greu este acest sport dacă îl faci cu pasiune! Mulțumesc lui Adi Linca că mi-a oferit această oportunitate și dumneavoastră, stimați cititori, pentru îngăduință și răbdare. Mă voi strădui să nu vă dezamăgesc.
*  

Cupa Davis este de multă vreme cea mai cunoscută competiție pe echipe din tenisul masculin. În oglină, la fete, la fel de importantă, este Cupa Federației, sau FedCup. Pentru o țară, situarea în topul fruntaș, sau – dă Doamne! – câștigarea Cupei este sinonimă cu tentativa de cucerire a Everestului! Este un vis spre care aspiră toată lumea. E firesc.
Meciurile din FedCup 2016 de la Cluj-Napoca, din 6-7 februarie nu sunt nici pe departe un galop de sănătate, o joacă, pentru fetele noastre. Irina Begu și Alexandra Dulgheru fiind și ele acccidentate, Simona Halep a hotărât să-și amâne operația de sept și să joace. Așa se face că Alina Tecșor-Cercel, căpitanul nejucător al echipei de FED Cup a României a putut alinia următoarea echipă:

1. SIMONA HALEP (3 WTA); 2. MONICA NICULESCU ( 37 /WTA și 32 WTA/Dbl.);3. ANDREEA MITU (104 WTA) și 4. RALUCA OLARU (49 WTA – LA DUBLU)
Din contră, ne așteaptă o încleștare de foc cu echipa Cehiei, câștigătoarea de anul trecut a FedCup. Petr Cala, căpitanul nejucător al echipei de FED Cup a Cehiei, face deplasarea la Cluj-Napoca cu:
1. PETRA KVITOVA(9 WTA); 2. KAROLINA PLISKOVA (13 WTA); 3. BARBORA STRYCOVA (41 WTA și 36 WTA – LA DUBLU) şi DENISA ALLERTOVA (59 WTA).

Cei doi căpitani nejucători: Alina Tecșor-Cercel și Petr Cala.

Nu e nimic de ascuns. Speranța noastră se bazează pe Simona Halep. Din câte mi-au spus prietenii de la Cluj s-a adaptat bine la teren. Îi place sala, atmosfera, se simte bine cu oamenii din jur. Clujenii sunt încântați de prezența ei. Au înconjurat-o cu foarte multă căldură. I-a cucerit prin simplitate, naturalețe și omenie. La meciuri vor asista peste 7200 de fani ai sportului alb! S-au vândut toate locurile și probabil se vor mai introduce scaune pliante pe laterale.  La întâlnirile directe,/„head2head”/,situația e în favoarea Simonei: 2:0!  și cu Petra Kvitova și cu Karolina Pliskova. În opinia mea sunt 60% șanse ca, din start, lucrurile să evolueze bine. Deși performanțele Simonei de la Sidney și Melbourne nu au fost cele scontate – în principal, am văzut, din motive de sănătate – totuși a avut un mini-concediu, un break binevenit. Acesta ar putea fi hotărâtor în deciderea meciurilor sale. Se antrenează serios de luni. A postat pe pagina sa de facebook o fotografie cu racheta sa așezată pe podeaua Sălii polivalente lângă o minge de tenis și a scris hotărât: „Let’s start!” /„Să înceapă odată!”/ - ceea ce indică un moral în creștere. Sper, sperăm cu toții să fie bine. Un cuvânt important de spus îl are și Monica Niculescu. Beneficiază deja de o bogată experiență competițională și știe cum să abordeze „duelurile” cu o asemenea miză (cel mai bun din 5!), unde fiecare punct contează enorm, mai ales dacă prima zi se va încheia în favoarea României! Sunt, de asemenea, premise ca și Andreea și Raluca să facă o bună impresie la această confruntare a Grupei mondiale I. Doamne ajută! Sper din suflet că publicul va fi patriot și va încuraja cum se cuvine echipa noastră. Contează enorm! Este de altfel singurul aspect care o sperie pe Petra Kvitova, după cum a și declarat ieri. 

 Împreună cu Adi Linca vom fi prezenți la acest „Festival tenisistic” și vă vom ține la curent cu tot ceea ce se va întâmpla, pe  teren, în culise și la conferințele de presă. Până atunci un gând bun către protagonistele ce ne vor apăra culorile naționale.
HAI SIMONA, MONICA, RALUCA și ANDREEA! HAI ROMÂNIA!

Mircea Seleușan-Bătrânu





/Vor urma și celelalte  materiale.../

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu