luni, 21 decembrie 2015

CULTURĂ - Corul APPASSIONATA - Colindându-și Prietenii

Nu am să uit degrabă „Seara asta minunată” - vorba cântecului - din  21 decembrie 2015, de la Sinagoga Bistrița. S-a cântat liber, din suflet, cu „flautul fermecat” al vocilor „appassionaților”/iertați-mi licența poetică, dar e necesară!/de la imnele închinate Nașterii miraculoase a Mântuitorului nostru ISUS HRISTOS, până la bucuria zurgălăilor care anunță trecerea-petrecerea saniei pe ulița satului...din Anglia.
Remember: Totul este posibil pentru că exact acum 26 de ani niște tineri au demolat o dictatură! Și-au dat viața ca noi să putem colinda astăzi în voie! Liberi!

E un motiv și un moment de introspecție căruia ar trebui să-i consacrăm mai multă atenție! Foarte multe din libertățile imaginate atunci ne-au fost fie furate, fie pur și simplu confiscate... Nu-i cazul să discutăm acum deoarece vorbim de Crăciun, de muzică și de Corul nostru drag, Appassionata, de Franco - muzicianul-magician, dirijorul Francisc Mureșan și de o oră tonică, stenică chiar, de colinde dragi, de cântece pe tema iubirii, a împăcării și a iernii, când se așteaptă Moșul și cadourile.
Totul s-a petrecut „între prieteni”, adică o sală plină, ce-i aștepta parcă revenirea de la precedentul spectacol, cel aniversar, de 35 de ani de existență.
 „Déjà vu” și „en famille” ! Franco și-a luat libertatea de a-și „încălzi” corul, pe scenă, în fața publicului, pardon a prietenilor. Foarte frumos, cu mult umor. Aplaudat la scenă deschisă. De încurajare și ca recunoaștere a valorii,  diriguitorii au trimis și un superb coș cu flori. A dat bine și a ajutat la o mai bună „amorsare” a vocilor.
S-a cântat magnific: Marius Cuteanu - „Când s-a născut Domnul sfânt”, Tudor Jarda - „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, Gheorghe Cucu - „Domnuleț și Domn din cer”/foarte emoționantă interpretare, deosebit de valoroasă!/, N. Lungu, Sabin Drăgoi, D.G. Kiriac, T. Popovici, I. Costescu și M. Bârcă. Din repertoriul internațional, în limba germană: „Stille Nacht” și „O,Tannenbaum” și în engleză: „Welsh - Deck the Halls” și binecunoscutul „Jingle Bells”. Corul a interpretat 21 de piese, de la dificile la foarte și chiar extrem de dificile, spre încântarea noastră, a prietenilor lor, ai artiștilor de pe scenă. Într-o clipă a trecut ora aceasta de muzică divină...Aplauzelor nesfârșite, aprecierilor de „Bravo!” repetate din sală, Franco le-a răspuns cu trei variante de „La Mulți Ani” care au încheiat apoteotic seara.
De neuitat, cum spuneam.
Felicitări APPASSIONATA! BRAVO, BRAVISSIMO dragă FRANCO! Felicitări FRANCISC MUREȘAN!
                                                                                                                  Mircea Seleușan-Bătrânu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu