duminică, 19 februarie 2012

ARTE - Avem nevoie de HARAP-ALB!


    Ce poate fi mai tonifiant şi mai încurajator decât o lecţie de muncă altruistă, împlinită ? Puritate, candoare şi totală dăruire, în lumina unui incipient mesianism. Sunt atributele nu numai ale vârstei ci şi ale unei implicări nedeliberate, spontane, în descifrarea cursului atât de nebulos al devenirii noastre. Pesimismul şi defetismul pier în faţa speranţei renăscute din mintea, sufletul şi mâinile acestor minunaţi copii.

      Joi, 16 februarie, la lăsarea serii, Galeria ARCADE 24 a UAP Bistriţa şi-a redeschis porţile pentru un vernisaj mai puţin obişnuit : pe simeze au apărut în jur de  800 de lucrări / desene, acuarele, picturi, colaje, paradigme plastice realizate şi din materiale neconvenţionale/ ale celor mai talentaţi copii/ de la «  grădi », ciclul primar şi gimnazial/, micii creatori plastici, din Grecia, Franţa, Belgia, Spania, Tunisia, Polonia, Moldova, Ungaria şi fireşte România. Selecţia a fost foarte dificilă întrucât s-au primit aproape 4000 de lucrări de la cel puţin tot atâţia copii, dintr-un vast spaţiu geografic şi etnocultural. Judeţul nostru se face remarcat prin câteva sute de creaţii, de bun şi foarte ridicat nivel artistic. 
      Nu vreau să vă reţin atenţia cu foarte multe detalii de natură tehnică sau organizatorică. Notez succint : Este vorba de un CONCURS INTERNAŢIONAL DE CREAŢIE PLASTICĂ PENTRU COPII,/ ajuns la ediţia a IV-a/, organizat de Asociaţia «  Odată ca niciodată » din Bistriţa, constituită cu mult curaj, prin efortul inimoaselor cadre didactice - adevăraţi educatori şi formatori ai celor mai mici artişti ai şcolii : IULIA MIRCEA, DALIA CHIRA, LIVIA COTFAS, REGHINA POP, LIANA STUPARI, LUCIA VISOVAN, SIMONA COSTARU, HOREA NEGRU BLAGA ş.a. ”, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Bistriţa, Colegiul Naţional « Liviu Rebreanu » şi Biblioteca Judeţeană. Simezele par neîncăpătoare. Am participat la multe vernisaje dar niciodată nu am văzut atât de multe creaţii plastice la un loc. E bine de reţinut că munca de triere şi selecţie a juriului format din profesionişti s-a derulat cu toată seriozitatea şi acribia autenticei calităţi, garanţia fiind dată de nume binecunoscute : prof.univ.dr. PETRU LUCACI, Preşedintele UAP din România, prof.dr. MARCEL LUPŞE, demn artist al penelului, a cărui carte de vizită  e  recunoscută de mult şi peste hotare, prof. PAUL TÂRZIU şi doamna învăţătoare IULIA MIRCEA, neobosit secretar al  comisiei, înca din 2008. Vernisajul  a prezentat publicului doar a cincea parte din lucrările primite, iar dintre acestea, au fost « nominalizate » aproximativ 300 / poartă o bulină roşie în colţul din dreapta, jos/. E ceea ce se cheamă « crême de la crême », sau « the best ». Plecând de la acestea, dupa etapa finală de jurizare, peste 10 zile, îi vom cunoaşte pe castigătorii ediţiei 2012. 
       Oficiile de gazda le-a făcut Marcel Lupşe. Au vorbit cu multă aplecare şi din suflet : prof. CONSTANTIN RUS, directorul Colegiul Naţional « Liviu Rebreanu » din Bistriţa, instituţia de educaţie unde îşi desfăşoară activitatea majoritatea cadrelor didactice implicate în proiect ; doamna IULIA MIRCEA  care a motivat alegerea temei din acest an : HARAP-ALB, prin permanenta actualitate a basmului şi prin dorinţa de a lega evenimentul de aniversarea a 175 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, marele nostru povestitor, pe data de 1 martie ; OLIV MIRCEA, criticul de artă şi directorul celei mai prestigioase şi active instituţii de cultură de la noi : Biblioteca Judeţeană. Am notat doar câteva din aserţiunile cele mai interesante: Constantin Rus :  « Şcoala trebuie să rămână în centrul vieţii spirituale a cetăţii » ; Iulia Mircea : « Educaţia şi formarea copiilor, non-formală, de la cea mai fragedă vârstă prin ARTĂ este o cale demnă de urmat - vezi rezultatele de pe simeze » ; Oliv Mircea : « Dizarmonia din societate îşi găseşte antidotul în iubirea pentru arhetipul basmului », « Bistriţa este astăzi capitala europeană a celei mai pure creativităţi, cea a copilăriei », « Sunt necesare două lucruri : realizarea unui catalog reprezentativ cu cele mai reuşite creaţii ale concursului internaţional, realizat şi găzduit de Bistriţa, un posibil nou brand şi organizarea unei tabere de creaţie, a micilor artişti, în centrul bătrânului burg, tema fiind realitatea din jur şi în special noi, adulţii ! »
      Manifestarea  s-a bucurat de un public, rar atât de numeros, receptiv şi participativ la tot ce s-a petrecut pe parcursul serii. Slujitori ai şcolii, părinţi, împătimiţi ai artei, reprezentanţi ai forurilor locale, medici, notari, jurnalişti şi foarte mulţi copii, fireşte, în bună parte « artiştii » care îşi vedeau, poate pentru prima dată în viaţă, vernisate lucrările. Beţie de culoare, de structuri naive, de desene abstracte sau de încercări de portret. Ton viu, spontan şi sincer. Nu ştii practic la ce să te opreşti. Indiferent de stress sau starea în care te afli, la plecare  te simţi mai împlinit şi te bucuri de o inefabila căldură în suflet. OPTIMISM, ZÂMBET şi SPERANŢĂ ! Copiii aceştia mi-au adus aminte că azi, mai mult ca oricând avem nevoie de HARAP-ALB.../vezi şi foto realizate de Bistriteanul.ro/.
Daţi-mi voie aşadar să închei, rostind simplu, din inimă, cu bucurie şi recunoştinţă :
                              VĂ MULŢUMESC, COPII !
      Consider că acest vernisaj este prima întâmplare fericită a anului şi o voi trece ca atare în Hronicul cultural bistriţean 2012.
      Sfat : Nu cumva sa rataţi Expoziţia ! Nici nu ştiţi ce pierdeţi...Cred că toţi avem nevoie de o rază de speranţă. Nu-i aşa ?













                      
                                                                                                    Mircea I. Bătrânu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu