miercuri, 17 decembrie 2014

Incredibilul se petrece sub ochii noștri!

Poetul, scriitorul, publicistul, omul de aleasă cultură  - NICOLAE BĂCIUȚ  - nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. 
Este prietenul meu, al nostru, con-județean prin naștere și demn continuator al filierei literare de pe meleagurile bistrițene și năsăudene. O operă, o bibliografie impresionantă. /Vezi Wikipedia/ Conduce de ani de zile destinele culturii mureșene ca director al acestei direcții a Ministerului culturii, când iată, INCREDIBILUL S-A PRODUS! De aceea mă raliez cu tot sufletul celor ce urmează și-i rog totodată pe toți cei ce-i sunt prieteni să facă la fel!

                                                                                ***

PROTEST
Ordin samavolnic Csilla Hegedus //Nicolae Băciuţ


Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii – Ionuţ Vulpescu!

             Deşi unii români au fost tentaţi să creadă că, odată cu ieşirea de la guvernare, struţo-cămila UDMR îşi va da, într-un fel, duhul acela tradiţional - răzbunător, mai ales după victoria în alegerile prezidenţiale a domnului Klaus Iohannis, pisica udemeristă scoate, din nou, ghearele!
            Jucând mereu la două capete, UDMR a anunţat că pleacă de la guvernare, cu gândul la un alt guvern, probabil ceva mai încolo, după instalarea noului preşedinte la Cotroceni, şi totuşi, se aude că rămâne cu doi secretari de stat, doi pioni otrăviţi, stârnind nedumeriri în rândul celor care astfel au înţeles că UDMR pleacă, doar formal, dar vor cu coada în Guvernul Ponta 4, permiţându-i-se, fiind la putere şi în opoziţie, să continue aceeaşi politică antiromânească, tolerată de guvernanţii actuali ai României.
        
Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii - Ionuţ Vulpescu!

         La 10 decembrie a.c., s-a petrecut ceva greu de înţeles şi de crezut într-un adevărat stat de drept, în acest secol 21 şi în mileniul trei: printr-un act total abuziv, al fostei ministrese în funcţie doar câteva zile, Hegedüs Csilla, încă, în acea zi, la plecare, înainte de a zăvorî uşa şi a preda cheia, prin Ordinul nr. 282, din 10 decembrie 2014, transmis Direcţiei pentru Cultură Mureş, în data de 11 decembrie, prin fax, a dispus, fără nicio logică, fără niciun argument cât de cât plauzibil,  detaşarea, pe şase luni, a directorului Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, la Direcţia pentru Cultură Olt. Un act revoltător, sfidător, umilitor, de o obrăznicie udemeristă fără limite, un ordin aberant, sfidare a legii, ignorare a realităţii, măsură discriminatorie, greu de conceput într-un stat de drept, într-o ţară normală! Era, cum spuneam, ultimul act semnat de coana ministru, în ultimele zile de ministeriat ale ei, mahărul absolut, cu mandat expirat, peste cultura românească! Act abuziv, strigător la cer!
        
Domnule prim-ministru!
Domnule ministru al Culturii!

         Detaşarea, trimiterea abuzivă la Olt, a lui Nicolae Băciuţ, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Cetăţean de Onoare al Târgu-Mureşului, deţinător al „Fibulei de la Suseni”, cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş, vicepreşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, laureat al Marelui Premiu pentru poezie, la Festivalul Internaţional „Nichita Stănescu”, ediţia 2014, al cărui nume deja îl poartă două cenacluri, posesor al zecilor de Diplome de Excelenţă pentru promovarea şi apărarea culturii româneşti pe aceste meleaguri, nu se justifică, absolut cu nimic! Ceva greu de închipuit azi, în anul 2014, amintind de nişte metode pur staliniste din perioada „obsedantului deceniu”. Încât eşti perfect îndreptăţit, ca om cu dreaptă judecată, să te întrebi: cum îşi permite  cineva, chiar ministru fiind, să comită, în lipsa măcar a unui elementar argument, un astfel de abuz strigător la cer? În acest caz, lovitura este dată nu doar lui Nicolae Băciuţ, ci tuturor scriitorilor, oamenilor de cultură, românilor din acest Ardeal mereu urcându-şi Crucea şi Calvarul! Printr-un terorism de tip udemerist, ministrul Hegedüs Csilla trimite, într-un fel de exil, la plimbare, fără niciun motiv plauzibil, un adevărat profesionist, competent şi specializat în domeniu, un poet talentat, un real om de cultură, într-adevăr om potrivit la locul potrivit, neîntrebat, măcar din curiozitate, care-i situaţia lui medicală, la ora actuală. Doamna ministru, pe picior de plecare semnând enormitatea, şi-a permis, din păcate, ce încă niciun ministru nu şi-a permis  aşa ceva în România postdecembristă, unde, iată, scara valorilor este răstălmăcită şi răsturnată, cu rea-intenţie, prin aceste abuzuri udemeriste în Absurdistanul de azi. Avem motive serioase să-i adresăm doamnei  multe întrebări. A apărut, cumva, vreodată Nicolae Băciuţ în faţa vreunei comisii care să-i reproşeze ceva? Oare pornirea, fără cauză, a doamnei udemeriste, pe picior de plecare, şi-a pus, cumva, întrebarea care-i motivul acestei „urgenţe” a exilării lui Nicolae Băciuţ la Olt? Şi, mai ales, de ce o face? Oare pe cine avea de gând, dacă rămânea în scaunul ministerial, să aducă în locul lui Băciuţ, ştiind ce se întâmplă, de la un timp încoace, când este vorba de ocuparea unor posturi la Mureş? Oare nu era normal şi logic să fie organizat un concurs pentru ocuparea postului de director la Direcţia Culturii din Olt? Nu era mai bine, oare, să fie numit director acolo un intelectual, fiu al Oltului? De ce trebuie detaşat Băciuţ de la Târgu-Mureş, de la peste 400 de kilometri distanţă? Să nu mai vorbim de cheltuielile, pe banii statului, nu ai doamnei fost ministru, Hegedüs Csilla, dublate prin acest act de necugetare udemeristă?

Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii - Ionuţ Vulpescu!

         Ce este şi mai grav în acest caz, care i-a revoltat pe românii mureşeni, este faptul că acest gest blamabil, în toate privinţele, al detaşării, fără nicio justificare, la Olt, a lui Nicolae Băciuţ, se făcea, nu întâmplător, chiar în ziua lui de naştere! Ce mizerie! Aceasta era „felicitarea” ministresei Hegedüs Csilla? Iar ce este şi mai revoltător este faptul că, încălcând orice lege, ea comitea nerozia detaşării, fără a ţine seama că Nicolae Băciuţ se află în concediu medical, că este suferind şi hărţuit acum! Deci, un regretabil act abuziv, încălcându-se toate legile româneşti!

Domnule prim-ministru!
Domnule ministru al Culturii!

         Aveţi datoria, chiar obligaţia, să stopaţi acest act abuziv, greu de crezut şi de acceptat într-un stat de drept, prin care sfidat şi insultat nu-i doar Nicolae Băciuţ: aici, în Ardeal, suntem noi, toţi românii! Şi ne dăm, tot mai mult seama, că, aici, în Ardeal, nu suntem apăraţi, protejaţi, de guvernanţii români, de toate loviturile şi de batjocura UDMR-istă. Apoi, ne mai întrebăm: ce s-ar fi întâmplat dacă un ministru român ar fi detaşat, abuziv, pe nepusă masă, încălcând grosolan legea, cum domnia sa  a procedat, un director, minoritar maghiar din Covasna sau Harghita, trimiţându-l la Olt?! Ar fi urlat, ca din gură de şarpe, toată Budapesta, toţi clănţăii europeni care le cântă în strună, care, cu lacrimi de crocodil, îi plâng că nu ar avea destule drepturi! Iată că până şi acest „drept”, transformat în abuz, şi l-a arogat un minoritar în umilirea unui român! Aşa se întâmplă când, din păcate, lucru grav, cultura românească încape pe mâinile nepotrivite ale unor Hunor, Rozsi, Csilla! E jalnic!



Domnule prim-ministru!
Domnule ministru al Culturii!

         Este momentul să stopaţi abuzul şi răul, cu efect de bombă cu explozie întârziată, ale acestei răzbunări împotriva unui director, un funcţionar public, care se bucură de respectul românilor, un adevărat profesionist, aşa cum arătam, omul potrivit la locul potrivit!
Stopaţi răul!
Ce s-a întâmplat la Mureş, ce a întreprins fosta ministru este un act necugetat,  nemaiîntâlnit, din 1990 încoace, o manifestare a dispreţului total faţă de lege. Or, unde-i lege, se ştie, nu-i tocmeală!

Domnule prim-ministru Victor Ponta!
Domnule ministru al Culturii - Ionuţ Vulpescu!

            Faceţi, în acest caz, lumină, legea, nu penibila pornire stalinistă, să triumfe! Răul trebuie ras din rădăcină! S-a creat un periculos precedent! Iar abuzurile de acest fel pot continua!
            Vegheaţi, în numele Adevărului şi al biruinţei dreptăţii! Noi, românii ardeleni, nu mai suportăm bătaia de joc, sfidarea şi umilinţele unei ministrese, obrăznicia din ce în ce mai greu de stăpânit, din păcate, de guvernanţii români!
                        Destul!
                        Toate au o limită!

Domnule prim-ministru!
Domnule ministru al Culturii!

O precizare de ultimă oră! În culmea cinismului, doamna Hegedüs, la 16 decembrie a.c., a mai emis un alt ordin de detaşare. Furioasă că nu i-a reuşit cu celălalt, din 11 decembrie, la 15 decembrie, ora 16,34, deci după terminarea programului, a transmis un nou ordin de detaşare, începând chiar cu ziua de 16 decembrie! Deşi Nicolae Băciuţ e tot în concediu medical!      Diabolică perseverare în greşeală! De unde, oare, atâta încrâncenare, atâta ură şi înverşunare foarte greu de imaginat? Întrebarea e: în ce calitate, din moment ce UDMR a ieşit de la guvernare şi nu mai face parte din Cabinetul Ponta 4?
Oare am ajuns, noi, românii ardeleni, din nou, cu genunchiul pe gât în ţara noastră?!
Chiar am ajuns, din nou, să ne rugăm Părintelui Îndurărilor, în 2014, în secolul 21 şi în mileniul trei: „Doamne, ocroteşte-i pe români!”?
Suntem toţi cetăţeni ai acestei Românii, care respectăm Constituţia – pe care UDMR n-a votat-o! – şi legile acestei ţări. Aveţi obligaţia, domnilor guvernanţi, să ne apăraţi, să ne protejaţi şi să puneţi capăt obrăzniciei, sfidării şi nedreptăţilor!

Târgu-Mureş,
16 decembrie 2014
 /semneaza/
LĂDARIU, redactor-şef al ziarului „Cuvântul liber”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI;
MARIANA CRISTESCU, membră a Ligii Scriitorilor Români, şeful secţiei Cultură la cotidianul „Cuvântul liber”;
Dr. VALENTIN MARICA, senior-editor la Radio Târgu-Mureş, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI;
Dr. NICOLAE GHEORGHE ŞINCAN, preot, scriitor, vicepreşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI;
General (r) MIRCEA CHELARU;
RĂZVAN DUCAN, profesor, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România;
Prof. univ. dr. IOAN SABĂU-POP, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, vicepreşedintele  al ASTREI mureşene;
ILIE ŞANDRU, scriitorpreşedinte al  Fundaţiei Culturale „Elie Miron Cristea”;
OLIMPIU SABĂU-POP, lector universitar, Universitatea „Petru Maior”, consilier local;
CRISTIAN SOMOŞAN, student la Universitatea „Petru Maior”;

Mulţi alţi intelectuali mureşeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu