sâmbătă, 27 decembrie 2014

Corala ARMONIA ne-a /în/cântat despre CRĂCIUN și ROMÂNIA

         
         În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie a.c. , la Biserica de la Coroana / adică Catedrala  protopopiatului ordox Bistrița, părintele protopop Alexandru Vidican și părintele Nicolae Feier ne-au oferit încă o surpriză a acestor Sfinte sărbători: ARMONIA(1, cor bărbătesc, format din teologi ai Arhiescopiei de la malul mării,   tocmai din străvechiul Tomis, adică Constanța, invitat la noi în oraș! Eveniment de excepție! După ce săptămâna trecută ne-am delectat cu muzica divină a Crăciunului, intonată de corurile reunite Appassionata și Viva la musica, sub bagheta reputatului muzician Francisc Mureșan, de data aceasta, în fața unui foarte numeros auditoriu, s-a prezentat un grup restrâns de interpreți – o „schiță” a corului ARMONIA – deoarece , fiind vorba de distanță, presupun, nu a fost posibilă deplasarea întregii corale/ în jur de 40 de membri/.



Talentatul muzician, dirijor și o voce de bariton-bas excepțională, Arhid. Iulian Dumitru Anton a optat pentru 11 colegi, cu el 12, un sintetizator electronic, o chitară clasică, fiecare secțiune/ tenor, bariton și bas/s-a dovedit în spectacol,  fiind foarte bine reprezentată. Chiar mă gândeam, așteptându-i să înceapă, cum vor face fața fiind atât de puțini și cu o amplificare, destul de modestă: doar trei microfoane. Nu numai că m-am înșelat, dar am avut ocazia, unică, vă rog să mă credeți,  ținând cont de moment, loc și ambianță,  să asist la cel mai impresionant concert din viața mea,  pe tema Crăciunului, a durerilor ancestrale ale neamului nostru!  Am ascultat un florilegiu de voci minunate, anume făcute pentru a cânta împreună și pentru a pune în valoare un tenor-bariton extraordinar, tânărul  Alexandru  Chiriac / 24 ani!/ și doi tenori cu un bariton-bas, toți demni de Scala din Milano,  Arhid. Adrian Clinciu, Arhid. Claudiu Banu și Arhid.Iulian Anton . Puteau să renunțe la microfoane. Aveau o asemenea amplitudine că se puteau descurca și fără microfoane, fără să împieteze asupra profunzimii și clarității curgerii firești a melodiei. Un periplu de vis prin lumea colindelor. De la „ Dacă în fiecare zi Crăciunul ar veni”, la „Colindul Sfântului Andrei” , „Leru-i ler” și până  la „Noël”. Surprinzător a fost  accentul pus și pe creația populară, un adevărat omagiu adus poporului nostru. Au cântat ,de pildă „Bade Ioane”, „Clopotul” și „Foaie verde bob uscatu” : „...mă gândesc la țara mea/ mi-am pierdut și liniștea/măi bade/ fiindcă toată liniștea/mi-e legată doar de ea/măi frate, măi/(...)și vă făriți/ nu vindem țara/măi bade/ dar prin sute de haini/ne-ați vândut-o la străini/și copiii-s milioane/ stau și plâng și mor de foame/măi, măi, măi tata măi!/” Tulburător până la lacrimi prin adevărurile rostite frust în aceste versuri simple ce marchează nedreptul destinul  al  României, îmbrăcând hainamuzicală a plângerii de doină. Inconfundabilă, unică în lume! Iulian Dumitru Anton! Ce voce, ce patos îți picură omul acesta în suflet!

O seară de neuitat care a durat, cu foarte multe bis-uri aproape două ceasuri. Cred că sunt în asentimentul celor prezenți dacă le adresez și pe această cale sincere mulțumiri artiștilor,iar celor doi părinți ai Bisericii noastre,  Alexandru Vidican și Nicolae Feier, întotdeauna primitoare gazde ale culturii, poeziei și muzicii românești, felicitări și cât mai multe asemenea evenimente. Sărbători fericite și un An Nou 2015 cu sănătate, credință, iubire și numai împliniri frumoase!
------------------------------------------------
1) În perioada 15-21 iulie 2014,  Corala ARMONIA a participat la Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) ce s-a desfășurat la Riga, în Letonia. Au participat peste 500 de coruri de profil de pe tot mapamondul. Înscrisă la două secțiuni: Cor bărbătesc și Muzică sacră, Corala „Armonia” s-a întors acasă cu un bilanț deosebit: Medalie de aur și Marele premiu la secțiunea Cor bărbătesc și medalie de aur la muzică sacră ! Este cotat ca Cel mai bun cor bărbătesc  din lume !


Mircea Seleușan-Bătrânu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu